Connect with us

BiH

Sandi Blagonić – Bipsić

Objavljeno

-

Sandi Blagonić – Bipsić: ‘U Hrvatskoj vlada tiranija homofobnog retradicionaliziranog društva!’

Javna televizija je u svojoj postreferendumskoj emisiji u nedjelju navečer ugostila Blagonića koji je uz Vesnu Kesić trebao predstavljati onu Hrvatsku koja je “protiv” te dr. Tončija Matulića, teologa i povjesničara dr. Ivu Banca koji su predstavljali “nenormalnu” Hrvatsku. Cijela rasprava je tekla argumentima s jedne strane i uvredama s druge. Jasno to je onaj nakvarcani i potpuno nepripremljeni voditelj Branko Nađvinski samo slušao jer to je njemu očito bilo super budući je on kao i većina njegovih kolega glasovao “napredno protiv” pa je slijedom te i takve logike onda normalno kada jedan pe… vrijeđa 65 posto građana ove zemlje koji su “glupi”, ali ipak plaćaju sve te “nađvinske, šprajcove, mikleušević, pavićke” i ostale…

U poplavi mržnje zbog rezultata nedjeljnog referenduma značajnu ulogu imao je i Sandi Blagonić, socio-etno-antropolog koji se bavi komentiranjem svega i svačega u hrvatskom društvu. Čovjek koji je zadnjih godina pisao o “Big Brotheru”, politici, političarima, društvenim pojavama, iza svake riječi (bilo da se radi o napisanoj ili izgovorenoj) ostavlja neugodu.

Kao vrlo angažirana osoba zadnjih se tjedana vrlo aktivno uključio u kampanju “protiv” braka kao zajednice muškarca i žene. No u njegovom slučaju je to apsolutno razumljivo s obzirom na njegovo seksualno opredjeljenje. Inače je vrlo omiljen lik na svim gay portalima, a niti jedna takva anketa ne može proći i bez njegove nominacije. I kaže, ponosan je na to.

Dakle taj (jednom je sociolog, jednom antropolog) poznavatelj apsolutno svih društvenih fenomena i događanja, karijeru je započeo kao komentator BB-a da bi s vremenom postao mlada nada ljevice i liberalne političke scene u Hrvata. U svom magistarskom djelu je čak objasnio i razliku između dalmatinskih Vlaja i istarskih Vlaha tvrdnjom da su vrlo slični jer “dolaskom tog stanovništva s dinarskog područja započinje u Istri, dotad, nezapamćena krađa stoke”.

Inače radi se o čovjeku koji nema svoje stručno mišljenje (nego uglavnom kopira ili plagira tuđe), tako da mu se nerijetko događa da u raspravama uživo doživi pravi debakl kao nedavno u sučeljavanju sa Željkom Markić (oko referenduma) ili ne tako davno s Ivićem Pašalićem u jednoj televizijskoj debati kada je doslovce ostao bez teksta.
Dakle, HRT je u svojoj postreferendumskoj emisiji u nedjelju navečer ugostio upravo Blagonića koji je uz Vesnu Kesić predstavljao onu Hrvatsku koja je bila “protiv” te prof. dr. Tončija Matulića, teologa i povjesničara dr. Ivu Banca koji su predstavljali one dvije trećine “nenormalne” Hrvatske.

Cijela rasprava je jasno tekla argumentima s jedne strane (Matulić i Banac) i uvredama s druge. Jasno to je onaj nakvarcani i popuno nepripremljeni voditelj Branko Nađvinski samo slušao jer to je njemu očito bilo super budući je on kao i većina njegovih kolega glasovao “napredno protiv” pa je slijedom te i takve njegove logike onda i normalno kada jedan pe*er vrijeđa 65 posto građana ove zemlje koji plaćaju sve te “nađvinske, šprajcove, mikleuševićke, pavićke” i ostale…

Dakle inferioran u bilo kakvoj ozbiljnoj stručnoj polemici Sandi Bipsić, kako mu tepaju njegovi prijatelji i fanovi na društvenim mrežama, je vrijeđao: “Ova homofobija koja vlada u Hrvatskoj je rezultat predrasuda jednog značajno patrijarhalnog društva dodatno retradicionaliziranog u devedesetim godinama”. “Dobro i što sad”, podupirao ga je Nađvinski valjda očekujući kako će Bipsić najaviti revoluciju budući on smatra da je sve dobro u današnjoj Hrvatskoj “naslijeđe iz vremena Jugoslavije, a sve nazadno i destruktivno možemo zahvaliti dolasku Hrvata na vlast”.
Inače taj rođeni Puljanin je nedavno doživio težak politički debakl kada se kandidirao za gradonačelnika Pazina kojeg je podupro i SDP, ali ni Milanović mu nije mogao pomoći pa je na kraju bio tek treći iza IDS-ovog i HDZ-ovog kandidata. Od njega se očito nije oporavio pa sad svoju mržnju širi na sve strane.

Iako mu je područje djelovanja raznoliko nedavno se istaknuo i kao stručnjak za teološko-sociološka pitanja.

– Crkva je marketinški prvak: prodavati besmrtnost, to znači da će baš svatko poželjeti vaš proizvod, a da pritom kvaliteta vaše ponude nikada neće doći u pitanje. Svi koji imaju pravo na reklamaciju već su mrtvi, tvrdi Sandi Bipsić koji je nedavno u Puli održao i jedno “zapaženo” predavanje na temu “Tko ždere u hrvatskoj politici: o suvremenoj političkoj povijesti janjetine”.

Inače taj omiljeni prijatelj Denisa Latina kada govori nikada ljude ne gleda u oči što dovoljno govori o kakvoj je spodobi riječ. Ali za javnu televiziju on je “moralna vertikala” jednog društva kakvo bi Nađvinski želio da Hrvatska jest, ali građani su im u nedjelju jasno rekli da će na to ipak morati pričekati.

 B.D./dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari