Pratite nas

Vijesti

Sandra Perković i Ivica Kostelić drugu godinu zaredom najbolji sportaši Hrvatske

Objavljeno

na

Proglasenje sportasa Zagreba 020211

Atletičarka Sandra Perković i skijaš Ivica Kostelić najbolji su sportaši Hrvatske u tradicionalnom izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Najbolja diskašica svijeta Sandra Perković već treću godinu zaredom osvaja naslov najbolje hrvatske sportašice, a ove sezone je i treći put uzastopno postala europska prvakinja. Svoju dominaciju u bacanju diska Perković je potvrdila osvajanjem Dijamantne lige, a njezin hitac od 71.08 metara najbolji je u svijetu još od 1992. godine. Perković se u obraćanju pokušala zahvaliti na nagradi, ali nije izdržala, te je zaplakala.

“Ovo je za Ivana”, kratko je kazala Perković posvećujući nagradu svom bivšem treneru i atletskoj legendi Ivanu Ivančiću Trendži, koji je preminuo 28. kolovoza ove godine.

Ivica Kostelić je osvajanjem srebrnog odličja u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju po peti puta u karijeri osigurao naslov najboljeg sportaša Hrvatske. Kostelić je nagradu HOO-a dobivao 2003., 2010., 2011. i lani, a kako u petak vozi utrku spusta Svjetskog kupa u Val Gardeni, nagradu je u njegovo ime preuzela njegova majka Marica.

Hrvatska stolnoteniska reprezentacija u sastavu Andrej Gaćina, Tomislav Kojić, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar i Tan Ruiwu dobitnici su nagrade za najbolju mušku ekipu zahvaljujući bronci osvojenoj na Europskom prvenstvu u Lisabonu.

Nagrada za najbolju žensku ekipu otišla je hrvatskoj streljačkoj reprezentaciji u samostrelu, svjetskim prvakinjama u disciplini field Nikolina Krivanek, Branka Pereglin i Valentina Pereglin.

perković-hoo

Bljesak.info/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Dalija Orešković povukla kandidaturu za Povjerenstvo za sukob interesa

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što Saboru u petak nije izabrana Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, jedna od kandidatkinja Dalija Orešković, dosadašnja predsjednica, povukla je svoju kandidaturu

Orešković je u petak kod glasanja uspjela prikupiti 46 glasova, što joj nije bilo dovoljno da bude izabrana. Njena protukandidatkinja Nataša Novaković dobila je 75 glasova.

Zna se da su podršku Orešković najavili u SDP-u i Mostu, no podršku vladajućih nije dobila.

Politika je imala priliku što reći. Na ovakav način nemam namjeru sudjelovati‘, kazala je među ostalim Orešković u intervjuu u emsiji ‘Točka na tjedan’ televizije N1.

Tajno glasovanje u Saboru pokazalo da Andrej Plenković nema većinu!?

‘Ovdje se ne radi se o mom osobnom razočaranju i ogorčenosti. Trendovi zadnjih godinu dana su najavljivali kako će se priča rasplesti. Ako političkoj garnituri predstavlja problem kako sam ja radila onda je to meni kompliment. Sve maske su pale, a kako će ovo javnosti objasniti politička elita to je njihov problem‘, kazala je Orešković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Bugarski premijer Boyko Borissov izjavio je u srijedu navečer da njegova vladajuća stranka GERB neće nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i svojih koalicijskih partnera, navodi Reuters.

Na premijera Borrisova dolazili su snažni pritisci iz Europske unije da ratificira Istanbulsku konvenciju. Potpredsjednik Komisije, Frans Timmermans, boravio je 22. siječnja u Bugarskoj i poticao je da ratificira Konvenciju, a Vera Jurova, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, neformalno je zagovarala ratifikaciju u Sofiji, 26. siječnja. Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, Niel Mužnieks, poslao je 19. siječnja predsjedniku bugarskog parlamenta identično (“copy-paste”) pismo koje je u 2017. poslao premijeru Plenkoviću, kojim ga nagovara na ratifikaciju. Kampanji za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Bugarskoj se pridružio i UNICEF i ambasadorica Velike Britanije, Emma Hopkins.

Gallup International je početkom veljače proveo istraživanje koje je pokazalo da se 58 posto Bugara protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, dok je podržava samo 19 posto građana, a 23 posto je neodlučno. Do sličnih podataka je došla agencija Barometar Bulgaria, prema čijem je istraživanju 63 posto građana Bugarske protiv ratifikacije.

Kancho Stoychev, sociolog i predsjednik Gallup Internationala, komentirao je Gallupovo istraživanje za FOCUS Radio: “Registriranih gotovo 60 posto ljudi koji su protiv (ratifikacije Konvencije) znači veliku većinu, sankcionirajuću snagu javnog mnijenja, i pokazuje da će bilo koji političar ili političari koji pokušavaju prisilno nametnuti ovu konvenciju u svojoj trenutnoj verziji brzo napusti političku pozornicu“, rekao je. Prema Stoychevu, Bugari nisu protiv cijelog dokumenta, već protiv “tri ili četiri fraze nametnute na nepošten način u ovom dokumentu”.

 Protiv ratifikacije se izjasnio i predsjednik Bugarske, Rumen Radev, grupa bugarskih akademika i većina vjerskih zajednica – Pravoslavna i Katolička crkva te islamska zajednica, ali i Socijalistička partija, najveća opozicijska stranka u parlamentu.

Bugarski premijer izjavio je da će “usvojiti Istanbulsku konvenciju jedino ako će postojati konsenzus u bugarskom društvu”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari