Pratite nas

Politika

Sandra Švaljek kandidirala se za gradonačelnicu Zagreba

Objavljeno

na

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek u subotu je točno u podne najavila svoju kandidaturu za gradonalečnicu Zagreba te kandidaturu nezavisnog gradskog zastupnika Vladimira Ferdeljija za zamjenika gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine.

[ad id=”93788″]

 Sandra Švaljek je na neformalnom druženju u atriju Državnog arhiva u Opatičkoj ulici u društvu dvadestak kolega i prijatelja iz raznih sfera društvenog života te medija objavila svoju namjeru da ujedini sugrađane u želji da Zagreb postane jedan od gradova s najvišom kvalitetom života u Europi.

 “Zagreb može sve,” poručila je Švaljek. Rekla je da na temelju svojeg dosadašnjeg uvida u funkcioniranje grada te razumijevanja potreba građana vjeruje kako Zagreb može biti grad koji će svojom uređenošću i razinom komunalnih usluga biti jedan od najpoželjnijih europskih gradova.

  Kao vrijednosti za koje će se zauzimati tijekom predizborne kampanje navela je otvorenost i transparentnost rada gradske uprave, postupanje s pažnjom dobrog gospodara, briga o okolišu i uvažavanje različitosti. Najavila je i program čije su tri osbnovne točke  unaprjeđenje kvalitete života, stvaranje boljih prilika za zapošljavanje i poslovanje i bolje upravljanje gradom i gradskim resursima.

  Najavila je da će svoje program predstaviti početkom lipnja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Politika

Branko Bačić: Za ovaj zahvat, trebalo je napraviti veliku pripremu i unutar stranke

Objavljeno

na

Objavio

Sinoć je bila večer raspleta. Još troje ministara napušta Vladu. Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Tomislav Tolušić. Na mjesto Gabrijele Žalac dolazi Marko Pavić, dok će njegovo ministarstvo preuzeti Josip Aladrović. Nova ministrica poljoprivrede, trebala bi postati dosadašnja tajnica Marija Vučković, dok će mjesto ministrice Murganić preuzeti Vesna Bedeković.

O rekonstrukciji Vlade u emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala govorili su, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Furio Radin – potpredsjednik Hrvatskog sabora i Milorad Batinić – predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Bačić je naglasio kako je Predsjedništvo HDZ-a već ranije dalo suglasnost predsjedniku Vlade da napravi ovu ambicioznu rekonstrukciju u kojoj se mijenja 7 resora i dolazi 6 novih ministara.

– Za ovaj zahvat, trebalo je napraviti veliku pripremu i unutar stranke.
Na pitanje hoće li se sada pobuniti desno krilo stranke, zato što je smijenjen Tomislav Tolušić, Bačić je odlučno odbio takvu situaciju.

– Kada je pitanje rekonstrukcije Vlade u HDZ-u imamo jedinstven stav. Podrška je jedinstvena i nije bilo nikakvog spora ni povišenih riječi, rekao je i dodao kako im je cilj da ovaj mandat dovedemo do kraja.

Smatra kako će Tolušić, Kuščević i Marić kada se vrate u Sabor biti i dalje lojalni stranci zato što su oni iskusni dužnosnici koji dolaze iz HDZ-a i važno im je da ova Vlada svoj mandat dovede do kraja te s tim u vezi, ovi će ministri dati punu potporu novim ministrima.

Bauk je rekao kako sada predsjednik Vlade treba na saborskim odborima, što će biti najvjerojatnije u petak, predstaviti nove ministre.

– Mislim da se nikada u povijesti nije dogodilo da je od početka do kraja mandata jedne Vlade otišlo više ministara nego što ih je ostalo. Također, nikada se nije dogodilo da u posljednjih mjesec dana tražimo ostavke ili smjene 4 ministara i oni budu smijenjeni, rekao je i ukazao kako ova Vlada i parlamentarna većina nema nikakve veze s onim što su građani izglasali na izborima 2016. godine.

Radin je naglasio kako se u Hrvatskoj stvari ponavljaju ciklički, a kako im mi pristupamo kao da su nove. To se ne dešava samo kod nas. Istaknuo je kako je dao podršku premijeru, ali kako se sada mora početi razgovarati o problemima.

– Tu ću biti jasan, ovo je zadnja bezuvjetna podrška, rekao je i dodao kako smatra da bi upravo ovoj Vladi deseti mjesec bio najbolji za parlamentarne izbore.

Batinić je rekao kako je na koalicijskom sastanku predsjednik Vlade predstavio svoj novi tim i svatko od partnera je imao pravo izraziti svoje mišljenje i stav.

– HNS je podržao premijera, prije svega zbog ovih okolnosti gdje su određeni ministri bili opterećeni određenim negativnostima u medijskom prostoru. Ova rekonstrukcija nema samo za cilj formu, već ima i sadržaj. Da se više priča o potrebama građana, a ne o aferama, naglasio je Batinić.

Grmoja je naglasio kako ovom rekonstrukcijom nema nikakvih suštinskih promjenama, već da je to jedan pokušaj obmane.

– Kao što su nas pokušali uvjeriti da je Kuščevićeva vila pašnjak, da je pola kuće ministra Tolušića roštilj, tako nas sada pokušavaju uvjeriti u ambicioznu rekonstrukciju, a u njoj imamo ljude koji nemaju nikakvu političku težinu.

– U povijesti smo imali jednog premijera koji je bez ikakvog objašnjenja napustio svoju poziciju, a sada imamo ministre koji odlaze bez ikakvog objašnjenja. Smatram da smo dotaknuli dno, da je na snazi jedna potpuna politička erozija vrijednosti, etičkih standarda, ljudi koji su optuženi za koruptivne radnje vraćaju se u Sabor, valjda da budu zaštićeniji od mogućeg progona, rekao je Grmoja i dodao kako mu je neugodno biti hrvatski političar.

Bačić je naglasio kako novi ministri možda jesu nepoznati široj javnosti, ali kako su oni vrlo uspješni u svojim poslovima te kako im se treba dati šansa da se dokažu. Također se osvrnuo na Grmojinu izjavu kako je Kuščević optužen za nešto, a on nije ni u poziciji osumnjičenika. Protiv njega se ne vodi nijedan postupak.

– Ta izjava je kleveta i uvreda, rekao je.

Nema nikakvih obračuna u HDZ-u, rekao je Branko Bačić.

Osvrnuo se na rad ministra Tolušića i rekao kako je on bio izuzetno dobar ministar i kako u njegovom resoru nije bilo nikakvih afera. On se u dogovoru s premijerom povukao kako ne bi bio opterećenje u daljnjem radu Vlade.

– Ono radi čega ga se tereti nema veze s mandatom u ministarstvu poljoprivrede i to govori kako ministri HDZ-a rade.

Grmoja je postavio pitanje, kako čovjek bez afera može biti opterećenje Vladi, te je dodao kako u ovoj rekonstrukciji nema kriterija zato što odlaze neki ministri s velikim aferama i neki ministri koji nisu imali nikakve afere.

– Treba se u javnosti postaviti pitanje premijera koji je birao sve ove ministre.
Na primjer, Kuščević nije biran da bude samo ministar, već i politički tajnik i ideolog HDZ-a, istaknuo je Grmoja.

Na kraju emisije Bačić je zaključio kako se u godinu dana može mnogo toga učiniti, posebno ako je program koji je Vlada donijela do sada pokazao dobre rezultate.

– Mislim da je Vlada vrlo uspješna na svim poljima i da to pokazuju svi makroekonomski pokazatelji, naglasio je Branko Bačić.

 

Premijer Andrej Plenković predstavio prijedlog rekonstrukcije Vlade

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milijan Brkić: Idemo dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u srijedu da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali predložena imena novih ministara istaknuvši kako idu dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi.

“Predsjedništvo i Nacionalno vijeće je donijelo odluku i jednoglasno su je svi podržali. Idemo dalje brinut se o problemima građana i rješavati probleme koje imamo u državi”, rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Na novinarski upit kako će javnost reagirati s obzirom na to da se radi o ljudima koji nisu poznati u stranci, odgovorio je kako će vidjeti kako će javnost reagirati na to, a “osobno mislim da ćemo promjeniti negativne trendove i da ćemo se početi baviti rješavanjem problema za što nas je narod i izabrao”.

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potvrdio je da je jedan od smijenjenih ministara, a iz Vlade odlaze i ministrice Gabrijela Žalac i Nada Murganić.

Tolušić je izjavio da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković nastaviti “isti ili još bolji posao”, a Murganić kako je mirno prihvatila odluku premijera Andreja Plenkovića da bude dio rekonstrukcije Vlade, a nada se da će njezin odlazak dati šansu za nova rješenja.

(Hina)

 

Završio sastanak u HDZ-a, više ministara odlazi iz Vlade

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari