Pratite nas

Pregled

Sanja Bilač i Matko Marušić protiv Istanbulske: Plenković će otići, a mi ostajemo ovdje!

Objavljeno

na

Protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u još jednoj Bujici Z1 televizije, izjasnili su se u srijedu dr. Sanja Bilač, predsjednica Hrvatskog pedagoškog zbora Splitsko-dalmatinske županije i dr. Matko Marušić, profesor emeritus na Medicinskom fakultetu u Splitu. Marušić se u HDZ učlanio još u baraci 1990. godine, a Sanja Bilač bila je svojedobno predsjednica Kluba vijećnika te stranke u Splitu.

Bujica je objavila i ekskluzivnu snimku sa dramatičnog sastanka Mladeži HDZ-a u Zagrebu, gdje je bilo zabranjeno raspravljati o Konvenciji!

STIER ZA BUJICU: O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI TREBAMO GLASOVATI PO SVOJOJ SAVJESTI!

Svoje protivljenje ratifikaciji u izjavi za Bujicu pojasnio je i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier: – Smatram da bi o ovim pitanjima svaki zastupnik HDZ-a trebao glasovati po svojoj savjesti. Svi zakoni trebali bi biti usklađeni s našim kršćanskim i demokratskim pozicijama, a ne da budu u suprotnosti. To je naše polazište. Ako su po svojoj savjesti glasovali HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, onda bi isto tako trebalo biti i u Hrvatskom saboru.

Dr. Bilač je prokomentirala snimku Bujice iz koje se vidi kako se mladim HDZ-ovcima u Zagrebu zabranjuje govoriti o protivljenju ratifikaciji: ”Sve ove godine svjedočili smo uglavnom prehrambenom lancu u kojem preživljavaju samo foteljaši i ulizice, što je i uništilo HDZ! Mi zapravo, danas svjedočimo umiranju HDZ-a. Svi oni zadnjih osamnaest godina rade uglavnom na urušavanju HDZ-a i Hrvatske, a Andrej Plenković će ponijeti najveću zastavu za to uništavanje. Od HDZ-a će na kraju na nažalost, ostati samo ime…“

MARUŠIĆ: UDARILI SU NA NAŠU SLOBODU, NAŠU VJERU I OBITELJ!

Prof. Marušić je komentirao narušene odnose crkve i HDZ-a do kojih je došlo zbog napadanja na katoličke biskupe koji se također protive ratifikaciji: ”Istanbulska konvencija je prijelomna točka, koju nijedan Hrvat ne smije ugroziti, ne samo zato što ima svjetonazor, nego zato što imamo Hrvatsku. Hrvatska počiva na tri stupa. Jedan je apsolutno neobuzdana želja za slobodom, drugi je kršćanska vjera, a treći – obitelj. Tko ne drži do hrvatske slobode, vjere i obitelji on je slab! I njemu Hrvatska procuri kroz prste… I mala mana je dovoljna da sve upropastiš, a to se dogodilo Plenkoviću!”

Nastavila je dr. Bilač: ”Istanbulska konvencija je samo jedna točka u procesu koji je započeo mnogo ranije, dolaskom Plenkovića i dopuštanjem da obrazovanjem upravlja jedan klijentelistički HNS. Već tada se moglo vidjeti da se sprema implementacija Istanbulske konvencije. Kad govore o Istanbulskoj, raspravljaju samo o ženama, a zanemaruje se obrazovanje koje bi trebalo biti nacionalna politika broj jedan. Istanbulska konvencija sa sadržajem koji je neprihvatljiv, ratificiranjem se nameće kao obvezujuća, nacionalna, odgojno-obrazovna platforma. To je ono za što će biti odgovoran Plenkovićev HDZ! To ideologiziranje obrazovnog sustava dovest će do urušavanja kršćanskih vrednota. Istanbulska konvencija uopće ne govori o vršnjačkom nasilju. Prestrašna je neodgovornost saborskih zastupnika dignuti ruku za Istanbulsku konvenciju.”

U emisiji je prikazana i snimka Z1 televizije na kojoj novinar pita Andriju Mikulića, šefa zagrebačkog HDZ-a hoće li glasovati za ratifikaciju, a on odgovor uporno i na pomalo komičan način – izbjegava.

“Istanbulska konvencija se ne smije prihvatiti jer je to direktni udar na Hrvatsku! To je u rangu ideje da ukinete Hrvatsku vojsku! Istanbulska konvencija nije napisana radi zaštite žena. Ona je napisana samo da se uvede rodna ideologija. Mi to nismo trebali napraviti, nismo trebali popustiti, kao ni naši branitelji u Domovinskom ratu. Trebali smo – simbolički rečeno – izginuti, da se to ne prihvati,” jasan je bio dr. Matko Marušić.

BRUNA ESIH ZA BUJICU: HDZ SE U ZAGREBAČKOJ SKUPŠTINI PRIKLJUČIO RADNIČKOJ FRONTI I NOVOJ LJEVICI – SLAŽU SE OKO UVOĐENJA RODNE IDEOLOGIJE!

Protivljenje ratifikaciji u javljanju uživo u Bujicu objasnila je i Bruna Esih, predsjednica NHR-a: – Istanbulska konvencija je iznad hrvatskih zakona i ako se ona ratificira, sve odredbe – pa i one koje se tiču roda, moraju se bez ikakvih ograda primjenjivati. Rezervama i ogradama o kojima sada neki pričaju također se želi obmanjivati hrvatsku javnost. Ovom ratifikacijom stvorio bi se konačan okvir uvođenja rodne ideologije u hrvatske zakone, dakle – i u sport, kulturu, medije i obrazovanje. Osim uvođenja rodne ideologije, Istanbulska konvencija dovela bi u još bolji položaj i onako povlaštene nevladine aktiviste, prekaljene crpitelje državnog proračuna. Neovisni za Hrvatsku osim što se vode vjerskim temeljima, vode se i znanstvenim i biološkim argumentima – i argumentima zdravog razuma. Istanbulska konvencija je zlouporaba nasilja nad ženama, i općenito, nasilja u društvu za čiste ideološke ciljeve – i naravno; one financijske, koji nisu zanemarivi…

Esih je komentirala i neodlučnost Andrije Mikulića, koji novinarima nije htio reći hoće li biti za ili protiv ratifikacije: – Meni njegovo vođenje sjednica može biti simpatično, ali ne imanje stava – to mi je antipatično! On mora prvo pričekati naputak svog šefa Plenkovića, što mu i nije teško jer je Skupština blizu Vlade pa mora prošetati tek par koraka da bi formirao “vlastiti stav“! Nešto slično ovome s ratifikacijom, već se događalo i u Skupštini Grada Zagreba, kada je naš klub pokušao spriječiti neke odluke koje su implementirane u zakone, a ticale su se rodne ideologije. No, nažalost nismo uspjeli. Nismo uspjeli radi HDZ-a koji se priklonio strankama poput Radničke Fronte i Nove ljevice čiji su zastupnici glasovali protiv naših inicijativa. Ističem da su Bandićevi zastupnici tu bili puno korektniji, jer je njima barem dopušteno da se izjašnjavaju po vlastitoj savjesti.

BILAČ: PLENKOVIĆ ĆE OTIĆI, A MI OSTAJEMO ŽIVJETI U OVOJ ZEMLJI!

Bruna Esih potvrdila je svoj dolazak na prosvjed u subotu, a to su učinili i pojedini zagrebački taksisti. Jedan od njih dr. Željki Markić u ponedjeljak je rekao: “Dolazim s petnaest prijatelja, jer ne želim da mi djecu u školi uče gluposti!“ Dr. Marušić je to komentirao: ”Vlada je zanemarila mišljenje roditelja, a oni su najveće žrtve u ovom slučaju. Svi trpimo nasilje od strane Vlade!”

Dr. Marušić se prisjetio i riječi svoga prijatelja Vjeke Ivaniševića, koji je ispračajući Dubravku Šuicu i Ivanu Maletić u Bruxelles rekao: ”Čast je najveći dar kojega sebi čovjek može dati – i to je jedini dar kojeg mu ne može uzeti nitko, nego on sam sebi! Vi hrvatski europski zastupnici vratite se s časti iz Bruxellesa…”

Marušić je potom objasnio pet ključnih znanstvenih dokaza protiv Istanbulske konvencije i razlike između muškaraca i žena.

Dr. Bilač je komentirala kako će izgledati naše škole, ratificira li se Istanbulska konvencija: “U konvenciji ne postoje djevojčice, nego ih mi zovemo ženama što je vrlo opasno. Isto tako, ne postoje niti dječaci – nego muškarci. To znači da u drugom koraku više neće postojati pedofilija. Plenkovićev HDZ je donio odluku koja je utopila Hrvatsku! On ima svoje briselsko poslanje i on će otići, a mi živimo u ovoj zemlji i važno nam je kako će ona izgledati – radi nas i naše djece.“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić: Macron želi pretvoriti EU u nad – paradržavu

Objavljeno

na

Objavio

Macronov manifest i prosvjedi bile su teme ovog Petog dana HRT televizije. Komentirali su: Aleksandar Musić, Nino Raspudić, Marijana Bijelić, Petar Tomev Mitrikeski.

Macron je u problemima pred EU izbore. Njegova popularnost je drastično pala. U svom manifestu on se obraća ‘europskim građanima’. Kaže da Europa nikad nije bila u većoj opasnosti. Od čega? Valjda, od njegovog gubljenja vlasti i gubljenja vlasti njemu sličnima. Govori o nekakvim prijetnjama i opasnostima, mi stariji se sjećamo takvih prijetnji iz nekih totalitarnih režima”.

“No što je Trump činio prema Kini, to bi Macron sad činio prema Americi. On govori protiv nacionalista, populista i demagoga, a sam je populist. Želi pretvoriti Europsku uniju u nad – paradržavu u kojoj manje zemlje ne bi mogle sudjelovati u donošenju odluka”, kazao je Nino Raspudić

 

Nino Raspudić: Diktatorica Veljača i dr. Bandić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Tolušić i Demetlika na rubu incidenta

Objavljeno

na

Objavio

Što će se dogoditi s Uljanikom – restrukturiranje ili stečaj? Kako će Vlada odgovoriti na zahtjeve radnika koji odluku traže odmah? Sindikati najavljuju daljnje akcije, tvrde da ih uništavaju marginalci, a Vladu prozivaju da kupuje vrijeme i igra se s gladnim ljudima.

Na ta i druga pitanja u Otvorenom su odgovarali Samir Hažić iz Stožera za obranu Uljanika, Đino Šverko –povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku, potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika i Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformisti. U emisiju se nije odazvao nitko iz Uprave Uljanika.

– Bili smo sigurni da će ovog tjedna na Vladi biti donesena odluka. Više nam je to puta bilo obećavano. Nismo spremni opet izaći na ulice i nešto izvoditi, a kako su radnici očekivali od nas neku akciju – zatvorili smo porte, kazao je Đino Šverko. Dodao je kako im je iz Vlade puno puta obećavano da se kroz restrukturiranje Uljanik može spasiti i oni su vjerovali u to.

Tomislav Tolušić mu je odgovorio kako Vlada ne želi brzopleto donositi odluke, a sve što je za Uljanik napravila radila je kako je mogla, u skladu s propisima. Ako je itko svjestan važnosti brodogradnje onda je to ova Vlada, ali moramo biti i odgovorni. Licitiranje brojkama za njega je – neozbiljno. Iz proračuna je, dodao je – plaćeno 3,1 milijarde kuna za brodove koji ne postoje. Sad očekujete rješenje preko noći. Dozvolite da sagledamo sve, poručio je.

– ‘Rescue aid’ je Upravi Uljanika dala vaša Vlada, bez da ju je pitala za što. Tražili smo da Vlada imenuje svoje članove u Upravu ili NO kako bi izbjegli plaćanje 3,1 mlrd. kuna. Izabrali smo Upravu, i Končar je bio tamo. Brojke su bile čiste i tako smo išli prema Ministarstvu. Da se reagiralo na vrijeme platili bi puno manje, možda milijardu, a radnici ne bi bili bez plaće. Koji je dio ovde brzoplet, šest mjeseci, sedam mjeseci ili šest godina?, upitao je Samir Hažić. Toušić mu je odgovorio kako se radi o dva projekta restrukturiranja i o budućim jamstvima od nekoliko milijardi.

Čačić: Restrukturiranje nema nikakvog smisla i nema ga tko sprovesti

– Stečaj nije likvidacija. Mi se igramo crno-bijelih ekstrema, a vrijeme prolazi i uskoro nećemo imati što likvidirati. Radnici nestaju. Restrukturiranje – ono nema nikakvog smisla i nema ga tko sprovesti, kazao je Radimir Čačić. Dodao je kako su jedini ozbiljni ljudi s kojima je radio i koji su se dokazali bili ljudi iz Uljanika – ne iz Kraljevice, Brodosplita, Brodotrogira ili Trećeg maja.  Još 2010. su tražili da izađu iz sustava potpora kako im ne bi bio nametnut strateški partner i nekontrolirana privatizacija. To su i dobili – postali su potpuno nezavisni. Tad je pred njih stavljen ultimatum – ili ćete biti državni (pa će država postaviti NO i Upravu) ili se privatizirajte. Kad se s privatnom tvrtkom ugovaraju brodovi za državno brodogradilište – za to se ide u zatvor, kazao je Čačić.

Dodao je kako je zakon promijenjen, a Upravi Uljanika omogućeno da plati između 10 i 30 posto ‘nominale’ – radnici su postali vlasnici, oni su postavili Upravu, a sve državno u Uljaniku ostalo je na 25 posto. To je bila greška, zaključio je. Do 2012. svi su brodovi bili realizirani, nijedno jamstvo nije palo. Potom su došle nove uprave i uslijedilo je 7 godina neodgovornosti i nesposobnosti, ustvrdio je.

Ministar Marić o Uljaniku: Radnici kažu da su izigrani, to mogu reći i porezni obveznici

Tolušić i Demetlika na rubu incidenta

Tulio Demetlika je kazao kako je Vlada odluku trebala donijeti jučer. “Većina stečajeva je završila loše. Zato se IDS zalagao za strateškog partnera i restrukturiranje. Za pet dana bi odluku trebao donijeti Trgovački sud”, kazao je Demetlika te podsjetio kako se zakon o Agrokoru “donio preko noći, a radi se o privatnoj firmi”. Preuzmite odgovornost za onih 25 % koliko ste vlasnik Uljanika, poručio je Tolušiću te zaključio kako su mišljenja različita – čak i dva ključna ministra različito misle.

Burno je reagirao ministar Tomislav Tolušić na ove Demetlikine navode tako da je razgovor u emisiji bio na rubu incidenta. – Ne mogu vjerovati da imate obraza to pričati. 29 godina krčmite tamo po tom Uljaniku. 29 godina haračite i postavljate Uprave, može vas biti sram, kazao je Tolušić. Demetlika mu je cinično odgovorio kako je “na mjesto ministra došao iz najuspješnije hrvatske županije. Nakon nadglasavanja prekinuo ih je Samir Hažić koji je kazao kako ne želi da se “sedam mjeseci bez plaće i glad radnika – pretvori u politički obračun u Otvorenom”.

“Ako će se igrati poker, plaćat ćemo mi i porezni obveznici”

Na pitanje kakav scenarij priželjkuju radnici Samir Hadžić je kazao: “Kakvo god! Za stečaj s preustrojem je kasno. Siguran sam da je Uprava Uljanika dostavila točne cifre. Ali ako će se igrati poker, plaćat ćemo mi i porezni obveznici. Uljanik djeluje i na grad Pulu. Dajte da to riješimo. Ako je kraj, nek netko skupi hrabrosti i kaže. Kako god. A mi smo napravili sve što možemo. Radi se punom parom, šta bi trebali još – dati bubreg?”, upitao je.

– Ova Vlada neće donositi odluke na način kako su donošene prije. Vlada ne može donijeti odluku kakvu biste vi htjeli. Sve to kontrolira EU, kazao je Tomislav Tolušić. Nije želio odgovoriti na pitanje je li propao još jedan pokušaj izbora strateškog partnera te stoji li Brodosplit iza Vlade. Potvrdio je da se radi na iznalaženju rješenja i za Uljanik i za Treći maj.

Radimir Čačić je kazao kako je on protiv restrukturiranja na način kako ga nudi Tomislav Debeljak. “Kad pogledate što piše u toj ponudi onda vidite da vas netko gleda u oči i veli vam ‘Vi ste bedaki’, kazao je.

 

Milijan Brkić: Uljanik je jedan od obrazaca vladavine IDS-a u Istri

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari