Connect with us

BiH

Salmiru Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu

Published

on

Salmir Kaplan, optužen da je 2016. godine prekinuo izborni proces u Stocu, u petak je na Općinskom sudu u Čapljini nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora, kao i novčanom kaznom od 1.500 maraka.

Nepravomoćno je na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen i Demir Mahmutćehajić, te na zatvor od 10 mjeseci Ahmet Ljubović, koji su također novčano kažnjeni s 1.500 i 1.000 maraka.

Sva trojica terete se za uništavanje izbornih isprava, sprječavanje službene osobe u obavljanju službenih radnji i za oštećenje tuđe stvari. Incident se dogodio u listopadu 2016. godine za vrijeme održavanja lokalnih izbora.

Kaplan, koji je bio kandidat za načelnika Stoca, zajedno s još desetak osoba prekinuo je izborni proces, obrazlažući svoj čin pokušajem da se spriječi izborna pljačka.

Prema navodima optužnice, Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović pobacali su kutije s glasačkim listićima te fizički napali Marija Raguža, Ivicu i Nikolu Perića. Nakon današnje izricanja presude Kaplan je izjavio kako se radi o političkoj presudi koja će pasti na višim instancama. (Fena)

Kaplan optužio HDZ: Ovo je politička optužnica, politička presuda

Salmir Kaplan komentirao je za N1 prvostušanjsku presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog prekidanja izbornog procesa u Stocu 2016. godine.

“Ovo je politička optužnica, politička presuda. Ovo sve vodi HDZ. Žele da se osiguraju za naredne izbore jer znaju da njihova vlast ovisi od izborne krađe, izborne prevare”, rekao je Kaplan te dodao: “Nekome tko predvodi tu borbu sad treba srezati krila i onesposobit za dalju borbu, ali ne znaju na ovaj način da ćemo se samo još više boriti i još više biti ustrajni u tome da stanemo tim pojavama i stvarima u kraj.” Na ovakvu presudu, uložio je žalbu:

“Drugostupanjskom ovo teško može ostati. Čak i za naše standarde ovo je previše, previsoka kazna. Mislim da ne postoji nigdje na svijetu sud koji može potvrditi ovakvu presudu.” Govoreći o suđenju i pravičnosti presude kazao je:

“Jedna je stvar što oni ne vjeruju meni, vjeruju nekom svjedoku, ali sad – čovjek oštećeni dođe i kaže kako je nešto nastalo, a oni u ovoj presudi kažu sve kontra od onoga što je on ispričao. To su kontradiktornosti nevjerojatne.” Osim njega, nepravomoćno osuđeni su i Demir Mahmutčehajić i Ahmet Ljubović na godinu i četiri mjeseca, odnosno Ljubović na deset mjeseci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari