Connect with us

Pregled

Samo je Karamarko došao na komemoraciju za 8 policajaca

Published

on

Na blagdan Svete Ane, 26. srpnja 1991., srpski agresor je nakon više pojedinačnih napada agresora pokrenuo opći napad na pounjska sela. Ubili su 8 redarstvenika

struga banska polaganje vijenacaU Strugi Banskoj u Hrvatskom Pounju, u subotu je održana komemoracija na tragična, ali i herojska događanja početkom agresije na Hrvatsku na pounjskom prostoru.

Na blagdan Svete Ane, 26, srpnja 1991., srpski agresor je nakon više pojedinačnih napada agresora pokrenuo opći napad na pounjska sela. Usput su skupili civile i tjerali iz ispred sebe naredivši im da drže ruke gore dok su Srbi palili mjesto po mjesto. Pritom su pljačkali i palili kuće Hrvata. Usput su zarobili osam redarstvenika i poubijali ih. 

Pounje je branilo malo branitelja, a borbena vozila tzv. JNA izazivali su incidente pokazujući na čijoj su strani. Nekoliko dana ranije gotovo su pregazili i automobil s redarstvenicima.

Mile Blažević Čađo

Mile Blažević Čađo

Kada se činilo da će Srbi osvojiti i Strugu Bansku, redarstvenik Mile Blažević – Čađo je dao svoj život tako što je bacio eksploziv na kamion sa strojnicom kojim su pucali i pritom je  poginuo, zajedno s njim, s Čađom, stradao je i Željko Filipović. Na mjestu gdje su stradali svake godine okupljaju se branitelji i mještani Pounja. Nažalost, iz godine u godinu sve je manje stanovnika jer Pounje je puno praznih kuća, stanovnici odlaze jer nema posla ni mnogo toga što im je potrebno.

Današnja komemoracija okupila je brojne branitelje, policajce, a komemoraciji se pridružio biskup Vlado Košić.

Jedini političar koji je nazočio bio je Tomislav Karamarko.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari