Pratite nas

Iz Svijeta

Salvini: Tito je ubijao nevine Talijane, treba mu oduzeti odlikovanje

Objavljeno

na

Lud je tko negira holokaust i lud je onaj tko negira fojbe. To je neprijatelj kojega treba suzbiti kao i indiferentnost, nasilje i neznanje, kazao je čelnik talijanske Lige Matteo Salvini jučer na margini postavljanja vijenca kod fojbe u Monrupinu pokraj Trsta, na Dan sjećanja na talijanske žrtve koje su proganjali i u krške jame bacali Titovi partizani, piše Večernji list.

Vijenci su položeni i na fojbu u Bazovici, također pokraj Trsta, gdje su, osim Salvinija, bili i Maurizio Gasparri kao predstavnik Senata, ministar za odnose s parlamentom Federico D’Inca, čelnica stranke Talijanska braća Giorgia Meloni… Poslijepodne je u Senatu održana komemoracija kojoj su uz predsjednicu Senata Elisabettu Casellati prisustvovali i predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico i premijer Giuseppe Conte.

Salvini je objavom na Twitteru odao “počast mučenicima fojbi, tisućama muškaraca, žena i djece koje su komunisti masakrirali samo zato što su bili Talijani”. Casellati je priopćila da “sjećanje na fojbe znači sjećanje na tisuće žrtava, sjećanje na egzodus i tragediju stotina tisuća Talijana protjeranih s njihovih prostora te je to moralni imperativ i temeljno učenje koje treba prenijeti novim generacijama. Previše se godina o toj drami vodila neka vrsta građanskog kulturnog rata koji je doveo do protupovijesnog, protutalijanskog i protuhumanog negacionizma.” Salvini je preko društvenih mreža priopćio kako bi Dan sjećanja trebao cijelu zemlju ujediniti u sjećanju na tisuće “žena, muškaraca i djece masakriranih samo zato što su bili Talijani. To je bilo pravo etničko čišćenje koje su proveli slavenski komunisti, i ne samo oni.”

– Potrebno se sjećati tih događaja iz prošlosti kako se u budućnosti više ne bi dogodilo takvo zvjerstvo – poručio je Salvini i dodao kako je žalosno što ima još onih koji smatraju da postoje mrtvi prvog reda i mrtvi drugog reda, po kojima su ti “Talijani malo manje mrtvi jer su ih ubili komunisti”, ali dodao je da ima još mali broj takvih negacionista. I ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Facebooku je poručio kako su “predugo bili zaboravljeni oni ubijeni i bačeni u krške jame, fojbe, simbol terora, ubijeni u logorima ili primorani na egzodus”. Mnoge talijanske civile u Furlaniji-Julijskoj krajini, Kvarneru i Dalmaciji “eliminirale su jugoslavenske milicije na koncu i poslije Drugog svjetskog rata”. Di Maio poziva da se ne zaborave ti događaji koje treba pretvoriti u učenje i veličanje vrijednosti mira. Zaborav i negacija nepravde i smrti najgori su neprijatelji s kojima se treba suočiti kako ni jedno mučenje ili ubojstvo u bilo kojim povijesno-političkim okolnostima ne bude zaboravljeno, već da bude upozorenje i novi put.

Predsjednik republike Sergio Mattarella priopćio je, kako je objavljeno u nedjelju na stranici Quirinala, sjedištu talijanskih predsjednika, kako još ima onih koji niječu fojbe, ali se danas treba sukobiti s jakim osjećajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema onome što se dogodilo u povijesti. A ti događaji “uče nas da mržnja izaziva osvetu, diskriminaciju i hrani drugu mržnju i nasilje”.

Na ovogodišnji Dan sjećanja, ustanovljen odlukom parlamenta 2004., politički čelnici uglavnom su se okomili na one koji su negirali tragična stradanja Talijana, a takvih je u Italiji bilo mnogo. Bilo je i onih koji nisu htjeli pomoći talijanskim izbjeglicama, nazivali su ih fašistima i govorili im da se vrate odakle su došli u Italiju. Nakon što su bili protjerani iz tadašnje komunističke Jugoslavije, Talijani su i u Italiji godinama živjeli u posebnim kampovima, zanemarivani, pa i vrijeđani. Danom sjećanja nastoji se ispraviti ta nepravda. A Meloni traži i da se oduzme odlikovanje koje je Italija svojedobno dala Titu, piše Večernji list.

Hrvatske žrtve koje nitko ne spominje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Ministar Grlić Radman: Želimo red, mir i stabilnost u Srbiji, neka prosvjedi budu mirni

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Tanjug

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u srijedu protuvladine prosvjede u Srbiji i poručio da Hrvatska želi „red, mir i stabilnost“ te da prosvjedi budu mirni.

Nakon Vučićeve najave uvođenja policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Beogradu su izbili veliki prosvjedi.

Policija je u jednom trenutku bila zasuta jajima, plastičnim bocama i kamenjem, upaljene su baklje, a nakon još jednog naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu Skupštine bačen je suzavac.

N1 televizija snimila je video na kojemu se vidi kako policija brutalno pendrecima udara mladiće koji su mirno sjedili na klupi u parku blizu Narodne skupštine.

„Mi želimo red, mir i stabilnost“, kazao je novinarima Grlić Radman. „Sigurno da su prosvjedi uvijek znak i demokratskog društva, ali u svakom slučaju želimo zapravo da budu, ako su prosvjedi, da budu mirni prosvjedi“, poručio je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao da će „srbijanska vlast uspjeti to iskomunicirati s građanima“, referirajući se na najavu uvođenja policijskog sata.

„Treba vidjeti kakve su te mjere koje su uveli. U svakom slučaju važno je čuvati zdravlje građana, pa tako nadamo se da u tom kontekstu to treba sagledavati“, istaknuo je Grlić Radman.

Prosvjede je podržao blok opozicijskih stranaka Savez za Srbiju, koji je bojkotirao nedavne parlamentarne izbore, na kojima je Srpska napredna stranka predsjednika Aleksandra Vučića premoćno pobijedila, jer su smatrali da se izbori održavaju u nedemokratskim uvjetima.

„Oni su imali svakako izbore. Kao što smo vidjeli niti jedan lider iz građanske stranke nije ušao u parlament. To je volja građana Srbije i samo to možemo komentirati“, poručio je Grlić Radman.

„Naša Dubravka Šuica“ dobro radi posao, pitanje je prenaglašeno

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Grlić Radman je komentirao i istragu koju je europska pučka pravobraniteljica pokrenula protiv potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, zbog poziva u emisiju na lokalnoj dubrovačkoj televiziji, prilikom kojega je kritizirala voditelja emisije.

Grlić Radman je ocijenio da je “to malo prenaglašeno i da ne vidi nikakvih problema”. „Naša Dubravka Šuica jako dobro radi svoj posao“, kazao je. „To možda treba sagledavati u nekakvim predizbornim aktivnostima“, dodao je.

U travnju ove godine u emisiju „Glas naroda“ lokalne dubrovačke televizije javio se gledatelj koji je govorio o nepravedno stečenoj imovini hrvatskih političara te je u tom kontekstu spomenuo Dubravku Šuicu.

Šuica se tada telefonski javila u emisiju i kazala voditelju Pasku Tomašu kako je bilo “zanimljivo slušati vašega slušatelja, ali je još bilo zanimljivije slušati kako vi niste reagirali“ na “objede, neistine, dezinformacije“.

Ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije i jako sam sretna što sam u ono vrijeme mogla to biti. Međutim, zaista mi je žao da dopuštate da se građani nabacuju smećem, muljem, blatom, na moju malenkost.“, poručila je tada Šuica voditelju. (Hina)

Beograd – Prosvjednici s bakljama upali u Skupštinu, viču ‘Uhitite Vučića!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države službeno su obavijestile glavnog tajnika UN-a da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki dužnosnik američke vlade u utorak.

Senator Bob Menendez, demokrat iz Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu, rekao je ranije da je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Kongres o povlačenju.

Trump je već u travnju najavio da prekida financiranje WHO-a, a u svibnju i da će povući SAD iz članstva organizacije koju krivi za propuste u upravljanju pandemijom koronavirusa i optužuje da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.

Trumpova najava da će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju izazvala je zabrinutost u svijetu, uključivo među američkim saveznicima. (Hina)

Američki ministar zdravstva: Neuspjeh WHO-a u pandemiji odnio je mnogo života

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari