Connect with us

Vijesti

SAD upozorio Kinu na posljedice zaobilaženja sankcija Rusiji

Objavljeno

-

EPA

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju, uoči sastanka s kineskim diplomatom, da će Peking “apsolutno” snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

“Kažemo izravno Pekingu, apsolutno će se suočiti s posljedicama, sankcijama velikih razmjera, pokušajima izbjegavanja ili potpore Rusiji”, rekao je Sullivan za CNN.

“To nećemo dopustit i nećemo dopustiti da to bude pojas za spašavanje od gospodarskih sankcija za bilo koju zemlju, nigdje u svijetu”, rekao je.

Sullivan i kineski diplomat Yang Jiechi trebaju se sastati u ponedjeljak u Rimu i Ukrajina će dominirati njihovim razgovorima s kojih se ne očekuju nikakvih posebni rezultati, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Sjedinjene Države i zapadni saveznici nametnuli su najoštrije sankcije Rusiji i zabranile izvoz energenata te pružili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

Pojedinačno pozivaju i Kinu i zemlje Perzijskog zaljeva koje to još nisu učinile da se pridruže naporima izolacije Rusije iz globalne ekonomije.

Peking, ključni trgovinski partner Rusije, odbio je nazvati rusku invaziju tim imenom, no kineski predsjednik Xi Jinping prošli tjedan pozvao je na “maksimalnu suzdržanost” nakon virtualnog sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskm predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Xi je izrazio zabrinutost zbog sankcija na globalnoj gospodarskoj razini te zabrinutost za energetski sektor, promet i dobavne lance jer je sve više naznaka da bi zapadne sankcije mogle ograničti kinesku sposobnost da kupuje rusku naftu.

SAD i G7 u petak su ukinuli Rusiji status “najpovlaštenije nacije” na području trgovine

Trgovina je činila 46 posto ruskog gospodarstva u 2020. godini, a velik dio te trgovine bio je upravo s Kinom, najvećim ruskim izvoznim odredištem. Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari