Pratite nas

Kolumne

Sanjin Baković: HDZ kakav sam želio vidjeti!

Objavljeno

na

Završetkom jučerašnjeg dana izabrano je novo vodstvo HDZ-a na XVII. Općem izbornom saboru HDZ-a. Nakon  izbora predsjednika HDZ-a 17.travnja 2016. godine kada je povjerenje dobio Tomislav Karamarko gotovo sa 92.000 glasova jučer su odabrani zamjenik predsjednika, potpredsjednici i članovi predsjedništva HDZ-a. Na Općem izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića. Za potpredsjednike HDZ-a izabrani su, po broju glasova: Oleg Butković (1270 glasova), Tomislav Tolušić (896), Ivana Maletić (869), Tomislav Čuljak (812), Darko Horvat (769) i Josip Bilaver (723). Za članove predsjedništva HDZ-a izabrani su Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Zlatko Ževrnja, Božidar Longin, Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek i Željko Turk. Najviše glasova je dobio Zlatko Hasanbegović (1227), a slijedio ga je Darko Milinović (1211).

[ad id=”93788″]

Za razliku od prethodnih garnitura riječ je pomlađenoj infrastrukturi  koja bi trebala jamčiti da neće više ispadati kosturi iz ormara radi pravomoćnih presuda ili kompromitiranosti starih kadrova. Možemo zamijetiti da su iz igre ispali HDZ-ovi veterani poput Božidara Kalmete i Dubravke Šuice, dok je Darko Milinović ovaj put imao nešto više sreće s obzirom da je bio dio igre te nije išao glavom kroz zid kao na prethodnim unutarstranačkim izborima kada nije birao sredstva čime je Ličko senjska županije kao HDZ-ova utvrda ponovno dobila na značenju. U suštini jedino ime koje je preživjelo još iz vremena ere Ive Sanadera što je više nego jasno da je u HDZ-u došlo do smjene generacije. Da sam bio na mjestu Božidara Kalmete i Dubravke Šuice onog trenutka kada bi znao da nisam dio igre povukao bi kandidaturu i prepustio mjesto mlađima, jer mjesto gradonačelnika Zadra ili mjesto u EU parlamentu iziskuje puno vremena za kvalitetnu pripremu i obnašanje dužnosti.

Ono što me posebno oduševilo je odabir Josipa Bilavera za potpredsjednika HDZ-a budući da je riječ o mladom i perspektivnom kadru čija politička karijera doživljava uzlaznu putanju što je potvrdio i njegov odabir za potpredsjednika stranke. Time je potvrđeno da će se novi HDZ temeljiti na mladima što je Tomislav Karamarko isticao kao temelj novoga mandata, a da oni neće biti samo puko slovo na papiru, jer osim po funkciji ne sjećam se da je netko od mladih u zadnje vrijeme odabran na tako odgovornu poziciju. Ujedno otvara se prostor da uz Josipa Bilavera čija seniorska karijera od ovog izbornog ciklusa može započeti za još jednu mladu osobu koja bi sa vremenom iz kvote Mladeži mogla ući po funkciji u Predsjedništvo HDZ-a, a hoće li to biti osobe poput zamjenice predsjednika Mladeži HDZ-a Ivane Župan ili nacionalnog tajnika Mladeži HDZ-a Andreja Tolušića vrijeme će pokazati. Sve u svemu uz nova lica poput Sanje Putice koja ulazi po funkciji kao predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski i novoizabranog potpredsjednika Josipa Bilavera uskoro bi mogli dobiti i trećeg člana ili članicu u predsjedništvu stranke što bi donijelo novu pokretačku snagu unutar vrha HDZ-a.

Uz izbor Josipa Bilavera za potpredsjednika HDZ-a ulazak Zlatka Hasanbegovića u predsjedništvo HDZ-a pun je pogodak čime je opravdan slogan Novo vrijeme odnosno Nova snaga. Također, primjer je koji nije svakodnevnica gdje u konkurenciji od 32 kandidata pobjedi kandidat koji nema iza sebe infrastrukturu određene županijske organizacije, već je ohrabrujući primjer mnogima kako se na osnovu vlastita rada i sposobnosti može pridobiti simpatije izaslanika i pomesti konkurenciju što je bilo i za očekivati nakon odriješitih poteza na čelnom mjestu Ministarstva Kulture, a koji su ga učinili najpopularnijim ministrom Karamarkove vlade. Naravno tu ne smijemo zaboraviti njegovo obrazovanje, elokventnost, pismenost, odmjerenost, bogati stručan vokabular, prirodnu inteligenciju, upućenost u materiju o kojoj govori te pristupačnost prema građanima ili u ovom slučaju prema članstvu. Ujedno je pokazatelj kakve političare narod želi, a uvjeren sam da će HDZ uz Karamarkova otkrića poput Milijana Brkića i Zlatka Hasanbegovića imati još novih lica pandan neprikosnovenom dvojcu što se moglo zamijetiti i kroz nadahnut govor Frane Bilavera koji se nije libio spustiti Andreju Plenkoviću radi prozivanja Tomislava Karamarka u manirima Bože Petrova.

Treba čestitati i Olegu Butkoviću koji je ponovno pokazao kako posjeduje instinkt za preživljavanje osiguravajući se  sa svih strana što je pokazao impozantan broj glasova koji je dobio u konkurenciji od 12 kandidata i ponio laskavu titulu prvog potpredsjednika HDZ-a. Uz mukotrpan rad u ministarstvu očekujem od njega da će nakon što je ojačao u vrhu HDZ-a dovršiti započeto u PGŽ-u te nakon Željka Plazonića, Luke Matanića. Pere Valovićića, Ive Bogdanića u doglednoj budućnosti zahvaliti se kompromitiranim kadrovima poput Josipa Rupčića, Ante Periša i sličnih Energo boys-a koji vlastitim djelovanjem rade štetu stranci, a čije je vrijeme polako isteklo dok ih na aparatima održava šalabahter demokracija. Ujedno nadam se da će vratiti u igru ljude koji su pometeni od starih kadrova jer ih se povezuje da su odani Tomislavu Karamarku. Također, treba vratiti u igru hrvatske branitelje, jer bez Zlatka Tomašića, Darinka Papića, Nikice Maravića i drugih divnih dečki rezultat će izostati budući da kadrovska rješenja u zatvorenim prostorijama ne znače uspjeh osim ako uspjeh ne doživljavamo kroz vlastitu satisfakciju gledajući se u zrcalo govoreći sami sebi kako smo lijepi i sposobni.

Da novim licima nema kraja potvrđuje izbor Tomislava Tolušića i Ivane Maletić za potpredsjednike HDZ-a o kojima ne treba puno duljiti s obzirom da su se dokazali na pozicijama koje su obnašali odnosno obnašaju i iza njih stoje rezultati.

Od novoizabranih članova predsjedništva istaknuo bi još saborskog zastupnika Ivana Anušića koji je od razbijene vojske vratio obraz na lice Osječko baranjskom HDZ-u nanizavši pobjedu za pobjedom, a kao ključan temelj njegova uspjeha naveo bi uvažavanje hrvatskih branitelja te sinergiju seniora i mladeži čime se isprofiliralo Domagoja Mikulića i Ivana Radića ne libeći ih se staviti na čelo Izbornog stožera, potpredsjednike stranke i na pozicije saborskih zastupnika. Mnogi bi od Ivana mogli naučiti nešto iz ovog primjera gdje se mlade ne uništava odnosno potroši, a hrvatske branitelje uvažava što u PGŽ-u do sada nije bio slučaj, jer onaj koji je radio i vrijedio je morao je otići za razliku od neradnika koji su svoje djelovanje dobro naplatili sjedeći na 6 funkcija istovremeno umisleći se da je to njihova privatna prčija.

Uz okosnicu iskustva koju čine Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak navedena mladost dugoročno će nam donijeti radost. Ne treba još zaboraviti Miru Kovača i Damira Jelića koji bi mogli zauzeti pozicije međunarodnog odnosno glavnog tajnika te hoćemo li dobiti Josipu Rimac kao političku tajnicu ostaje nam tek za vidjeti.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Migranti između velike Njemačke, Velike Kladuše i male Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

foto: RTV USK

Dok je velika koalicija u Bundestagu usvajala paket zakona koji će na novi način regulirati pitanja deportacije migranata kojima je odbijen azil u Njemačkoj, kao i pitanja zapošljavanja migranata bez odobrenog azila, u Velikoj Kladuši su među migrantima sijevale šake, noževi, toljage i slična oruđa.

Nakon politike otvorenih vrata Angele Merkel, koja je cijelu Europu, a ne samo Njemačku, suočila s izazovom koji političke elite najprije nisu znale prepoznati, kasnije nisu željele priznati, a danas se nisu u stanju s njime nositi, Njemačka je ipak pribjegla racionalnom i razumnom zakonskom rješenju.

Olakšali su deportacije migranata kojima je odbijen azil. Novim zakonskim promjenama Njemačka je, s druge strane, olakšala pristup tržištu rada migrantima koji su u postupku dobivanja azila.

Onima koji nađu posao i znaju njemački jezik zapravo su širom otvorena vrata za ostanak. Time je Njemačka uistinu povukla “ručnu” u odnosu prema ilegalnim migrantima, ali i pružila šansu onima koji žele postati dio njemačkog tržišta rada.

Čak je i veliku Njemačku u sigurnosnom i političkom smislu značajno promijenio migrantski pohod, koji traje već četvrtu godinu. Ali velika Njemačka ipak ima snage učiniti zaokret, ne dopustiti da nekontrolirana migracija ozbiljnije ugrozi njezinu sigurnost, sustav socijalne skrbi i mirovinski sustav. No, što ćemo s Velikom Kladušom?

Velika Kladuša, očekivano, vrije nakon požara u prihvatilištu za migrante i njihovih učestalih međusobnih sukoba.

Lokalne su vlasti nemoćne.

Kantonalni ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić najavljuje uvođenje izvanrednog stanja i obranu granica svoga kantona nastavi li se dolazak migranata, a za pogoršanje stanja krivi sarajevsku vlast. Navodi da je samo u prvih pet mjeseci u Unsko-sanski kanton stiglo oko 13.000 migranata, a mjesta u improviziranim prihvatilištima ima samo za njih 3200.

Velika Kladuša je suviše mala da bi mogla nositi teret migrantskog tranzitnog centra, posljednje stanice prema željenim ciljevima u EU-u.

Preko Velike Kladuše, uz samu hrvatsku granicu, organiziranim švercerskim rutama migranti se upućuju preko Hrvatske, Slovenije, dalje na Zapad. I brojka od samo 13.000 u ovoj godini vjerojatno je jako podcijenjena.

Zaštita granica

Migranti su potpuno promijenili život u Velikoj Kladuši: stanovnici žive u strahu, izlaze iz kuća samo kad moraju i nikako noću, raste stopa kriminaliteta… Ono što je u početku izgledalo kao unosan biznis, pretvorilo se u nesigurnost i noćnu moru.

Ispričat će vam svjedoci događanja kako su i u Velikoj Kladuši isprva srdačno i veselo dočekali početak migrantske rute: iznajmljivali su im sobe, doduše skuplje nego da su u središtu Pariza, biznis je cvjetao, priča kako treba pomoći muslimanskoj braći u nevolji koju su na dalek put natjerale zapadne imperijalne politike nailazila je na razumijevanje… Ali nakon što su migranti pokorili dotadašnji način života u Velikoj Kladuši, srdačnosti je nestalo, a ostala su mnoga pitanja vezana uz narav ovih migracija koja ostaju neodgovorena i u velikoj Njemačkoj i u Velikoj Kladuši.

Prvo, o kojoj spontanosti i bijegu od životne ugroženosti govorimo kada na put kreću gotovo isključivo muslimani iz islamskih zemalja koje nisu u ratu, kad im taj put netko nekim novcem plaća, kada ih kriminalne mreže provode iz države u državu, kada točno znaju da je cilj stići u Njemačku i uključiti se u njezin sustav socijalne skrbi pa potom poraditi na spajanju obitelji? Je li to spontanost ili projekt? O kojoj humanosti govorimo ako ona vrijedi samo za migrante, a ne i za stanovnike Velike Kladuše?

O kojoj pravnoj državi (BiH) govorimo kada nije u stanju zaštititi svoje granice od migrantskih tura kojima na operativnoj razini upravljaju lokalne, kombinirajući ih sa švercom droge i sličnim aktivnostima, niti pružiti sigurnost stanovnicima Velike Kladuše? I što će biti s Velikom Kladušom i drugim malim mjestima u malim državama tranzita nakon što je velika Njemačka povukla ručnu za ilegalne migracije, nakon što izabere one koji joj trebaju?

E ovo posljednje je pitanje koje traži ozbiljan državni odgovor. Ne samo u Velikoj Kladuši, nego i u maloj Hrvatskoj, koja je u neposrednom susjedstvu, na Banovini, u Gorskom kotaru, u Lici. Jer, ono što veliku Njemačku tek malo razbudi, Veliku Kladušu ili malu Hrvatsku može potopiti. Ili ozbiljno destabilizirati.

Mala Hrvatska, koja se rugala slovenskoj, mađarskoj ili austrijskoj niskoj žilet-žica ogradi na granicama, sada podiže visoku ogradu sa šiljcima. Ali to, uz migrantski pritisak s bosanskohercegovačke strane granice – više nije odgovor.

Višnja Starešina/Slobodnadalmacija.hr

 

Šola: Ovo je smišljeni plan, invazija, pomno planirana i financirana od ‘filantropa’ Sorosa koji stoji iza svega toga

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Miklenić: Medijsko stvaranje ‘predsjedničkih kandidata’

Objavljeno

na

Objavio

Sve snažnije kao glavnu temu hrvatskoj javnosti mediji nameću predsjedničke izbore, a do njihova održavanja najmanje je još šest mjeseci ili čitavih pola godine! Čim je apsolvirana tema izbora za Europski parlament, kreatori javnoga mnijenja u Hrvatskoj okrenuli su se predsjedničkim izborima odnosno kandidatima za predsjedničke izbore, a u stvarnosti baš ni jedan jedini političar nije definitivno objavio da želi sudjelovati u nadmetanju na tim izborima. Očito je da mediji i njihovi skriveni usmjerivači i tu temu zlorabe da bi ljudima odvraćali pozornost od onoga što je sada bitno, što se sada događa. Istodobno, s obzirom na predsjedničke izbore, mediji odnosno njihovi usmjerivači postaju glavni kreatori političkih zbivanja, kao da u Hrvatskoj ne postoje državne i druge društvene institucije, kao da ne postoje političke stranke, pa medijski usmjerivači dižu, a često i ruše, »predsjedničke kandidate« koje su sami stvorili i nametnuli javnosti.

Budući da su mediji po svojoj naravi zapravo jedna od industrijskih grana koja kao i svaka druga ima zadaću ponuditi svojim klijentima robu koju će oni htjeti i tako proizvesti profit, aktualni politički protagonizam većine medije očita je zloporaba, neetičko instrumentaliziranje sredstava društvenoga priopćavanja za parcijalne političke svrhe. Takvo neprimjereno ponašanje medijskih usmjerivača, urednika i nekih novinara očit je znak neslobode, upravo ovisnosti, medija u Hrvatskoj, a medijski djelatnici i njihove cehovske udruge o tome šute.

Traže se ideološki poćudne osobe

Budući da su predsjednički izbori postali top-tema gotovo šest mjeseci prije raspisivanja tih izbora, moglo bi se zaključiti da je za medijske usmjerivače i medije uloga predsjednika države u Hrvatskoj doista iznimno važna. No, pogleda li se malo preciznije i pozornije stvarni odnos većine medija prema instituciji predsjednika države Hrvatske, posve je očito da medijima institucija predsjednika kao državna institucija, uostalom kao i druge državne institucije, uopće nije važna. Štoviše mnogim medijskim usmjerivačima i medijima uopće nije važna čak ni Republika Hrvatska kao samostalna država. Njima je važno samo to je li na položaju u instituciji predsjednika, kao i na drugim funkcijama u državnim institucijama, skrivenim moćnicima, koji su stvarni upravljači glavnih procesa u Hrvatskoj, poćudna, politički i ideološki bliska osoba.

Kad bi medijima bila važna institucija predsjednika kao takva, mnogo bi sadržajnije i bogatije prenosili često vrijedne govore i sadašnje Predsjednice, npr. one o hrvatskim demografskim problemima, objektivnije bi izvještavali o njezinim susretima kako na međunarodnoj, odnosno međudržavnoj političkoj sceni tako i o susretima na domaćem terenu. No to se ne događa u Hrvatskoj, i to čak ni na javnom mediju, a samo malo bolje informirani pamte da su prethodni predsjednici, posebno od 2000. godine, uživali posve drugačiji tretman, što medijima skida masku neovisnosti i vjerodostojnosti.

Pozicija predsjednika

Prema ustavnim odredbama nositelj dužnosti predsjednika države u Hrvatskoj nema velikih ovlasti, što je paradoks s obzirom na to da se na tu funkciju dolazi s većim izbornim legitimitetom negoli na ikoju drugu državnu funkciju u Hrvatskoj. Po sadašnjim ovlastima najjača poluga upravljanja nositelja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske je riječ, govor, javno obraćanje, uvjeravanje, apeliranje na svijest i savjest, a medijski moćnici ne daju za to dovoljno prostora u medijima.

Istodobno dok se govori nositeljice predsjedničke državne institucije u medijima često marginaliziraju, izruguju, a ona kao osoba potiskuje u svijet estrade, mediji »stvaraju« svoje nove predsjedničke kandidate i nameću ih ljevici i desnici, grubo manipulirajući svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima. Nitko nema pravo nikomu ograničavati pravo na kandidaturu za predsjednika države ako ispunjava standardne uvjete, no vrlo je problematično kad se nekoga medijski pretvori u predsjedničkoga kandidata a da on to sam nije odlučio postati. Naime, činjenica je da se do sada ni jedna jedina osoba nije javno očitovala da se definitivno kandidira na budućim predsjedničkim izborima, a mediji »zabavljaju« javnost anketama koje su sami naručili i u kojima su istaknuli imena konkretnih osoba kao predsjedničkih kandidata, kao da su te osobe već donijele odluku da se stvarno kandidiraju.

Takvim postupanjem kreatori tih medijskih anketa najgrublje manipuliraju imenima osoba koje navode kao predsjedničke kandidate, a još više onima koje anketiraju jer traže da se izjasne što će sa zecom na ražnju dok je zec još u šumi. Nedopustivo manipuliraju općom javnošću koju na taj način zapravo parcijalno interesno politički indoktriniraju, ne mareći pritom nimalo za opće dobro. U hrvatskoj stvarnosti ima jako puno vrlo aktualnih tema koje bi trebalo otvoriti i razrađivati da bi hrvatsko društvo ozdravljalo, da bi osobna sloboda mišljenja i uvjerenja postala stvarnost za svakoga hrvatskoga građanina, a da zbog toga ne bude ni u čemu nepravedno zakinut, da bi državne institucije počele stvarno služiti realnim potrebama svih ljudi u Hrvatskoj…

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari