Connect with us

BiH

SAD uveo sankcije protiv Dodika

Objavljeno

-

isječak/HRT

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, objavilo je u srijedu američko ministarstvo financija.

Bosna i Hercegovina proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija, javlja Hina.

Dodik očekuje američke sankcije, ali za njih ne mari

State Department upravo je objavio kako javno imenuje bivšeg predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (BiH) Milana Tegeltiju i predsjednika Pokreta za demokratsko djelovanje (PDA) i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Mirsada Kukića zbog njihove umiješanosti u, kako se navodi, značajnu korupciju, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovo djelovanje ugrozilo je vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH. Oznake Kukića i Tegeltije dane su u skladu s odjeljkom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za State Department, inozemne operacije i povezane programe iz 2021, navodi State Depratment.

U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je, dodaje se u objavi američkog ministarstva vanjskih poslova, bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje, naglašava se, vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudaca i drugim javnim poslovima.

State department za Mirsada Kukića navodi kako je svojstvu upravitelja rudnika Banovići u javnom vlasništvu i kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Kukić bio umiješan u koruptivna djela koja su koristila njegov politički utjecaj i službenu moć za osobnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi imao političku korist.

Osim Tegeltije i Kukića, State Department imenuje Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu s člankom 7031(c). Ova radnja je također čini nesposobnom za ulazak u Sjedinjene Države.

-Osim toga, Ured za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a uveo je ekonomske sankcije u skladu s Izvršnom naredbom (EO) 14033 članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku (Dodiku) i imenovanju medijske kuće pod njegovom kontrolom, Alternativna Televizija (ATV). Kao rezultat današnje akcije pod E.O. 14033, sva imovina i interesi u imovini onih koji su sankcionirani koji su u ili dolaze unutar Sjedinjenih Država ili koji su u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u.

Zajedno, ove oznake ponovno potvrđuju opredijeljenost SAD-a za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, vladavinu prava i demokratske institucije, te bolju budućnost za građane BiH. Drugi čelnici i subjekti povezani s korumpiranim ili destabilizirajućim akterima također mogu biti predmet budućih radnji Vlade SAD-a. Nastavit ćemo koristiti odgovarajuća tijela za promicanje odgovornosti za aktere u cijeloj regiji i globalno, zaključuje se u priopćenju State Departmenta.

Po svemu sudeći, ovo nije kraj popisa osoba iz BiH, koje SAD planiraju sankcionirati.;

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari