Connect with us

Iz Svijeta

SAD upozorava na kinesku prijetnju, potpisao vojni savez s Indijom

Objavljeno

-

Sjedinjene Države i Indija potpisale su u utorak sporazum o razmjeni osjetljivih satelitskih i zemljovidnih podataka, a američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio je na prijetnju koju predstavlja Kina.

Pompeo, koji je s ministrom obrane Markom Esperom u New Delhi stigao u ponedjeljak, rekao je nakon razgovora s indijskim kolegama da dvije zemlje moraju surađivati u suprotstavljanju prijetnji sigurnosti i slobodi koju predstavlja Kina.

Godišnji američko-indijski strateški dijalog odvija se u razdoblju pojačane napetosti u regiji, s indijskim snagama koje se suočavaju s kineskima na njihovoj spornoj himalajskoj granici.

“Velika je stvar da se naše demokracije usklađuju kako bi bolje zaštitile građane naših dviju zemalja, a zapravo i slobodnog svijeta”, rekao je Pompeo novinarima nakon razgovora s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom i ministrom obrane Rajnathom Singhom.

“Naši vođe i naši građani sve jasnije vide da kineska Komunistička partija nije prijatelj demokracije, vladavine zakona, transparentnosti, niti slobode plovidbe, temelja slobodnog i otvorenog, prosperitetnog Indo-Pacifika”, rekao je Pompeo.

Novi obrambeni savez – Temeljni sporazum o razmjeni i geoprostornoj suradnji – “važna je prekretnica” koja će potaknuti suradnju između vojski obiju zemalja, rekao je Esper na konferenciji za novinare.

Sjedinjene Države planirale su prodati više borbenih zrakoplova i dronova Indiji, dodao je Esper. Savez će Indiji omogućiti pristup nizu topografskih, nautičkih i zrakoplovnih podataka koji se smatraju vitalnim za ciljanje projektila i naoružanih bespilotnih letjelica.

Također će omogućiti da SAD Indiji pruži napredna navigacijska pomagala i opremu na zrakoplovima koje isporučuje SAD, rekao je indijski obrambeni izvor.

Oštar stav prema Kini za američkog predsjednika Donalda Trumpa ključni je dio kampanje, kako bi osigurao drugi mandat na predsjedničkim izborima sljedećeg tjedna, a Pompeo pokušava ojačati saveznike da se suprotstave sve većem utjecaju Kine u regiji.

Kina je odbacila Pompeove optužbe te ga pozvala da “odbaci svoj hladnoratovski mentalitet” i prestane stalno govoriti o “kineskoj prijetnji”.

Indija ima svojih problema s Kinom. U lipnju je 20 indijskih vojnika ubijeno u sukobu s kineskim snagama na njihovoj visinskoj granici, što je učvrstilo protukinesko raspoloženje u zemlji i potaknulo vladu premijera Narendre Modija da traži bliže vojne veze sa Sjedinjenim Državama.

Ovog mjeseca Indija je pozvala Australiju da se pridruži pomorskim vježbama koje svake godine održava sa Sjedinjenim Državama i Japanom, odbacujući kinesku zabrinutost da vježbe destabiliziraju regiju.

Pompeo i Esper sastali su se s Modijem ranije u utorak radi razgovora o regionalnoj stabilnosti, rekao je glasnogovornik američke vlade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas