Pratite nas

Kronika bez cenzure

Sanjin Baković: Plenkovićev proces unutarstranačkih promjena

Objavljeno

na

Izborom Andreja Plenkovića za predsjednika HDZ-a s 98.335 glasova u srpnju 2016. godine prema načelu jedan član – jedan glas započeo je proces unutarstranačkih promjena u redovima HDZ-a.

S obzirom da je došlo do promjene lidera stranke, a članovi predsjedništva HDZ-a ostali su iz vremena Tomislava Karamarka rijetki su poznavatelji aktualne političke situacije tada zamišljali daljnji rasplet unutarstranačkog procesa. Na prvom Predsjedništvu HDZ-a koje je vodio Andrej Plenković odlučeno je da će glavni tajnik stranke biti Gordan Jandroković, a politički tajnik Davor Ivo Stier. Uz spomenuti trokut koji je funkcionirao na bazi međusobnog povjerenja optimizam je temeljen na mobiliziranoj stranačkoj infrastrukturi iz prethodnog izbornog ciklusa od četiri godine unutar kojeg je Tomislav Karamarko naredao pet pobjeda u nizu nakon što je stranku preuzeo devastiranu od prethodnice.

Iako Andrej Plenković voli isticati kako je moguće pobijediti na unutarstranačkim izborima, a zatim u 50 dana pobijediti na parlamentarnim izborima na osnovu programa svi mi koji smo sudjelovali u tom procesu znamo da bi to bilo neizvedivo bez temelja koji mu je iza sebe ostavio Tomislav Karamarko, jer osim što na izborima za EU parlament nije mogao nadmašiti Ružu Tomašić široj javnosti bio je nepoznata osoba koja se tek trebala isprofilirati u tom smislu.

Iako je imao 75.000 manje glasova na ponovljenim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine relativnom pobjedom i sastavljanjem Vlade RH učvrstio je vlastitu poziciju u stranci. Analogno tome uslijedile su nove kooptacije u Predsjedništvo HDZ-a poput Gorana Marića, Gabrijele Žalac, Zvonka Milasa i Damira Krstičevića, a nešto ranije i Damira Jelića.

Pratimo li unutarstranačke procese unutar HDZ-a koji se odvijaju u intervalu od kada je Andrej Plenković preuzeo HDZ tada možemo zaključiti kako je na snazi dobio izborom Marija Kapulice za predsjednika Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a, a nakon jučerašnjeg Izbornog sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski osobu od povjerenja dobio je u liku Nade Murganić koju je kao mandatar predložio kao prijedlog kandidatkinje za ministricu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pridodamo li uz 10 novih članova predsjedništva s pravom glasa HDZ-ova dva člana predsjedništva HDZ-a bez prava glasa HDZ-ova doajena Vladimira Šeksa i predstojnika Ureda predsjednika Vlade RH Davora Božinovića više je nego jasno da je po kratkom postupku uslijedila djelomična rekonstrukcija Predsjedništva HDZ-a dok i dalje vlada kolektivna šutnja unutar stranke, a budući da su ljudi kvarljiva i potkupljiva roba pitanje je kakav je krajnji omjer snaga u Predsjedništvu HDZ-a. U suštini obični članovi mogu samo pratiti u kojem će se smjeru nastaviti proces koji se započeo odvijati dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a.

Ako ništa drugo Andrej Plenković pobrinuo se za sve kadrove od njegovog iznimna povjerenja što se preslikalo i u saborske klupe, te na lokalnu razinu, a što se najbolje moglo vidjeti na primjeru Majde Burić koja je s 1.049 glasova odnosno 1.37% našla svoje mjesto pod suncem u Hrvatskom saboru dok za vjerodostojne kandidate poput pokojnog dr. Zlatka Tomašića nije bilo mjesta iako su opravdali svoj angažman na listi s 2.991 glas što je ekvivalent od 8.37%.

Ne bi me iznenadilo u bliskoj budućnosti da nekadašnja nova snaga iz novog vremena Majda Burić, a danas prezentirana novim licem urbane i obrazovane konzervativke preuzme Županijsku organizaciju HDZ-a Primorsko goranske županije od ruralnog konzervativca Olega Butkovića koji je epitet ruralnog konzervativca opravdao svojim ponašanjem za vrijeme vođenja sjednica Predsjedništva HDZ-a što je dokazao izbacivanjem članova Predsjedništva HDZ-a Primorsko goranskog HDZ-a sa sjednice iz prostorije nakon što bi mu se postavilo pitanje na koje nije želio dati iskren odgovor. Da u ovom premišljanju ima logike za argument se može uzeti raspuštanje iz prošlosti, a ujedno postoji infrastruktura koja spremno čeka, no o tome će svakako ovisiti odnos snaga u Predsjedništvu HDZ-a kao i rezultat u Primorsko goranskoj županiji, te rad u resornom ministarstvu.

Za razliku od prethodnika na kojeg su mediji išli drvljem i kamenjem rejtingu Andreja Plenkovića ne mogu naštetiti nikakve potencijalne afere resornih ministara, gubitci arbitraže, pokušaj prodaje HEP-a, povećanje plaće bogatima, poskupljenja struje, plina i cestarina, neprepoznatljivi SDP dapače imidž mu se pegla u toj mjeri da bi uoči lokalnih izbora u svibnju mogli svjedočiti povijesnom anketnom rezultatu, a što će birači odlučiti ostaje nam te za vidjeti kao i u kojem će se pravcu nastaviti proces unutarstranačkih promjena.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari