Connect with us

Iz Svijeta

Sanchez kreće po podršku u Europi za priznanje Palestine

Objavljeno

-

Hina/Epa

Španjolski premijer Pedro Sanchez u petak počinje turneju na kojoj će razgovarati s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije oko zajedničkog priznanja neovisnosti države Palestine, izvijestila je u utorak španjolska vlada.

“Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze i lansirati mirovni proces koji bi što prije doveo do realizacije rješenja s dvije države”, rekla je vladina glasnogovornica Pilar Alegria u obraćanju novinarima.

Sanchez je nedavno rekao da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnost Palestine te da će uskoro u EU biti “dovoljna kritična masa” da i druge zemlje zauzmu istu poziciju. On će u petak otputovati u Norvešku i Irsku, a zatim će razgovarati s premijerima Portugala, Slovenije i Belgije.

Španjolska, Irska, Malta i Slovenija potpisale su prošli mjesec u Bruxellesu zajedničko pismo u kojem traže da čitava Europska unija prizna Palestinu, što smatraju preduvjetom trajnog mira na Bliskom istoku. Izrael je 1967. okupirao palestinske teritorije te se protivi osnivanju države Palestine. Izraelska vlada računa na podršku SAD-a koji mu šalje oružje i koji je rekao da se državnost Palestine i mir mogu postići jedino direktnim pregovorima dviju strana.

Izraelska vojna ofenziva na opkoljeni Pojas Gaze traje šest mjeseci, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je invaziju na izbjegličko naselje Rafah na jugu Pojasa Gaze, gdje se nalazi oko milijun protjeranih Palestinaca.

Izraelska vojska je od 7.listopada ubila više od 33.000 palestinskih civila, a gotovo 76.000 ih je ranila, podatak je ministarstva zdravstva Hamasa. Tog dana su militanti palestinskog Hamasa usmrtili 1.200 osoba na jugu Izraela te otelih njih 240, od čega ih oslobođeno više od 100 tijekom prekida vatre.

UN je još ranije predlagao rješenje sukoba uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, u granicama iz 1967. koje bi živjele u miru jedna pored druge.

Palestinu je od 1988. godine priznalo 139 od 193 zemlje Ujedinjenih naroda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas