Pratite nas

Analiza

Saniranje štete pomoću manipulativne ankete

Objavljeno

na

Priče i rasprave o manipulativnim anketa i koreštenju istih niti su nove niti neuobičajne. U zadnjoj analizi CRO Barometra objašnjavao sam na osnovu tablice gdje i kako se prikrivala manipulacija u lipnju, ali danas nemam namjeru to isto raditi na anketi CRO Demoskop, već ću pokušati sagledati i objasniti zašto je napravljena manipulacija i koji je u stvari cilj te manipulacije.

Prije toga da krenemo od nekih anketnih preduvjeta i pitanja jesu li ti parametri ispoštivani, koliko kvaliteno je ta anketa napravljena, na kojem uzorku i ima li ta anketa  uopće smisla s obzirom na  hrvatski izborni sustav.  Zanimljive su usporedbe anketa u Hrvatskoj i anketa u SAD upravo u ovom trenutku. Dok je u Hrvatskoj u tijeku predkampanja za parlamentarne izbore u SAD  je predkampanja za predsjedničke izbore.

Sličnost u izbornom sustavu izrazito je velika jer je  Hrvatska podijeljena u 10, odnosno 12 izbornih jedinicima, dok se u SAD koristi elektorski sustav gdje je svaka savezna država jedna izborna jedinica. Nevjerojatna je sličnost u manipulaciji jedne političke opcije kod nas i Demokratske stranke u SAD, a jedan podatak bode oči – glavni komunikacijski čovjek kod demokrata, prošlogodišnji je komunikacijski strateg SDP-a  Alex Braun, dakle obrazac je isti, a o tome u nastavku teksta.

Sirova objava ankete, sa samo osnovnim pokazateljima  rezultata bez osnovnih i ključnih parametara ne da izaziva sumnju, jer sumnja nije potrebna  kad je namjera vidljiva, anketa je rađena u vremenu od 1. do 3. kolovoza, objavljena 4. kolovoza bez podataka:

  • Na koliko je ispitanika rađena anketa
  • Na kojim dijelovima Hrvatske je rađena anketa
  • Koliki je udio ruralnog i urbanog prostora
  • Koliko je poštivana teritorijalna percepcija birača
  • Koja je dob i spol ispitanika
  • Koja je obrazovna struktura ispitanika
  • Koja je struktura uposlenosti ispitanika, javni , realni sektor, ili umirovljenička populacija

Prvo pitanje na koje nitko nije dao odgovor:

Zašto je anketa za koju je potrebno od 5 do 7 dana za obradu, objavljena u manje od 24 sata.

Da bi se ispunili gore navedeni parametri, a za uzorak od 1000 ispitanika, potrebno je obavitii 4-5 puta više telefonskih poziva ili u terenskom ispitivanju obići toliko domaćinstava. Zdrava logika sama nas navodi da to jednostavno nije moguće.

Ne treba ulaziti u trend koji pokazuje anketa niti  nasjedati na sitnice koje agencija pokušava plasirati putem medija jer ti sitni detalji su samo jedan detalj kojim se pokušava sakriti ‘timing’, Vrlo znakovita je usporedba ankete CRO Barometar sa kraja srpnja, ankete  2×1 komunikacija početkom kolovoza i ankete CRO Demoskop.

Plasiranjem ankete 4 kolovoza, odmah nakon presude u  Munchenu, a prije proslave Oluje i Sinske Alke prije svega se pokušava relevatizirati utjecaj tih događanja na razmišljanje biračkog tijela, izvršiti psihološki, mobilazacijski utjecaj na birače jedne političke opcije, u ovom slučaju lijeve te skrenuti svaki pokušaj medija da spominjanjem afera i događanja daju naglasak na stav javnosti.

Ante Rašić/Kamenjar.com

tablica

tablica – projekcija rezultata izbora za Hrvatski sabor

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Analiza preferencija

Objavljeno

na

Objavio

Vođen tijekom događanja na hrvatskoj političkoj sceni odlučio sam se da pokušam napraviti jednu analizu političkih preferencija hrvatskih građana. U nedostatku opširnijih statističkih podataka pogotovo onih zasnovanih na in -depth polls istraživanju jer sve agencije rade kratke ankete, odnosno ispitivanja, poznata kao short polls i tracking polls morao sam kombinirati.

U Hrvatskoj se tri agencije bave ispitivanjima i uzeo sam u obzir sve tri te uspoređivao njihove rezultate.

Kako je samo ispitivanje kompleksno i zahtjeva uključivanje svih zadanih parametara da bi rezultat anketiranja bio što vjerodostojni, agencije nisu bile u mogućnosti to koristiti te su znatna odstupanja kod sve tri.

Prije svega, problem je u fiksnoj telefoniji jer ona u priličitoj mjeri onemogućuje utvrđenje starosne linije, obrazovne i socijalne strukture.

Kako bih razlučio te podatke išao sam na rezultate zadnjih parlamentarnih izbora, pregledavao po izbornim jedinicama preferencije, ali i uspoređivao po glasačkim mjestima. Koristio sam i ispitivanja prije parlamentarnih izbora 2016 ali i zadnjih lokalnih izbora, istina samo djelomično i to Grad Zagreb.
Kod usporedbe rezultata za sam Zagreb, točno se vidi u gojim gradskim četvrtima koja politička opcija ima više glasača, kao što se vidi struktura u svih sociološkim parametrima. Tako se uviđaju razlike u zonama stanovanja, vrsti stambenih objekata poput višekatnica ili obiteljskih kuća kao i sama starost tih objekata.
Kod usporedbe rezultata agencija, nisam se vodio samo zadnjim već svim ispitivanjima u zadnjih godinu dana.

Kod same usporedbe i analize pada i rasta podrške pojedinim političkim opcijama, primjetan je nelogičan pad s jedne strane i ne logičan rast s druge strane. Tako je izrazito primjetno da se samo kod jedne agencije primijeti djelomično prelijevanje preferencija dok druge dvije to ne prikazuju.

Upravo sam se na toj činjenici najviše zadržao kod analize jer bez obzira na neodlučne, koji imaju konstantnu, ta brojka ne može jednostavno nestati.
Tako se s lijevog spektra vidi da glasove SDP-a i odbjeglog HNS-a preuzimaju ŽZ, Glas i stranka Pametno, dok na desnom spektru razlika između najboljeg i najlošijeg rezultata HDZ-a jednostavno nestaje. Prikazani rast stranke NHR nije rezultat prikazivanja gubitka HDZ-a već dijelom Mosta i dijelom pravaških stranaka.
Sama analiza sigurno nije prikaz apsolutnog stanja već trenutnog i jasniji pokazatelji mogu se utvrditi tek nakon dva ili tri mjeseca kada će trendovi rasta ili pada biti jasnije izraženi ali sigurno da se ne mogu i ne trebaju zanemariti.

Ante Rašić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

USKOK već pet godina radi protuzakonito! Dinko Cvitan više neće biti šef DORH-a!

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji HRT-a odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je sve više prisutni problem “neovlaštenih tužitelja”, a sudac Mislav Kolakušić naglasio je kako USKOK već pet godina radi protuzakonito!

Za nepuna tri tjedna dvije najvažnije institucije za borbu protiv kriminala ostaju bez čelnih ljudi, a procedura za imenovanje novih ljudi (ili produljenje mandata postojećima), koja se trebala aktivirati još početkom godine, nije ni u povojima.

Ravnateljici USKOK-a Tamari Laptoš mandat istječe 16. travnja, a glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu traje osam dana dulje i istječe 24. travnja.

Ravnatelja USKOK-a imenuje glavni državni odvjetnik, a postupak treba pokrenuti četiri mjeseca prije isteka mandata aktualnom ravnatelju. Cvitan, međutim, po tom pitanju još nije učinio ništa, također, Hrvatski Sabor nije prihvatio njegova izvješća o radu ni za 2015., ni za 2016., 2017. da ne govorimo.
Sabor čak nije niti raspravljao o izvješćima…

Neslužbene informacije iz kruga suradnika premijera Andreja Plenkovića govore kako je Vlada već dulje vrijeme nezadovoljna Cvitanovim radom i zadnjih se mjeseci vode intenzivne konzultacije o mogućoj zamjeni. Sigurno je da Cvitan neće dobiti novi mandat, kažu nam izvori bliski premijeru Plenkoviću, ali se još ne zna tko bi ga mogao zamijeniti…

Poslušajte što kaže odvjetnik Miljević

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati