Connect with us

Iz Svijeta

SAD uveo nove sankcije protiv dobavljača iranskih dronova za Rusiju

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države u petak su uvele nove sankcije protiv dobavljača iranskih bespilotnih letjelica za koje je Washington rekao da su ih ruske snage koristile za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Američko ministarstvo financija priopćilo je da je uvelo sankcije protiv šest direktora i članova uprave iranske tvrtke Qods Aviation Industries (QAI), poznate i pod nazivom Light Airplanes Design and Manufacturing Industries.

Ministarstvo financija opisalo je Qods Aviation Industries (QAI), koji je pod američkim sankcijama od 2013., kao ključnog iranskog proizvođača odgovornog za projektiranje i proizvodnju dronova.

“Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo uskratili (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu oružje koje koristi za vođenje svog barbarskog i neizazvanog rata protiv Ukrajine”, poručila je priopćenjem ministrica financija Janet Yellen.

Iran je ranije priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, ali da se to dogodilo prije ruske invazije koja je započela u veljači.

Moskva je zanijekala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice protiv Ukrajine.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcije je čelnik QAI-a i visoki dužnosnik u iranskom ministarstvu obrane Sejed Hojatola Goreiš koji je “vodio iranska vojna istraživanja i razvojne napore te je odgovoran za dogovor Irana s Rusijom o opskrbi iranskih (dronova) za ruski rat u Ukrajini”, priopćilo je ministarstvo financija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari