Pratite nas

Reagiranja

Samo bogati imaju za jamčevine. Među njima nema hrvatskih branitelja. Zašto?

Objavljeno

na

U Hrvatskoj se na žalost malo drži, a malo ne do zakona, deklaracija i sličnih dokumenata. Stoga se mnogi i dalje pitaju- jesmo li svi jednaki pred policijom, Državnim odvjetništvom, Uskokom, pa i na robiji, odnosno zakonom? Naime, ako vas optuže, zatvore u Remetinec ili neku sličnu ustanovu, na trideset, pa i više dana velika većina nema šanse da do okončanja pritvora ugleda svjetlost dana. Ali, ako ste osumnjičeni i imate novaca (čitaj milijune eura), e onda je to druga priča. Platite jamčevinu i bez problema branite se sa slobode, s time da vas nitko i ne pita, odakle vam novci, ako vam je imovina blokirana (od prijatelja!).

To se naravno ne odnosi na osumnjičene hrvatske branitelje, ali i slične siromašne Hrvate koji po zakonu(!) završe i na robiji ako nisu u mogućnosti platiti porez ili neke druge obveze. Oni nemaju financijski moćne prijatelje pa da za njih plate jamčevinu. Stoga ne izlaze iz zatvora nasmiješeni, niti ih čeka skupina novinara, a još manje super skupe i luksuzne limuzine. I na ovom slučaju iznimno se jasno vidi da ipak nismo svi jednaki, iako nitko ne brani onima koji nemaju novaca da plate deset, pedeset ili nekoliko milijuna eura za svoju privremenu slobodu. No, u pritvoru možete završiti, kao u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i za navodnu gospodarsku štetu od “pišljivih” 20 milijuna kuna. Mogu vas zatvoriti kao hrvatskog dragovoljca Miru Lacu što ste potpisali putni nalog za vožnju službenim automobilom teško bolesne žene od Zagreba do Beča. Ili, što ste opljačkali sportsku kladionicu i otuđili dvije tisuća kuna. Sve je to po zakonu, pa nismo mi “banana” Republika, iako od većine hrvatskih branitelja i stradalnika najčešće ćete čuti – za takvu se državu ipak nismo borili!

Eto, hrvatski branitelji se već dugo pitaju: što je s procesuiranjem ratnih profitera, dezertera i izdajica? Prošli smo rat, od 1991.-1996., ali policija, Državno odvjetništvo i slični pod svjetlima tv i ostalih medijskih kamera u akcijama “kao na filmu” ne privode takve ljude. Jedan od razloga možebitno je i taj da ih naprosto nije bilo (što su naravno priče za “laku noć”), a drugi da pravosudni organi imaju drugoga posla (nema dana a da se ne opljačka neka trgovina ili kiosk gdje se prodaju novine i cigarete, a zločin je – zločin).

A oni koji su stekli ogromna bogatstva dok su drugi krvarili obično su oko sebe okupili (u stalni radni odnos) iskusne pravnike, bivše policajce, pa i bivše Udbaše, čiji je jedini zadatak da sve – štima.

No, sada dolazimo do Deklaracije o Domovinskome ratu Zastupničkog doma Hrvatskog sabora, od 13. listopada 2000. U tom dokumentu uz ostalo se naglašava (točka 6.) i ovo: “Radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosuđe je dužno procesuirati sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku i u oružanoj pobuni te tijekom Domovinskog rata, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje”. Zatim se u istom dokumentu, samo u točki 7. nadodaje, da se pozivaju svi građani, državne i društvene institucije, sindikati, udruge i mediji, a obvezuju se i svi dužnosnici i sva državna tijela Republike Hrvatske da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti, jer na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i da tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine!

Kad to pročitaju oni koji se bave pravom i pravicom jedino mogu uskliknuti – lijepo da ljepše ne može biti!

Ali, što ako se navedene točke 6. i 7. Deklaracije o Domovinskome ratu ne provode, što ako se ne proganjaju (procesuiraju) ratni i ini zločini, a prošlo je 23 godine od početka srpske i ine agresije? Što je s onima koji nisu, a trebali su pokrenuti postupke, ili su ih pokrenuli na način da ih od prve sruši čak i neki prekršajni sudac? Ništa. Neki od njih, kao što vidimo, čak i napreduju, kite se s odličjima, ugledni su u društvu, o njima samo da se ne snimaju i igrani filmovi, kao o Jamesu Bondu!

Pa, ako se držimo Deklaracije kao “pijan plota”, a ima i niz drugih pravnih dokumenata (ratni zločin ne zastarijeva) onda netko od tih koje je obvezala Deklaracija o Domovinskome ratu da trebaju štiti temeljne vrijednosti Domovinskog rata neka nam odgovore: Tko je srušio Vukovar, poklao na tisuće nevinih Hrvata u tome gradu, tko je razorio vukovarsku ratnu bolnicu, tko je kriv za blizu 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica, koga su priveli (kao recimo Bandića!) za masakr nad najmanje 400 hrvatske djece, tko je kriv i tko je suđen za raketiranje i atentat na dr. Franju Tuđmana 7. listopada 1991., kada će biti otkriveni ubojice djece Kate Šoljić (izgubila je četiri sina), koga su priveli i osudili od onih koji su na tisuće nevinih Hrvata maltretirali i ubijali u srpskim i crnogorskim logorima, tko je poklao nevine u Škabrnji… Tko je od hrvatskih tajnih i inih službi, policajaca, Državnih odvjetnika i sličnih proganjao nevine generale Gotovinu i Markača (tko je uzeo nagradu za uhićenje Gotovine?), tko je palio hrvatske gradove i sela, tko je hrvatske građane nedaleko Vukovara tjerao u minska polja, tko je kriv što još uopće nije ni počela istraga, iako su svi dokumenti dostavljeni DORH-u u selu Kostriću (kod Hrvatske Kostajnice), gdje su pobijeni svi koji su tamo živjeli u vrijeme rata, tko je pobio veliki broj građana Slavonskog Broda, Siska, Petrinje, Osijeka… Da, kad spominjemo Osijek onda se treba sjetiti da je pronađen krivac i osuđen na tešku zatvorsku kaznu za zločine u vrijeme rata, a ime mu je Branimir Glavaš, general i ratni zapovjednik ovoga grada…, a što je sa stotinama srpskih zločinaca koji su čitavo vrijeme uništavali ovaj grad i ljude, itd., i tako redom.

Tko je dosad bio optužen ili suđen za oko tri tisuće hrvatskih branitelja koji su si dobrim dijelom baš zbog ovakvih stvari oduzeli svoje živote?Ili drugim riječima, kada će se početi kažnjavati one koji su trebali a nisu ni priveli, a kamoli osudili srpske i ine ratne zločince, ako je zakon jednak za sve?

Opravdanje da “ne mogu” do ratnih zločinaca je kao priča o Ivici i Marici, tim više što se tu ne rado o jednom nego od tisućama neosuđenih ratnih zločinaca na RH!

Jesmo li se za to borili?

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Čičak žestoko odgovorio Lekoviću

Objavljeno

na

Objavio

Izabran sam tako da sam dobio jednoglasnu podršku i Odbora za imenovanja i Sabora. 113 zastupnika glasalo je za mene. To je glas građana. Kad neki notorni Leković govori o tome da je to poruka za građane, onda on ne razumije parlamentarnu demokraciju, komentirao je u Studiju 4 Ivan Zvonimir Čičak izjave predsjednika HND-a nakon njegova imenovanja za vanjskog člana saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

On i dalje razmišlja na totalitaran način u kojem on određuje što je za građane Hrvatske dobro i loše. Ne. Građani su dali svoj glas parlamentu i on odlučuje što je dobro, a što loše, nastavio je Čičak.

Imenovanjem predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivana Zvonimira Čička za vanjskog člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatski sabor završio je imenovanja vanjskih članova tog radnog tijela.

No na imenovanje Čička žestoko je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo. Predsjednik HND-a Saša Leković rekao je da je naknadnim imenovanjem Čička šestim vanjskim članom Odbora – “nastavljeno ruganje građanima Hrvatske”.

Ivan Zvonimir Čičak na to je odgovorio: Građanima Hrvatske izruguju se oni koji u ime sekte svojih istomišljenika žele biti kriteriji toga tko u Hrvatskoj može biti negdje. Dodao je kako je na njegov račun napisano mnogo uvreda na nekim portalima, a Index je nazvao “glasnogovornicima javne mržnje”.

Predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju spominje njegov “doprinos” hrvatskom novinarstvu – i činjenicu da ga je sud proglasio krivim za klevetu. Ono što je zadatak svih novinara jest da se bore za dekriminalizaciju klevete. Ja nisam osuđen zbog klevete nego zato što nisam htio otkriti izvor iz MUP-a koji mi je otkrio neke stvari o kapetanu Laptalu. Ono što sam radio u civiliziranom svijetu je vrlina, da braniš svoj ceh i profesionalnu tajnu, rekao je Čičak i dodao kako ne vidi nikakav problem što je za to osuđen i platio kaznu.

Ono što HND-u smeta jest i činjenica što u Odboru ne sjedi nitko tko je iz medija, ističu kako je time prekršen Poslovnik Hrvatskog sabora. Na to Čičak odgovara kako je on bio član izvršnog odbora HND-a i obnašao i druge važne funkcije u HND-u i kako se tada zalagao da predstavnici HND-a budu u saborskom odboru te kako je tadašnje vodstvo bilo protiv toga. Ja sam novinar. Imam veću biografiju od svih njih zajedno. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Bio sam član brojnih novinarskih i nenovinarskih organizacija. Kad oni meni drže lekciju, to je smiješno, rekao je Čičak.

Najavio je da će se u Odboru aktivno zalagati protiv govora mržnje, svađa i neprimjerenog rječnika koji dominiraju javnim prostorom. Posebno se osvrnuo na saborske rasprave: Zastupnici moraju voditi računa o dostojanstvu, o dojmu koji svojim porukama ostavljaju u hrvatskoj javnosti. Oni nisu društvo u birtiji. Oni su zastupnici u Hrvatskom saboru, narod ih je izabrao i to trebaju osvijestiti. 

Otvoreno pismo Ante Guge Saši Lekoviću: Tvoje laži onemogućuju bilo kakvu mogućnost da se tvoje ponašanje opiše kao pristojno

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Dr. Josip Stjepandić prijavio NK Crvenu Zvezdu i Nogometni savez Srbije UEFA-i zbog poticanja na mržnju

Objavljeno

na

Objavio

“Do novog oslobođenja! Slava svim žrtvama za srpski Vukovar!”, pisalo je na transparentu navijača Crvene zvezde – Delija u danima kad se Hrvatska s tugom ali i s ponosom sjeća žrtava Vukovara i Škabrnje.

Uz ovaj natpis uslijedilo je skandiranje srpskom heroju Ratku Mladiću kome se presuda za najteže ratne zločine očekuje 22. studenog.

Na ovo je reagirao dr. Josip Stjepandić prijavom UEFI, koju možete pročitati u nastavku:

Štovani dame i gospodo,
tijekom nogometne utakmice 1. Srpske lige između klubova „Crvena Zvezda“ i „Rad“ dne 18.11.2017 „Delije“, navijači „Crvene Zvezde“, razvili su transparent „18.11.1991. ДO HOBOГ OCЛOБOЂEЊA – СЛAВA СВИM ЖPTBAMA ЗA CPПCKИ BУKOBAP (18.11.1991 Do novog oslobođenja – Slava svim žrtvama za srpski Vukovar)“ na stadionu.

Time se obljetnica 18.11.1991 obilježavala kao oslobođenje, kad su srpske vojne snage okupirale hrvatski grad Vukovar te pritom pobile više tisuća ljudi, među njima civili i zarobljenici, mnoge od njih zvjerski mučeći.

O zločinima srpskih snaga u međuvremenu su sudili međunarodni sudovi u Den Haag-u. Tako su Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin u postupku „Mrkšić et al. (IT-95-13/1) Vukovar Hospital” (http://www.icty.org/case/mrksic/4) osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog zločina protiv čovječnosti. Stalni međunarodni sud utvrdio je u postupku protiv Srbije (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3), da je Srbija počinila genocidne radnje (v. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Mišljenja sam da su NK Crvena Zvezda i Nogometni savez Srbije prekršili pravila UEFA-e, jer su u najmanju ruku dopustili poticanje na mržnju, te Vas stoga pozivam da pokrenete stegovni postupak protiv NK Crvena Zvezda i Nogometnog saveza Srbije.

Sa štovanjem
Dr. Josip Stjepandić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari