Connect with us

Vijesti

Salkić: Polemike o bosanskom jeziku su pokušaj pritiska na Bošnjake

Objavljeno

-

Prema relevantnim istraživanjima koja su nam dostupna, za očekivati je da se više od 60 posto građana izjasni da govori bosanskim jezikom. Na taj način će bosanski jezik biti domaćim i međunarodnim aktima verificiran kao jezik kojim govori većina građana Bosne i Hercegovine, a to će dodatno učvrstiti ostale atribute naše države

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić smatra kako javna polemika o nazivima jezika kojima se govori u Bosni i Hercegovini i napadi na bosanski jezik, predstavljaju još jedan pokušaj u nizu pritisaka na Bošnjake da se odreknu svoga identiteta.

Bosanski jezik je jezik onih koji žive u Bosni i Hercegovini duže od deset stoljeća i svi oni koji se žele upustiti u aktualne polemike o tome, svjesni su da im negiranje ove povijesne činjenice služi u dnevno političke svrhe. Bosanskim jezikom je pisao pismo dubrovačkim vlastima bosanski vladar Kulin ban još 1189. godine, bosanskim je svoj jezik nazivao Ivan Frano Jukić, bosansko-turski rječnik je 1631. godine napisao Muhamed Hevaji Uskufi, bosanski jezik je službeno ime jezika u BiH u vrijeme Austro-ugarske vladavine, a 1890. godine je sačinjena i Gramatika bosanskog jezika za srednje škole. To su neizbrisive povijesne činjenice, kao što je neizbrisiva i istina da je bosanski jezik sastavni dio bošnjačkog i bosanskog identiteta od pamtivijeka kao i danas u Bosni i Hercegovini – ukazuje Salkić.

Ipak, dodaje, polemikama o nazivu jezika nastoji se izvršiti dodatni osmišljeni i ciljani pritisak na Bošnjake i sve druge koji se izjašnjavaju da svoj jezik nazivaju bosanskim, da se na predstojećem popisu stanovništva izjašnjavaju onako kako im se pokušava nametati.

Prema relevantnim istraživanjima koja su nam dostupna, za očekivati je da se više od 60 posto građana izjasni da govori bosanskim jezikom. Na taj način će bosanski jezik biti domaćim i međunarodnim aktima verificiran kao jezik kojim govori većina građana Bosne i Hercegovine, a to će dodatno učvrstiti ostale atribute naše države – naglašava on.

Zbog toga je, smatra, važno onima koji negiraju Bosnu i Hercegovinu da postignu cilj – da što manji broj građana svoj jezik naziva bosanskim jezikom.

Zato je još važnije da oni koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom ne podlegnu pritiscima i svoj jezik imenuju stvarnim imenom – bosanski jezik – izjavio je ovim povodom potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari