Pratite nas

Život

Sanijela Matković: PRIHVATITE IZAZOV zvan ŽIVOT!

Objavljeno

na

U svim dijelovima Bosne i Hercegovine žive posebni ljudi. Nesvakidašnji. Neki od njih znaju praviti neobične skulpture, neki se brinu o povijesti. Neki uspješno čuvaju prirodu i okoliš, a neki se kreativno se izražavaju. Na Širokom Brijegu od svojega rođenja živi samozatajna književnica i kreativna svaštarka
Poštovana gospođice Sanijela, već ste duži niz godina u svijetu književnosti. Što je to što Vas privlači u svijet bjeline papira?

– U čarobnom svijetu Književnosti sam 9 godina, a u svijetu književnog stvaralaštva cijeli život. Znam da su čitatelji već čuli tu rečenicu, ali pišem od kada sam naučila prva slova. Prvo sam pisala u Dnevnicima, zatim preko 10 godina bila sam blogerica pod šifrom. Međutim nakon što sam uprizorila oko dvadesetak predstava, odlučila sam nekoliko njih objaviti u prvijencu OTISAK SRCA. Nakon kojega je uslijedila zbirka ljubavne poezije, zatim duhovna zbirka, meditativna, zavičajna poezija, domoljubna, prvi roman i ta priča se hvala Bogu nastavlja u ovoj godini s dva nova naslova.

Neki kažu, a to je rekao i veliki Antun Branko Šimić da su pjesnici čuđenje u svijetu. Je li tako ili ne? Kakva su vaša iskustva?

– U jednoj svojoj pjesmi, pjesnike sam nazvala SOMELIJERIMA SNOVA.Mi smo dakle ti (jer sam prvotno pjesnikinja) koji kušamo okus stvarnosti, prelijevajući je po stihovima, kao nekim lijepim posudama. Stih je puno više od poretka riječi. Usporedila bih ga s tetovažom, rezbarijom.. Proza ima formu, stih je izliven iz srca, kao rijeka koju stavimo u korito riječi! Pjesništvo je način percepcije, komunikacije, života… to su osebujna bića koja stihom uokviruju protočnost vremena.
Do sada ste ukoričili veliki niz svojih umotvorevina. Pred nama su sada novi roman i nova zbirka poezije. što nam to novoga dolazi iz duše Sanijele Matković?

– Roman je za mene bio poseban kreativni izazov i sretna sma što sam ga prihvatila. KIŠA BOJE TULIPANA roman je koji obrađuje specifičnu temu i mislim da je prvi takav na ovim našim prostorima. Ne znam koliko ću ih još napisati ali ova KIŠA će uvijek imati posebno mjesto kako u književnom stvaralaštvu, tako i u životu. Sigurna sam kako će ga čitatelji dobro prihvatiti, jer se svatko može u njemu pronaći. Osebujna je to priča, koja ima boju tulipana, a miriše na žute ruže.
Nova zbirka poezije TRI ZIME DO PROLJEĆA u pet poglavlja, donosi 261 stih. Zahvaljujem recezentima koji su u tim pjesmama prepoznali otisak svjetske poezije. Peto poglavlje posvetila sam pjesnicima koje volim. U njemu se nalaze pjesme pisane specifičnim stilom. Naime, kada posvećujem pjesmu nekom književniku, pjesmu pišem koristeći se naslovima njegovih pjesama. Tako da su ti stihovi svojevrsni OMAŽ pjesnicima i njihovom stvaralaštvu.
Pored književnosti okušali ste se i u nekim drugim kreativnim aktivnostima?

– Točno, dugo vremena slikarstvo mi se činilo nedokučivim. Međutim prije šest godina krenula sam na tečaj slikarstva, nakon čega je postalo velika strast. Volim slikati, najviše uljanom tehnikom i pastelom, a mjerodavni tvrde da je i moje slikarstvo LIRSKOG karaktera. U spomenutom vremenu nastalo je nekih tridesetak uradaka, koje sam darovala dragim prijateljima. U zbirci MISTIČNIM TRAGOM SUZE osim stihova, nalaze se i moje slike.

Druga velika strast je KAZALIŠTE , velika ljubav kroz koju sam upoznala drage kreativce i stekla nove prijatelje. Od 2000., napisala sam i režirala 23 predstave. Predstave su izvođene u BiH i Hrvatskoj i lijepo prihvaćene od publike. Meni najdraža je ujedno i najizvođenija je predstava BOŽIĆNI DAR.
Vas vidimo na brojnim književnim susretima. Volite izlagati svoju književnost?
– Književnost, bilo da je riječ o poeziji ili prozi je PORUKA koju treba iskomunicirati. Iako sam prisutna na skoro svim društvenim mrežama gdje imam drage prijatelje koji prate moju poeziju, susreti sa živom publikom su nešto posebno. Nastojim se odazvati koliko je to moguće, jer takvi susreti rađaju nekim novim retcima i prijateljstvima.
Što poručiti mladima koji tek kreću putem književnog stvaranja?

Neću im poručiti da „ŽIVE SVOJE SNE“
Moja poruka je – PRIHVATITE IZAZOV zvan ŽIVOT!

Odvažite se ;pomicati granice, hodati i kad je teško, trčati po kiši, vjerovati u svoju ideju i onda kad nemate podrške…
Budite UNIKATNI i svojom BOJOM obojite prostor i vrijeme u kojem živite!
Budite izvor novih ideja, projekata, pjesama, dobrote.
Budite KREATORI kvalitetne i sretne sadašnjosti i budućnosti!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Običaji

Tko kuha najbolju raštiku na svijetu?

Objavljeno

na

Objavio

I ove godine, u četvrtak 31.10, na Agroturizmu Marića Gaj održava se 7. natjecanje u kuhanju raštike RAŠTIKIJADA 2019.

Pobjednici 6. raštikijade, HKUD Hercegovac brane titulu najbolje ekipe u kuhanju tradicionalne hercegovačke raštike u jakoj međunarodnoj konkurenciji. U kategoriji inovativna jela od raštike ekipa ZIMBRA brani naslov prvaka svijeta i okolnih sela dok im za petama pušu snažne ekipe kao što su Njemačka ekipa Oldenburg ili Agroturizam Konavle.

Osnova je natjecanje u kuhanju jela od raštike i promocija istih. Natjecanje se odvija u dvije kategorije, prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se kuha s mesom (suhim ili svježim). Druga kategorija su inovativna jela. Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napitci i deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način. Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe svi ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva. Uz natjecanje pokušava se prikazati bogata kultura Hercegovine kroz nastup kulturno umjetničkih društava i gangaša a nakon službenog dijela za sve posjetitelje osigurana je odlična zabava uz tamburaše.

Zanimljivosti RAŠTIKIJADA 2019:

U kategoriji inovativna jela ocjenjuju se najbolje glavno jelo od raštike, najbolje predjelo, najbolji napitak, najbolji desert i najbolje internacionalno jelo od raštike. Ovu kategoriju posebno ocjenjuje tročlani žiri sastavljen od entuzijasta i ljubitelja raštike!

Kao i svake godine do sad nagrađujemo i najšarmantniju ekipu. Pored toga nagrađujemo i ekupu s najboljim štandom, navedenu nagradu zaslužit će ekipa koja se bude isticala uređenjem, prezentacijiom i gastro ponudom na svom štandu!

Mislite li da Vi i Vaša ekipa kuhate najbolju raštiku na svijetu?

Jednostavno se prijavite online i pokažite svoje sposobnosti:

http://www.agroturizam-hercegovina.com/rastikijada-2019/

Ali požutite broj natjecateljskih ekipa je ograničen na 25!

Za posjetitelje koji žele kušati raštiku, uživati u domaćim vinima i rakijama te dobro se zabaviti uz tamburaše uz kupnju promo čaše od 20 KM osiguran je ulaz i sve gore navedeno.

Sve novosti vezane za raštikijadu pratite na našem Facebook i Instagram profilu!

RAŠTIKIJADA 2019 – satnica:

14:00-15:00 – Prijava ekipa

15:00 – Početak kuhanja

16:00 – Otvaranje Raštikijade za posjetitelje

18:00 – Završetak kuhanja i početak ocjenjivanja jela

19:00 – Proglašenje pobjednika

19:30 – Zajednička večera i zabavni program

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Život

Sve je to dio plana, a ne pravosudna zaštita od silovanja

Objavljeno

na

Objavio

Sa skupa antifa, poslana poruka: „Traži se stegovni postupak za silovanje maloljetnice u Zadru, gradu slučaja. Za tisuće silovanih žena, maloljetnica, muškaraca na svirep način u obrambenom velesrpskom agresorskom ratu silovatelji nikada nisu kažnjeni, i nikada niste to iznijeli kao razlog za stegovni postupak u pravosuđu.

Vukovar je neka druga priča, tamo se mogu događati silovanja i nekažnjena ubojstva, ali ne u Zadru, jer, eto, tamo je HDZ-ova utvrda, koju treba srušiti. Vukovar je vaš slučaj i njega ne dirati. O, dragi ljevičari, vaši igrokazi su za stegovni postupak vaših odnarođenih Udruga, uskrata financija i sankcije zbog diskriminacije. Da ste barem, na ovom skupu, jednom rečenicom onako usputno, odali počast tim mučnim silovanjima, još bi se i moglo povjerovati u vaše iskrene namjere, ali niste rekli ni jednu jedinu riječ. Sramite se!

Vi ste slobodnog svjetonadzora, niste zatucani vjernici, vi se zalažete za abortus, za pedofilski sadržaj literature maloljetne djece u školi, za slobodu ljubavi, a ne za odgovornu ljubav. Za spas jednog dijeta, spremni ste cijelu državu dignuti na noge, ali za tisuće nevino ubijenih ne marite, to podržavate. Vi tražite sva prava, ali ne za sve, vi ste za rješavanja pojedinih slučajeva u pojedinim gradovima. To je nemoralno i neljudski i za svaku osudu i sankciju. Da, treba vas sankcionirati, zbog diskriminacije nad ženama, u ratu silovanima, u državi koju su oni, one na vlastitoj boli stvorili, a vi sada stvarate nered i kaos, rušite je. Koliko je u redovima antifa, silovanih žena u ratu? Nema podataka, nema silovanja jer vi i vaši niste Hrvatsku branili, a sada vam je bankomat za luksuzan život. To je razlog zašto silovani u ratu nisu u vašem programu zaštite. Pričate o pravdi i jednakosti ali samo za odabrane, za sebe, ne za sve.

Pozivate na paljenje svijeća, kažete da teret krivnje, za njihovo bolno stanje, snosi pravosuđe i licemjerne društvene okoline koja nemoral i krivnju počinitelja opravdavaju. Da li ste ikada pomislili koju duševnu bol prolaze žene masovno silovane u ratu. Njihovi životu su jedna jadna priča. Zapravo, vi spadate u tu licemjernu društvenu skupinu koja rasvjetljava mrak vašeg pravosuđa, koje radi istovjetno kao i vaše Udruge od slučaja do slučaja, od političke volje i potrebe. Da, sve je jasno iz naziva jedne od vaših povezanih Udruga. Ne zove se, Spasi nas, nego Spasi me. Licemjerje već u samom nazivu. Vi niste nedužni, niti ste moralni, nego ste sukrivci, za bolno stanje silovanih, jer dobivate novac, da pravda i istina u Hrvatskoj vlada, a vlada kaos i diskriminacija u državi koju nazivate slučajnom državom. Sve isplanirano i smišljeno.

Pozivam pravosudne institucije, kojima je u nadležnosti nadzor nad namjenskim korištenjem financijskih sredstava, licemjernih etiketiranja i diskriminacije žena, da ispitaju vaše aktivnosti. Silovanje je silovanje, i za silovatelja nema opravdanja, niti se smije izolirano gledati na pojedine slučajeve. Za sve silovatelje, treba biti najstroža kazna, silovatelji se ne dijele na mamine sinove, niti na ratne zvijeri, a ponajmanje na političke igrokaze. Silovatelji imaju zajednički naziv silovatelji i ne smije se za neke tražiti sankcija, a drugima omogućiti da nekažnjeno hodaju i žrtvi se ismijavaju i prijete ponovnim silovanjem. Naravno, to nije u djelokrugu vašeg interesa, ali je u opisu vašeg djelovanja temeljem kojeg ste od Hrvatske dobili velika financijska sredstva.

Za stanje kaosa u Hrvatskoj, u pravosuđu, državnim institucijama svakako veliku zaslugu imaju Udruge, koje umjesto društvenog doprinosa u cjelini, bave se od slučaja do slučaja, od imena do prezimena, pa sve do služenja u političke svrhe. Krajnje je vrijeme, da se vaše rušilačke, političke i diskriminirajuće radnje zaustave i sankcioniraju, jer vi stvarate kaos i za taj kaos na društvenoj sceni dobivate novac. To je nedopustivo, jer ste vi u funkciji „krivosuđa“, stvaranja nejednakosti, terora nad određenim skupinama, nanoseći im traume, a ne da ih štite, što vam je temeljna obveza po Statutu Udruge.

Slavica Vučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari