Pratite nas

Iz Svijeta

Salvini: Tito je ubijao nevine Talijane, treba mu oduzeti odlikovanje

Objavljeno

na

Lud je tko negira holokaust i lud je onaj tko negira fojbe. To je neprijatelj kojega treba suzbiti kao i indiferentnost, nasilje i neznanje, kazao je čelnik talijanske Lige Matteo Salvini jučer na margini postavljanja vijenca kod fojbe u Monrupinu pokraj Trsta, na Dan sjećanja na talijanske žrtve koje su proganjali i u krške jame bacali Titovi partizani, piše Večernji list.

Vijenci su položeni i na fojbu u Bazovici, također pokraj Trsta, gdje su, osim Salvinija, bili i Maurizio Gasparri kao predstavnik Senata, ministar za odnose s parlamentom Federico D’Inca, čelnica stranke Talijanska braća Giorgia Meloni… Poslijepodne je u Senatu održana komemoracija kojoj su uz predsjednicu Senata Elisabettu Casellati prisustvovali i predsjednik Zastupničkog doma Roberto Fico i premijer Giuseppe Conte.

Salvini je objavom na Twitteru odao “počast mučenicima fojbi, tisućama muškaraca, žena i djece koje su komunisti masakrirali samo zato što su bili Talijani”. Casellati je priopćila da “sjećanje na fojbe znači sjećanje na tisuće žrtava, sjećanje na egzodus i tragediju stotina tisuća Talijana protjeranih s njihovih prostora te je to moralni imperativ i temeljno učenje koje treba prenijeti novim generacijama. Previše se godina o toj drami vodila neka vrsta građanskog kulturnog rata koji je doveo do protupovijesnog, protutalijanskog i protuhumanog negacionizma.” Salvini je preko društvenih mreža priopćio kako bi Dan sjećanja trebao cijelu zemlju ujediniti u sjećanju na tisuće “žena, muškaraca i djece masakriranih samo zato što su bili Talijani. To je bilo pravo etničko čišćenje koje su proveli slavenski komunisti, i ne samo oni.”

– Potrebno se sjećati tih događaja iz prošlosti kako se u budućnosti više ne bi dogodilo takvo zvjerstvo – poručio je Salvini i dodao kako je žalosno što ima još onih koji smatraju da postoje mrtvi prvog reda i mrtvi drugog reda, po kojima su ti “Talijani malo manje mrtvi jer su ih ubili komunisti”, ali dodao je da ima još mali broj takvih negacionista. I ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Facebooku je poručio kako su “predugo bili zaboravljeni oni ubijeni i bačeni u krške jame, fojbe, simbol terora, ubijeni u logorima ili primorani na egzodus”. Mnoge talijanske civile u Furlaniji-Julijskoj krajini, Kvarneru i Dalmaciji “eliminirale su jugoslavenske milicije na koncu i poslije Drugog svjetskog rata”. Di Maio poziva da se ne zaborave ti događaji koje treba pretvoriti u učenje i veličanje vrijednosti mira. Zaborav i negacija nepravde i smrti najgori su neprijatelji s kojima se treba suočiti kako ni jedno mučenje ili ubojstvo u bilo kojim povijesno-političkim okolnostima ne bude zaboravljeno, već da bude upozorenje i novi put.

Predsjednik republike Sergio Mattarella priopćio je, kako je objavljeno u nedjelju na stranici Quirinala, sjedištu talijanskih predsjednika, kako još ima onih koji niječu fojbe, ali se danas treba sukobiti s jakim osjećajem indiferentnosti i nedostatkom savjesti prema onome što se dogodilo u povijesti. A ti događaji “uče nas da mržnja izaziva osvetu, diskriminaciju i hrani drugu mržnju i nasilje”.

Na ovogodišnji Dan sjećanja, ustanovljen odlukom parlamenta 2004., politički čelnici uglavnom su se okomili na one koji su negirali tragična stradanja Talijana, a takvih je u Italiji bilo mnogo. Bilo je i onih koji nisu htjeli pomoći talijanskim izbjeglicama, nazivali su ih fašistima i govorili im da se vrate odakle su došli u Italiju. Nakon što su bili protjerani iz tadašnje komunističke Jugoslavije, Talijani su i u Italiji godinama živjeli u posebnim kampovima, zanemarivani, pa i vrijeđani. Danom sjećanja nastoji se ispraviti ta nepravda. A Meloni traži i da se oduzme odlikovanje koje je Italija svojedobno dala Titu, piše Večernji list.

Hrvatske žrtve koje nitko ne spominje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Albanija poslala 30 liječnika i medicinskih sestara u pomoć Italiji

Objavljeno

na

Objavio

Siromašna Albanija poslala je u subotu 30 liječnika i medicinskih sestara u pomoć Italiji, najpogođenijoj zemlji u Europi pandemijom koronavirusa, u kojoj živi brojna albanska zajednica.

Medicinsku ekipu na aerodromu je ispratio premijer Edi Rama koji je njihov odlazak objavio na svojoj Facebook stranici.

Oni će otići u Lombardiju kako bi “pomogli svojim talijanskim kolegama”, rekao je Rama u video poruci iz zračne luke.

Pokrajina Lombardija na sjeveru Italije najpogođenija je pandemijom koronavirusa.

Albanija, koja se i sama suočava s nedostatkom liječnika – ima 1,2 liječnika na 1000 stanovnika, za razliku od Italije koja ih po podacima Svjetske zdravstvene organizacije ima 4,1, nedavno je pozvala da se liječnici koji su u mirovni ponovno aktiviraju u cilju borbe protiv širenja zaraze koronavirusom.

“Danas smo svi mi Talijani.. Italija će pobijediti u ovoj bitci”, rekao je Rama u zračnoj luci.

Medicinsko osoblje u Italiji će ostati mjesec dana.

U toj zemlji živi oko 400.000 Albanaca.

U Albaniji, zemlji od 2,8 milijuna stanovnika, dosad je od Covida-19 umrlo 10 ljudi, a zaraženo je gotovo 200. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrijska Vlada s milijardu eura podupire model ‘skraćenog radnog vremena’

Objavljeno

na

Objavio

Kako je na konferenciji za novinare u subotu najavio ministar financija Gernot Blümel, austrijska Vlada odlučila je prethodnih 400 milijuna eura potpore modelu „skraćenog radnog vremena“ povećati na milijardu eura.

Blümel je za ovaj novi model spašavanja radnih mjesta od gašenja, kao posljedica krize prouzročene koronavirusom rekao kako je „visokofleksibilan“ i sve omiljeniji, ali da treba „više novaca, nego što je bilo predviđeno“.

Istakao je da je bitno osigurati optimalno funkcioniranje modela tako da „novac brzo dođe do poduzetnika“. Napomenuo je kako je Vlada odlučila s milijardu eura poduprijeti poduzetnike kako bi tvrtkama i poduzećima „olakšala pristup likvidnosti, tako da ne dođe do uskih grla pri isplati plaća“, piše Večernji list

Riječ je o poslodavcima koji su poslušali preporuku Vlade i nisu otpuštali radnike nego su prešli na Vladin model „skraćenog radnog vremena“ i tako sačuvali brojna radna mjesta. Unatoč ogorčene borbe za spas radnih mjesta, u Austriji je u samo 12 dana čak 170.800 novih nezaposlenih osoba.

Krajem veljače u Austriji je bilo oko 400.000 nezaposlenih, a ovaj strmoglavi porast bezposlice u zemlji nagnao je Vladu da dodatno optereti državni proračun i iz njega izdvoji umjesto dosad planiranih 400.000 eura 600.000.

Ministar financija osvrnuo se je i na prijave i isplate iz posebno osnovanog Kriznog fonda za tzv. „teške slučajeve“ iz redova malih poduzeća i „slobodnjaka“, koje je kriza posebno teško pogodila, najavivši novčanu potporu za njih već slijedeći tjedan.

Do subote je inače Ministarstvo gospodarstva u Beču u amo 24 sata zaprimilo više od 35.000 zahtjeva. Na konferenciji je o solidarnoj pomoći domaćih banaka austrijskim gospodarstvenicima govorio i predstavnik austrijske bankarske branše i osiguravatelja Robert Zadrazil.

Kako je istakao tvrtke koje su već prijavile ili će prijaviti kod Servisa za zapošljavanje (AMS) skraćeno radno vrijeme za svoje radnike, moći će dobiti brze kredite „za premošćivanje“ posljedica nastale krize. Izrazio je i spremnost domaćih banaka da odustanu od isplata dividendi u ovoj izvanrednoj situaciji. Zadrazil je napomenuo kako u banke već do sada dale 6,2 milijarde eura za kredite.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari