Connect with us

Vijesti

SAD: Zastupnici Zapadne Virginije odobrili gotovo potpunu zabranu pobačaja

Objavljeno

-

Zastupnici Zapadne Virginije u utorak su usvojili sveobuhvatnu zabranu pobačaja koja zabranjuje postupak čak i u najranijim danima trudnoće uz ograničene iznimke u slučajevima silovanja, incesta i kada je zdravlje majke ugroženo.

Prijedlog zakona, koji sada ide guverneru Jimu Justiceu na potpis, druga je zabrana pobačaja koju je donijela neka federalna država nakon što je duboko konzervativni Vrhovni sud SAD-a poništio 49 godina staru odluku Roe protiv Wadea koja je uspostavila ustavno pravo na taj postupak.

Ova mjera, za koju se očekuje da će je Justice potpisati, dolazi u trenutku kada se počinju pojavljivati razlike među republikancima oko toga koliko strogo zabraniti pobačaj uoči izbora u studenome koji će odlučiti o kontroli Kongresa.

Uglavnom konzervativna stranka godinama se zalagala za ograničavanje pristupa pobačaju. Iznenađujući poraz inicijative koja bi otvorila vrata zabrani u duboko konzervativnom Kansasu navela je neke republikance da se distanciraju od tog pitanja kako bi izbjegli gubitak glasačica.

U Zapadnoj Virginiji, republikanski zastupnici koji dominiraju zakonodavnim tijelom tjednima su se prepirali oko toga koliko rigidan treba biti zakon, u konačnici skraćujući vrijeme unutar kojeg bi odrasle žrtve silovanja morale tražiti skrb, ali i ukidajući kaznene kazne za liječnike.

Mjera usvojena u utorak zabranjuje pobačaj nakon što je embrij implantiran u ženinu maternicu, obično unutar nekoliko dana od začeća. Maloljetnice koje su žrtve silovanja ili incesta imale bi do 14 tjedana za prekid trudnoće, dok će odrasle osobe koje su silovane imati samo osam tjedana.

Pobačaje koji su dopušteni moraju obavljati liječnici ili osteopati s bolničkim ugovorima. Pružatelji usluge mogu izgubiti licence ako se postupci koje nude smatraju nezakonitima.

Svatko tko izvrši pobačaj, a nije liječnik ili osteopat s privilegijama prijema u bolnicu, podlijegao bi zatvorskoj kazni.

“Ovaj prijedlog zakona vrijeđa liječnike Zapadne Virginije, dovodi u pitanje njihovu stručnost i dovodi živote svojih pacijenata u opasnost dok ih izlaže užasnom državnom nadzoru”, rekla je Alisa Clements, direktorica javnih poslova za Planned Parenthood South Atlantic.

“Bez obzira na to koliko je uskih iznimaka napisano u ovom opasnom prijedlogu zakona, to će izazvati kaos u zdravstvenom sustavu i rezultirati uskraćivanjem njege koja spašava živote, uključujući osobe koje su preživjele seksualni napad”, rekla je.

Državni senator Eric Tarr, republikanac, rekao je da će prijedlog zakona pomoći zakonodavnom tijelu da postigne cilj zatvaranja jedine klinike za pobačaje u državi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas