Connect with us

Kolumne

Sanjin Baković: HDZ kakav sam želio vidjeti!

Objavljeno

-

Završetkom jučerašnjeg dana izabrano je novo vodstvo HDZ-a na XVII. Općem izbornom saboru HDZ-a. Nakon  izbora predsjednika HDZ-a 17.travnja 2016. godine kada je povjerenje dobio Tomislav Karamarko gotovo sa 92.000 glasova jučer su odabrani zamjenik predsjednika, potpredsjednici i članovi predsjedništva HDZ-a. Na Općem izbornom saboru HDZ-a kao jedini kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a izabran je Milijan Brkić, koji je dobio glasove 1601 delegata, uz 135 nevažećih listića. Za potpredsjednike HDZ-a izabrani su, po broju glasova: Oleg Butković (1270 glasova), Tomislav Tolušić (896), Ivana Maletić (869), Tomislav Čuljak (812), Darko Horvat (769) i Josip Bilaver (723). Za članove predsjedništva HDZ-a izabrani su Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Darko Milinović, Zlatko Ževrnja, Božidar Longin, Ivan Anušić, Pero Ćosić, Josip Križanić, Žarko Tušek i Željko Turk. Najviše glasova je dobio Zlatko Hasanbegović (1227), a slijedio ga je Darko Milinović (1211).

[ad id=”93788″]

Za razliku od prethodnih garnitura riječ je pomlađenoj infrastrukturi  koja bi trebala jamčiti da neće više ispadati kosturi iz ormara radi pravomoćnih presuda ili kompromitiranosti starih kadrova. Možemo zamijetiti da su iz igre ispali HDZ-ovi veterani poput Božidara Kalmete i Dubravke Šuice, dok je Darko Milinović ovaj put imao nešto više sreće s obzirom da je bio dio igre te nije išao glavom kroz zid kao na prethodnim unutarstranačkim izborima kada nije birao sredstva čime je Ličko senjska županije kao HDZ-ova utvrda ponovno dobila na značenju. U suštini jedino ime koje je preživjelo još iz vremena ere Ive Sanadera što je više nego jasno da je u HDZ-u došlo do smjene generacije. Da sam bio na mjestu Božidara Kalmete i Dubravke Šuice onog trenutka kada bi znao da nisam dio igre povukao bi kandidaturu i prepustio mjesto mlađima, jer mjesto gradonačelnika Zadra ili mjesto u EU parlamentu iziskuje puno vremena za kvalitetnu pripremu i obnašanje dužnosti.

Ono što me posebno oduševilo je odabir Josipa Bilavera za potpredsjednika HDZ-a budući da je riječ o mladom i perspektivnom kadru čija politička karijera doživljava uzlaznu putanju što je potvrdio i njegov odabir za potpredsjednika stranke. Time je potvrđeno da će se novi HDZ temeljiti na mladima što je Tomislav Karamarko isticao kao temelj novoga mandata, a da oni neće biti samo puko slovo na papiru, jer osim po funkciji ne sjećam se da je netko od mladih u zadnje vrijeme odabran na tako odgovornu poziciju. Ujedno otvara se prostor da uz Josipa Bilavera čija seniorska karijera od ovog izbornog ciklusa može započeti za još jednu mladu osobu koja bi sa vremenom iz kvote Mladeži mogla ući po funkciji u Predsjedništvo HDZ-a, a hoće li to biti osobe poput zamjenice predsjednika Mladeži HDZ-a Ivane Župan ili nacionalnog tajnika Mladeži HDZ-a Andreja Tolušića vrijeme će pokazati. Sve u svemu uz nova lica poput Sanje Putice koja ulazi po funkciji kao predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski i novoizabranog potpredsjednika Josipa Bilavera uskoro bi mogli dobiti i trećeg člana ili članicu u predsjedništvu stranke što bi donijelo novu pokretačku snagu unutar vrha HDZ-a.

Uz izbor Josipa Bilavera za potpredsjednika HDZ-a ulazak Zlatka Hasanbegovića u predsjedništvo HDZ-a pun je pogodak čime je opravdan slogan Novo vrijeme odnosno Nova snaga. Također, primjer je koji nije svakodnevnica gdje u konkurenciji od 32 kandidata pobjedi kandidat koji nema iza sebe infrastrukturu određene županijske organizacije, već je ohrabrujući primjer mnogima kako se na osnovu vlastita rada i sposobnosti može pridobiti simpatije izaslanika i pomesti konkurenciju što je bilo i za očekivati nakon odriješitih poteza na čelnom mjestu Ministarstva Kulture, a koji su ga učinili najpopularnijim ministrom Karamarkove vlade. Naravno tu ne smijemo zaboraviti njegovo obrazovanje, elokventnost, pismenost, odmjerenost, bogati stručan vokabular, prirodnu inteligenciju, upućenost u materiju o kojoj govori te pristupačnost prema građanima ili u ovom slučaju prema članstvu. Ujedno je pokazatelj kakve političare narod želi, a uvjeren sam da će HDZ uz Karamarkova otkrića poput Milijana Brkića i Zlatka Hasanbegovića imati još novih lica pandan neprikosnovenom dvojcu što se moglo zamijetiti i kroz nadahnut govor Frane Bilavera koji se nije libio spustiti Andreju Plenkoviću radi prozivanja Tomislava Karamarka u manirima Bože Petrova.

Treba čestitati i Olegu Butkoviću koji je ponovno pokazao kako posjeduje instinkt za preživljavanje osiguravajući se  sa svih strana što je pokazao impozantan broj glasova koji je dobio u konkurenciji od 12 kandidata i ponio laskavu titulu prvog potpredsjednika HDZ-a. Uz mukotrpan rad u ministarstvu očekujem od njega da će nakon što je ojačao u vrhu HDZ-a dovršiti započeto u PGŽ-u te nakon Željka Plazonića, Luke Matanića. Pere Valovićića, Ive Bogdanića u doglednoj budućnosti zahvaliti se kompromitiranim kadrovima poput Josipa Rupčića, Ante Periša i sličnih Energo boys-a koji vlastitim djelovanjem rade štetu stranci, a čije je vrijeme polako isteklo dok ih na aparatima održava šalabahter demokracija. Ujedno nadam se da će vratiti u igru ljude koji su pometeni od starih kadrova jer ih se povezuje da su odani Tomislavu Karamarku. Također, treba vratiti u igru hrvatske branitelje, jer bez Zlatka Tomašića, Darinka Papića, Nikice Maravića i drugih divnih dečki rezultat će izostati budući da kadrovska rješenja u zatvorenim prostorijama ne znače uspjeh osim ako uspjeh ne doživljavamo kroz vlastitu satisfakciju gledajući se u zrcalo govoreći sami sebi kako smo lijepi i sposobni.

Da novim licima nema kraja potvrđuje izbor Tomislava Tolušića i Ivane Maletić za potpredsjednike HDZ-a o kojima ne treba puno duljiti s obzirom da su se dokazali na pozicijama koje su obnašali odnosno obnašaju i iza njih stoje rezultati.

Od novoizabranih članova predsjedništva istaknuo bi još saborskog zastupnika Ivana Anušića koji je od razbijene vojske vratio obraz na lice Osječko baranjskom HDZ-u nanizavši pobjedu za pobjedom, a kao ključan temelj njegova uspjeha naveo bi uvažavanje hrvatskih branitelja te sinergiju seniora i mladeži čime se isprofiliralo Domagoja Mikulića i Ivana Radića ne libeći ih se staviti na čelo Izbornog stožera, potpredsjednike stranke i na pozicije saborskih zastupnika. Mnogi bi od Ivana mogli naučiti nešto iz ovog primjera gdje se mlade ne uništava odnosno potroši, a hrvatske branitelje uvažava što u PGŽ-u do sada nije bio slučaj, jer onaj koji je radio i vrijedio je morao je otići za razliku od neradnika koji su svoje djelovanje dobro naplatili sjedeći na 6 funkcija istovremeno umisleći se da je to njihova privatna prčija.

Uz okosnicu iskustva koju čine Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Tomislav Čuljak navedena mladost dugoročno će nam donijeti radost. Ne treba još zaboraviti Miru Kovača i Damira Jelića koji bi mogli zauzeti pozicije međunarodnog odnosno glavnog tajnika te hoćemo li dobiti Josipu Rimac kao političku tajnicu ostaje nam tek za vidjeti.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari