Connect with us

Iz Svijeta

SAD uvodi nove sankcije Rusiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjedinjene Države uvode dodatne sankcije Rusiji, koje su uperene i na susjednu Bjelorusiju, kako bi odgovorile na invaziju Putinovog režima na Ukrajinu, poručila je u srijedu Bijela kuća.

”SAD će poduzeti potrebne mjere kako bi oslabile rusku vojnu moć i njezin obrambeni sektor u narednim godinama. Osim toga, ruskim avioprijevoznicima bit će onemogućen let iznad američkog zračnog prostora, te će se zaustaviti najvažniji izvori bogatstva Ruske Federacije. Nove će sankcije obuhvatiti i Bjelorusiju, s obzirom da je Washington smatra odgovornom za omogućavanje invazije na Ukrajinu”, objavila je Bijela kuća.

Ministarstvo trgovine nametnulo je Bjelorusiji strogu kontrolu izvoza u Rusiju, koja je stupila na snagu 24. veljače, kao ”odgovor na pružanje podrške Rusiji u njezinom napadu na Ukrajinu”.

Spomenute kontrole trebale bi spriječiti izvoz tehnoloških proizvoda i softvera u obrambenom, zrakoplovnom i pomorskom sektoru iz Bjelorusije u Rusiju.

SAD kontinuirano povećava sankcije Moskvi nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu prošlog četvrtka. Bjelorusija je dozvolila ruskim vojnicima da koriste njezin teritorij kao početnu točku napada.

Ruska invazija nije još uspjela svrgnuti ukrajinsku vladu, ali je natjerala više od 870.000 ljudi na bijeg u susjedne zemlje te je uzdrmala globalnu ekonomiju zbog toga što su vlade i kompanije diljem svijeta odlučile izolirati Moskvu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari