Pratite nas

BiH

Šamar nakon izbora: Mogu kako hoće i do kad hoće

Objavljeno

na

Mogu kako hoće i do kad hoće. Pokazao je to slučaj imenovanja čelnih ljudi Razvojne banke Federacije BiH. Najveći gubitnici i najveći pobjednici Općih izbora dali su nam do znanja kako je bilo i kako će nam biti.

Dobili smo poruku da blebetanja o promjenama možemo i službeno smatrati blebetanjima

Naime, stranka koja je prema svim brojkama imala najviše zaokruživanja na glasačkim listićima pokazala je kako, nakon punih usta pravne države s predizbornih govornica, zakoni neće vrijediti za njih. Tako je mimo zakona na čelno mjesto Razvojne banke nerazvijene Federacije stavila čovjeka koji u stranci obnaša pet dužnosti iako zakon kaže kako taj čovjek ne smije imati veze sa strankom.

Pokazala je tako SDA, osim što ćemo jesti zlatnim kašikama, kako je krenula u ostvarivanje najavljenog plana zapošljavanja sto tisuća ljudi, te im je preostalo još popunjavanje 99.999 radnih mjesta.

Umjesto da veliki pobjednici barem odglume kako na početku svoje velike vladavine neće biti mrlja, zapošljavanja preko štela, prevara i mućki, otvoreno su pokazali kako će raditi ono što im je volja.

S druge strane, nagrada gubitnicima i premijeru iz gubitničke stranke je upošljavanje kuma na mjesto zamjenika banke koja upošljava podobne umjesto da razvija entitet, koji je pak prema obećanjima premijerove stranke, trebao biti nalik na Zapadnu Njemačku. Pokazao je tako SDP da će se zadnjim atomima boriti za svoj način vođenja politike, a to je upošljavanje braće i kumova. Jer, tko se zaposli prije posljednjeg zvona, ostat će na jaslama koje život u BiH znače.

Dakle za oproštaj i za početak, nakon predizbornih blebetanja kako neće biti isto kao prije, da će biti bolje, da će drugi biti kažnjeni za svoje propuste, dobili smo nastavak stare politike i pljuvanja u lice svim nezaposlenima i obespravljenima, svima onima bez ijedne stranačke funkcije i bez kumova i braće na funkcijama.

Dobili smo poruku da blebetanja o promjenama možemo i službeno smatrati blebetanjima, kao što oni službeno neprijatelji neslužbeno rade na istom cilju a to je uhljebiti sebe i svoje dok se pred kamerama i mikrofonima busaju u prsa govoreći kako neće raditi onako kako su to drugi radili.

Valjda svjesni da su nam mozgovi isprani mlakom borbom protiv korupcije, šupljim pričama o nepotizmima i nepostojanjem kazne za bilo kakav kriminal s kravatom, rade kako su radili oni prije njih, pa čak i gore jer se manje srame i manje opravdavaju svoje zarinute zube u novčani kolač napaćene države.

Ne treba puno mudrosti da nam svima bude jasno da će veliki pobjednici, a pobjednika je puno, nastaviti s pohodom stranačkih nestručnjaka na sve fotelje koje imalo mogu ugrijati dupe gladno topline državne službe.

Čak nam nisu ostavili ni malo vremena da pomislimo da neće opet raditi po svome. Odmah su nam, imenujući stranačkog igrača umjesto stručnjaka u instituciju koja dijeli novac za razvoj, zalijepili šamarčinu i pokazali da mogu kako hoće i do kad hoće.

Berislav Jurić/Bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari