Pratite nas

Samo u prošloj godini Federacija ZHŽ-u otela 12 milijuna maraka

Objavljeno

na

U samo tri godine sredstva od poreza su umanjena za 7,5 milijuna KM Samo u tri godine prihodi Zapadnohercegovačke županije su manji za 7,5 milijuna maraka. Naime, prema informacijama ministra financija ZH županije Radoslava Luburića, ova županija iz godine u godinu dobiva sve manje sredstava od poreza. Poznato je da se iz županija izdvaja znatno više sredstava od prikupljenih poreza nego što im se vraća iz Federacije, zbog čega su županije u nemogućnosti izmirivati sve svoje obveze. na vrijeme.

Vraćanje dugova

Međutim, u posljednje tri godine situacija je kulminirala. Federacija se zadužila na brojnim adresama, a dugove zajedno s njima htjele ne htjele vraćaju i županije. “Treba vratiti inozemni dug, Federacija od prihoda od poreza najprije izdvaja sredstva za vraćanje rata MMF-a i ostalih zaduženja nakon čega se određuje kolika se sredstva vraćaju županijama. Iz godine u godinu sredstva koja mi dobivamo su sve manja, a obveze koje županije imaju ostaju iste”, kazao je Luburić. Dodaje kako je najbolji pokazatelj stanja činjenica da su sredstva od poreza koja su se ulijevala u županijski proračun s razine Federacije Bosne i Hercegovine u samo tri godine manja za čak sedam i pol milijuna maraka.

Ako se tomu doda činjenica da se ovoj županiji godinama otimaju sredstva umanjujući koeficijent za isplatu, upitno je kako ZHŽ uopće funkcionira. “Svake godine ova županija ostane zakinuta za 4,5 milijuna maraka zbog činjenice da joj se ne vraćaju sredstva po stvarnom koeficijentu. Posljednji popis stanovništva pokazao je kako u ovoj županiji živi 20 posto više stanovnika nego što to stoji u službenim podatcima Federalnog zavoda za statistiku koji određuje koeficijente prema kojima će se u županije vraćati sredstva od poreza”, kaže Luburić. Ističe kako je Zapadnohercegovačka županija upozorila na ovu činjenicu, te je u pripremi tužba prema Federaciji, u kojoj će ZH županija tražiti da se ispravi nepravda koja se godinama nanosi ovoj županiji, odnosno da se u nju počnu vraćati sredstva prema stvarnom broju stanovnika.

Oduzeta sredstva

Prema ovim podatcima, samo u prošloj godini ZH županija je ostala zakinuta za 12 milijuna maraka. Radi se o četvrtini sredstava koja su županiji potrebna primjerice da isplati plaće proračunskim korisnicima tijekom cijele godine. Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da ova županija i njeni građani sudjeluju u vraćanju svake rate kredita od Međunarodnog monetarnog fonda iako ova županija nije dobila niti jednu marku od tog zajma.

večernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari