Connect with us

SANDRA BAGARIĆ Da u BiH živim od ovog posla od kojeg živim, bila bih kruha gladna

Objavljeno

on

Poznata hrvatska operna pjevačica Sandra Bagarić rođena je u Zenici. Srednje glazbeno obrazovanje stekla je u Zenici i Sarajevu, a onda je, kao 18-godišnja, otišla u Zagreb, gdje je diplomirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, udala se, i gdje i danas živi. U Mostaru je bila zahvaljujući gostovanju mjuzikla “Jalta, Jalta” zagrebačkog Kazališta Komedija na ovogodišnjem “Mostarskom proljeću” – Danima Matice hrvatske.
“Bila sam jako puno puta u Kosači, u raznim kombinacijama, sa sarajevskim Narodnim pozorištem, kao Kneginja čardaša, Mala Floramy, s mostarskim Simfonijskim orkestrom, na božićnim koncertima… Zaista često dolazim u Mostar i uvijek se rado vraćam Mostaru”, kazala nam je Bagarić, a u razgovoru za Dnevni list govori o nastupima, pjevanju, BiH i kulturi.

sandra-bagaric-cromoda-4“Jalta, Jalta” je oda o dobroti. Koliko je danas značajno podsjećati na te temeljne vrijednosti, malo se danas u javnosti priča o dobroti…?
– Da. Mi na Jalti tražimo taj komadić zelene livade. To je priča koja se čini dosta smiješna, priča koja je kao bajka: to je komadić zelene livade na kojoj su trava, leptiri, šuma…, svi smo zaljubljeni u taj netaknuti dio prirode. Danas se ponovno svi vraćamo prirodi. Ja svaki put kad radim ‘Jaltu’ ustvari u svojim mislim odlazim na Risnjak; ja sam zaljubljena u Risnjak, u taj komadić prekrasnog nacionalnog parka. ‘Jalta’ zaista budi na zajedništvo, na prijateljstvo. Ljudima je žao otići kad završi ta predstava, žao im je prekinuti tu magiju, magiju vjere u zajedništvo, u ljubav, u prijateljstvo. Alfiju Kabilju bismo svi trebali dati deset posto honorara, svi koji smo u životu, jer song ‘Neka cijeli svijet sja u suncu’ je zaista himna, hvala mu što ju je napisao i što nam ostavlja u naslijeđe ‘Jaltu, Jaltu’.

Dosta ste gostovali u Mostaru, ali jednom ste rekli da nemate priliku toliko često nastupati u Sarajevu koliko biste voljeli. Je li se išta promijenilo?
– Nije se ništa promijenilo. Prošle me godine angažirala jedna strana tvrtka, ali smo vodili Zagrebački orkestar, nastupala sam s Đanijem Stipaničevim. U sarajevskom Narodnom pozorištu sam igrala samo Kneginju čardaša, i to vrlo kratko i vrlo malo, jer je u to doba bio neki problem s formiranjem sarajevskog orkestra, koji je bilo problematično sastaviti. U svakom slučaju, ne zovu me moji, a sad zbog čega – ne znam, to morate pitati njih.


Postoji li još uvijek ta Vaša želja?
– Postoji, ali nekako repertoarno nisu naklonjeni mom repertoaru. Jednom – dva puta godišnje sam tamo, češće odlazim svojim roditeljima, vodim djecu na skijanje, u Busovači imamo vikendicu, djeca obožavaju ćevape, tako da sam često privatno u Sarajevu, a u principu me za nastupe angažiraju strane forme. Imala sam prošle godine na Baščaršijskom ljetu sa suprugom koncert ‘Ja ljubim’, tako da jednom do dva puta godišnje nastupam. A dobro, možda je to i dovoljno.

DSC_4165


Gdje najviše nastupate, osim u Zagrebu?
– Najviše sam u Zagrebu, ali ovo smo si ljeto jako lijepo složili, od Pule, Opatije, do Cavtata, na Bolu, u Dubrovniku nastupamo s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, na Bundeku sa Zagrebačkom filharmonijom, na Opatijskom festivalu sa Zagrebačkom filharmonijom, tako da sam u principu bazirana na području Hrvatske, a ne bih si mogla ni dopustiti velika osciliranja i putovanje jer imam dvoje djece kojima se jako bavim, tako da je ovo aman-taman, što kaže naš narod.

Pratite li kulturu u BiH? Što najviše volite čuti, vidjeti…?
– Jako malo pratim, ali sam dobar prijatelj s Ivicom Šarićem i znam da mu sin prekrasno pjeva. Tu i tamo se malo ‘očešem’. Prije sedam-osam godina, kad sam radila Kneginju čardaša, malo sam imala doticaja s umjetnicima iz sarajevskog Pozorišta i od tada nema više nekog posebnog kontakta.

Koliko općenito vlast pruža potporu kulturi?
– Ne znam… Bojim se da sam u Bosni i Hercegovini i da živim od ovog posla od kojeg živim, da bih bila kruha gladna. Da u Bosni radim ovo što radim u Hrvatskoj, mislim da ne bih imala niti tržište, niti publiku, niti potporu, da bih morala koketirati s nekim drugim žanrovima da bih se prilagodila publici jer mi smo tu ipak zbog publike, a publiku se odgaja i tu zaista apeliram i preko medija i možda Ministarstva kulture i svih drugih tijela u BiH zaduženih za kulturu, da zaista treba poraditi na pitanju klasične naobrazbe, vraćanja publike u dvorane, oživljavanja scene, kulturnih razmjena…, a može se to. Sve se može kad se hoće.

Koliko ste općenito zadovoljni odzivom publike na Vaše koncerte?
– Moje Kazalište Komedija je jedno prekrasno malo kazalište, koje njeguje žanr operete i mjuzikla i savršeno je za ljude s malom djecom. Ja savjetujem ljudima koji imaju malu djecu da krenu od mjuzikla, preko operete, pa do opere. Bojim se da je ‘šaka u oko’ odvesti dijete od tri, četiri, pet godina u operu. Naše malo kazalište na Kaptolu je jedno veselo kazalište, jedan prekrasan ansambl, gdje ne postoje zvijezde i primadone, gdje smo svi zaista na neki način raja, gdje svatko ulazi u svačiji fah. Glumci su pjevači i pjevači su glumci. Mi zaista imamo publiku koja nam dolazi, koja je sretna, vesela, koja nam se vraća. Beskrajno volimo taj naš mali ansambl, volimo to što radimo i to se zaista vidi, to prenosimo dalje. Uz to, osim što radim u mom kazalištu, dosta koketiram i s televizijom i s voditeljstvima, radim dosta koncerata s mojim suprugom Darkom Domitrovićem, pa imamo od sakralnih programa, opereta, mjuzikla, filmske glazbe…, angažiraju nas često stranci, nastupamo i po brodovima. Imamo neke programe kompletno na francuskom jeziku, na talijanskom itd., ovisno o publici, tako da zaista imamo široku paletu repertoara, gdje smo se ljudima potpuno prilagodili, ja to moderiram, što je ljudima i zanimljivo. Ja kažem da moj suprug i ja nismo monodrama, mi smo stereo drama, dupli honorar ide u istu blagajnu i ustvari sam najsretnija kad radim s njim i kad zajedno putujemo. Nekako mi je tada najljepše i najsigurnija sam.

Spomenuli ste brojne angažmane, ali u čemu ste najviše Vi – Vi? U čemu najviše uživate, pronalazite sebe?
– Ja sam najviše prima doma, a prima doma je kad doma kuham i pjevam Ja ljubim… Volim tu ulogu, ulogu majke, žene…

Tradicionalna Bosanka?
– Apsolutno. Jedna vrijedna Bosanka u meni čuči u sva četiri kuta kuće. A što se tiče mojih uloga, onda je to Kneginja čardaša: vrckava, temperamentna, šansoneta, ustvari jedna velika sevdah duša u meni spava, tako da te operete, te kneginje, Kalmanov repertoar je dosta ciganski, dosta veliku paletu emocija, veliku dušu, puno ljubavi, zavodnika, lijepih haljina…, a sve završava happy endom, ali je tu veliki dijapazon uloge gdje se može pokazati melodramatičnost, veliki opseg karaktera, ali vrlo koketno, vrlo vrckavo. Naizgled izgleda površno i koketno, ali su ustvari to vrlo, vrlo jake i velike žene koje tri čina moraju voditi od početka do kraja priču.

Kada kažete tradicionalna Bosanka i kad opisujete tu koketnu i šarmantnu ženu, znači na sceni možete pokazati ono što niste u privatnom životu, unutar četiri zida? Scena je ispušni ventil?
– Apsolutno. Scena je ispušni ventil – igrala sam uloge od glupih sobarica do kneginja, grofica, starih, mladih, zločestih, svakakvih…, cijelu jednu paletu likova, i sve sam to ustvari ja. Moj muž mi zna reći, kad dugo nemam predstavu, ‘Fali ti predstava.’ Predstava jest jedna vrsta transformacije i igre i ja je obožavam. U ‘Jalti’ sam žena u hlačama. Bila sam malo skeptična prema toj ulozi jer je to više glumačka uloga, ali Vlado Štefančić, otac i začetnik mjuzikla, kojemu ja mogu biti zahvalna za sve jer je na neki način moj scenski otac, nagovorio me na tu ulogu i jako mi je drago, jako sam profitirala zahvaljujući toj ulozi na mnogim područjima, i kao osoba i kao glumica i financijski, mogu mu zaista reći jedno veliko ‘Hvala’. U prvom činu sam žena u hlačama, ozbiljna jer te muškarce moram držati na uzdi, ali u drugom činu su svi zaljubljeni u mene, ja ih vrtim oko malog prsta, tako da sam ipak nekako došla na svoje.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari