Pratite nas

Komentar

Jure Vujić – Salonske rasprave o ‘srednjem prstu’ neće riješiti socijalnu nesigurnost hrvatskih građana

Objavljeno

na

Očito je kako će i ovaj put mediji biti glavni pobjednici predstojećih parlamentarnih izbora, namečući i selektirajući teme u izbornoj kampanji, i odvraćajući pažnju javnosti i biračkog tijela od realnih problema hrvatskog društva.

Medijska simulacija izbornog procesa koja stvara privid « rasprave » i potiče na  izbornu  antagonizaciju,  popraćena sa repeticijom i hipertrofijom informacija i beskrajnih anketa o svemu i svačemu, zapravo se reducira na samu simulaciju zbilje i demokracije.

Najbolja ilustracija takve medijske simulacije je nametanje svjetonazorskih i socijetalnih tematika poput pobačaja, koje i ako percipirane kao « strašno važne « , zapravo ne odgovaraju realnosti i imperativima « trenutka »,  te ne odražavaju realne potrebe i probleme hrvatskog prosječnog građana.

Dakle, trenutno  u kampanji kandidati sa lijevice i desnice svjesno ili nesvjesno nasjedaju na simulaciju zbilje, raspravljajući, svrstavajući glede pitanja patrijarhata, pobačaja, očituju se oko « srednjeg prsta », teme koje nikoga ne zanimaju osim salonskih desničara i lijevičara, u trenutku kada se Hrvatska još uvijek čupa iz dalekosežnih gospodarskih, društvenih posljedica korona krize.

Baviti se sa « srednjim prstima » i sa patrijarhatom za vrijeme izborne kampanje, kada građani očekuju konkretne odgovore na egzistencijalna i svakodnevna pitanja, je ne samo neuksuno već i snobovski neodgovorno.

Procjenjuje se da je koronakriza već odnijela oko 50 tisuća radnih mjesta, te da će do kraja godine bez posla  ostati od 160 do 240 tisuća Hrvata.

Pad gospodarske aktivnosti i kompromitirana turistička sezona,  nagovješćuje dugotrajnu gospodarsku recesiju i drastični pad BDP-a. A tu nam ne mogu pomoći salonske rasprave između estradnih političara o ezoteričnom značenju „srednjega prsta“, o postmodernom patrijarhatu i rodnoj ravnopravnosti.

Jure Vujić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari