Connect with us

Iz Svijeta

SAD završio povlačenje vojnika iz Afganistana

Objavljeno

on

Pentagon je potvrdio da se američka vojska u potpunosti povukla iz Afganistana.

SAD je završio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, objavila je u ponedjeljak američka vojska, gotovo 20 godina od invazije na tu zemlju nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001.

General Frank McKenzie, zapovjednik združenog stožera oružanih snaga, objavio je to na konferenciji za novinare u Pentagonu pošto su iz Kabula odletjeli posljednji vojnici koji su pomagali u evakuaciji Amerikanaca i Afganistanaca nakon ponovnog dolaska talibana na vlast.

BBC javlja kako se diljem Kabula čula pucnjava, navodno u znak slavlja zbog kraja američke intervencije u Afganistanu.

Do povlačenja je došlo nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji.

Američki general Frank McKenzie rekao je kako je SAD iz Kabula u posljednjih nekoliko tjedana evakuirao gotovo 80.000 civila, uključujući gotovo 6000 američkih.

McKenzie je rekao da se radi o najvećoj neborbenoj misiji evakuacije u američkoj vojnoj povijesti, nazvavši to monumentalnim postignućem.

“Ovdje sam da najavim završetak našeg povlačenja iz Afganistana i kraj misije evakuacije američkih državljana, državljana trećih zemalja i Afganistanaca koji su u opasnosti. Posljednji C-17 uzletio je s piste na internacionalnom aerodromu Hamid Karzai u 3.29 sati po lokalnom vremenu na istočnoj obali SAD-a”, rekao je McKenzie.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR