Pratite nas

Iz Svijeta

Salvini ocijenio oslobađanje kapetanice Sea Watcha politički motiviranom odlukom

Objavljeno

na

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini osudio je u srijedu sutkinju koja je pustila na slobodu njemačku kapetanicu humanitarnog broda optuženu za probijanje pomorske blokade te sugerirao da je oslobađajuća presuda politički motivirana.

U iznenađujućoj presudi, sutkinja Alessandra Vella oslobodila je Carolu Rackete iz kućnog pritvora u utorak, rekavši da je dovođenjem migranata u luku unatoč zabrani talijanske mornarice nastojala spasiti živote, što je nadjačalo sva ostala pitanja.

Čelnik krajnje desne stranke Lige uveo je niz mjera prošle godine s ciljem zatvaranja talijanskih luka nevladinim brodovima za spašavanje migranata i ocijenio je Vellinu odluku kao udarac vladavini prava.

“Moraš se smiješiti kako ne bi plakao jer takvim odlukama tjeraju pravog Talijana na plač”, napisao je Salvini na Facebooku.

Međunarodna udruga sudaca upozorila je kako Salvini potkopava neovisnost pravosuđa u slučaju koji je povećao diplomatske napetosti u Europi i prijeti Salvinijevim naporima da obuzda migrantski pritok iz Afrike.

“Još jednom, prezirni komentari o sudskoj odluci, bez ikakvog upućivanja na njezin tehnički ili pravni sadržaj, riskiraju poticanje klime mržnje”, navode u priopćenju.

Ne očekuje se da će se kapetanica humanitarnog broda Sea Watch 3, Carola Rackete odmah vratiti u Njemačku nakon oslobađanja iz kućnog pritvora u Italiji.

Njezin otac Ekkehart Rackete rekao je u srijedu u intervjuu za dpa da je želja njegove kćeri ostati u Italiji do sljedećeg sudskog saslušanja koje je zakazano za 9. srpnja.

U utorak je povučena odluka o kućnom pritvoru nakon što je utvrđeno da nema temelja za optužbe po kojima je odbila poslušati naredbe vojnog broda.

“Carola je danas potpuno slobodna osoba”, rekla je glasnogovornica organizacije Sea Watch Giorgia Linardi na konferenciji za medije Udruženja stranih novinara u Rimu.

(Hina)

 

Glasnović: Ljevičari svijeta po starim šprancama iznose samo pola istine

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Prosvjedi u Parizu: Prosvjednici palili sve pred sobom, policija koristila suzavac

Objavljeno

na

Objavio

Radnici su započeli štrajk kako bi natjerali predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od reforme mirovinskog sustava.

Pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante u centru Pariza tijekom jednog od najvećih štrajkova u Francuskoj u posljednjih nekoliko desetljeća, usljed kojeg je javni promet skoro potpuno prekinut.

Radnici su započeli štrajk kako bi natjerali predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od reforme mirovinskog sustava.

Macron, koji je na vlast došao 2017. godine, obećao je da će otvorit strogo reguliranu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi ukinuti zaštitu radnika.

Ishod štrajka će zavisiti od toga tko će se prvi povući sindikati koji riskiraju podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se boje da bi birači mogli stati na stranu sindikata i za zastoj okriviti dužnosnike.

Vlasnik jednog od kafića u centru Pariza Izabel Jibal izjavila je da se blokiranje može podnijeti danas i sutra, ali da bi narod sljedećeg tjedna mogao postati iziritiran.

Radnici željeznice izglasali su da se štrajka i sutra, a radni sindikati kompanije RATP koja kontrolira rad autobusa i metroa rekli su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedjeljka, 9. prosinca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Emmanuel Macron: Europa je napravila pogrešku u politici proširenja na Balkan

Objavljeno

na

Objavio

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je tek nedavno pokazao svoje pravo lice u vezi s procesom proširenja na Zapadni Balkan, ponovno je dao izjave koje su na tragu blokiranja ovog procesa.

Nakon summita NATO-a u Londonu izjavio je kako je EU učinila kolektivnu pogrešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo jedini odnos EU sa Zapadnim Balkanom. Smatra kako bi proces trebao biti više politički i praćen fazom strateškog partnerstva.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom do ožujka, Macron je rekao kako nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali prihvaća odgovornost i ulogu negativca ako je drugima tako lakše.

“Misliteli da se život građana Srbije promijeni svaki put kada otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovno promisliti cijeli proces”, rekao je on, prenosi Klix.ba. Kaže kako priznaje sve reforme provedene u Sjevernoj Makedoniji uključujući i hrabru odluku o promjeni imena.

“Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Europu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbjeći intervencije drugih zemalja, destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Europu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja”, poručio je Macron.

Naglasio je kako je bila pogreška zasnovati odnos s Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.

 

Macron oštro prozvao Tursku: Turska mora pojasniti svoje stajalište o IS-u

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari