Connect with us

Kronika bez cenzure

Sanjin Baković: Karamarko je poput feniksa

Objavljeno

-

Hoće li Tomislav Karamarko od nacionalnog “izdajnika” kakvim su nam ga mediji prikazali biti proglašen nacionalnim herojem uskoro ćemo imati priliku vidjeti.

Uvjeren sam kako Tomislav Karamarko živi svoje najljepše trenutke u životu provodeći ih u ozračju familije iako na prvi pogled to nije izgledalo tako nakon što su ga izdali njegovi najbliži suradnici. Ne tako davno orkestriranim cipelarenjem dok se nalazio na podu pokušali su mu uništiti život, jer malo je reći političku karijeru iako je mnoge od njih on stvorio i učinio ih saborskim zastupnicima i ministrima.

U suštini njegov izbor bila je i Kolinda Grabar Kitarović u kandidaturi za predsjednicu RH budući da je imao zdrave namjere što se moglo vidjeti putem zajedništva u Kolindinoj kampanji, a čega danas više nema unutar HDZ-a. Najbolji primjer je kada kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Drago Prgomet i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Osijeka Ivana Šojat daju si za pravo udarati po članu predsjedništva HDZ-a dr.sc. Zlatku Hasanbegoviću koji je dobio najveći broj glasova i opravdao izborni legitimitet na saboru HDZ-a za razliku od onih koji su stranke mijenjali prema interesnim situacijama.

U najtežim trenucima za obitelj Karamarko prilikom rušenja Tomislava Karamarka otišlo se toliko daleko da su njegovoj supruzi htjeli uništiti firmu kako obitelj ne bi imala od čega živjeti, a da su postojali ikakvi dokazi uvjeren sam da bi se otišlo prema Karamarkovom uhićenju.

Lako za one koji su naknadno progledali, a počeli su razmišljati svojom glavom kada su shvatili da su bili cijelo vrijeme zavedeni, kao i u prošlosti dok su skakali iz jednog izbornog stožera kojim su predsjedavali u pobjednički izborni stožer, već tužno i žalosno je to kada te iznevjeri netko koga si dvadeset godina vukao sa sobom kroz sustave u kojima si djelovao.

Prema Novom zavjetu jedan od dvanaestorice apostola, a poznat je po izdaji Isusa Krista zvao se Juda. On je prema Bibliji predao Isusa farizejima za 30 srebrnjaka. Ako povučemo paralelu sa izdajom Tomislava Karamarka u HDZ-u tada u stranačkoj nomenklaturi dobijemo sinonim za Judu u liku i dijelu “Vase” kojem mnogi neće nikada oprostiti na koji je način spustio glavu, te započeo proces izdaje u dovođenju Mesije na tron.

To istinski domoljubi nikada ne čine, već moraju biti spremni i poginuti radi ideje za koju su se borili. Možda jedan dan shvati da je izdao hrvatski narod ili možda on to još ne vidi budući da metla još nije krenula direktno prema njemu, ali zahvatila je njemu lojalan zagrebački HDZ.

Nakon svega što mu se dogodilo Tomislav Karamarko pokazao je veličinu kada se nikome nije krenuo osvećivati iako bi mediji bili najsretniji da su ga mogli prikazati poput Zoro-a osvetnika. Dapače povukao se u tišini, a danas deset mjeseci od njegovog pada vidimo da je bio u pravu.

Jedini je bio za to da se izađe iz arbitraže u pogledu INA – MOL, te da se stranke iz postupka sporazumno dogovore, jer bilo je jasno kako Republika Hrvatska ima 40% šanse dobiti arbitražu. Tada su ga proglasili nacionalnim izdajnikom koji štiti interese tuđe države i nametnuli mu aferu “Konzultantica”. Istu intenciju imala je i Mađarska nakon što se u Hrvatskoj promijenila vlast, jer sa Zoranom Milanovićem na kraju je bilo nemoguće surađivati.

U to vrijeme su ga cipelarili s izmišljenom aferom “Konzultantica”, a nastavili su nas uvjeravati kako u arbitraži dobro stojimo još prije gubitka spora od strane Bože Petrova pa do optimističnog Andreja Plenkovića koji je jamčio da su argumenti jako dobro pravno elaborirani u procesno pravnim razlozima nakon što je odvjetnički tim uložio žalbu na izgubljenu presudu.

Hoće li se sada itko od moralnih vertikala ispričati Tomislavu Karamarku ili zamoliti odvjetnički tim da nam vrate milijune kuna u državni proračun s obzirom da je i običnim građanima bilo jasno kako se arbitraža ne može dobiti na iskazu Roberta Ježića prema Ivi Sanaderu?

Ne zaboravimo kada je jedan od pučista Davor Ivo Stier prosvjedovao radi ulaska ruskog kapitala u Zakladu hrvatskog državnog zavjeta, HDZ-ovu javno nevažnu instituciju.  Danas kada Rusi preko Agrokora i Ivice Todorića putem kreditiranja državnih ruskih banaka u visini 1,5 milijarde eura pripremaju se planski ući u jugoistočnu Europu isti ti borci protiv ruskog kapitala ne vide problem u Rusima. Kapital im je bio sporan samo u vrijeme Tomislava Karamarka za razliku od vremena usvajanja Lex Todorića koji je upućen u saborsku proceduru kao prijedlog Vlade RH.

Kako se ne bi ponavljao s nekim od prethodno napisanih članaka u kojima sam argumentirao teze gdje su pojedinci istrumenti u rukama uvoznog lobija ili referirao se na težinu putovanja Tomislava Karamarka od Velike Britanije preko SAD-a do Izraela, a pritom vidimo da se rasplet aktualne političke situacije u Hrvatskoj odvija upravo onako kako nam je i sam Tomislav Karamarko naglašavao u vrijeme njegova pada. Stoga možemo zaključiti kako je Tomislav Karamarko poput feniksa koji bi uskoro mogao pronaći mjesto ispod sunca.

Feniks je po egipatskoj mitologiji sveto mitološko biće koje je u obliku vatrene ptice. Govori se da živi 500, 1461 ili 12594 godina (ovisi o izvoru). Feniks je ptica crveno-zlatne boje. Nakon kraja životnog kruga feniks izgori, a iz pepela nastane mladi feniks. Mladi feniks pepeo pretvori u jaje i šalje ga u grad Heliopolis (grčki Grad Sunca) u Egiptu.

Zbog ovakvog pučkog vjerovanja, feniks je u ranome kršćanstvu postao simbolom uskrsnuća. U tom kontekstu ga navode papa Klement I. i Tertulijan. Govori se da se izliječi kad je ozljeđen, a to dokazuje njegovu besmrtnost – simbol vatre. Još jedna osobina mu je da pomoću suza može izliječiti bilo kakvu ranu.


Hoće li Tomislav Karamarko od nacionalnog “izdajnika” kakvim su nam ga mediji prikazali biti proglašen nacionalnim herojem uskoro ćemo imati priliku vidjeti.

Sanjin Baković

Hrvatski spor s Mađarskom: Sud odbacio zahtjev za odgodom arbitraže

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari