Connect with us

Kolumne

Sanjin Baković : Tomislavu Karamarku pokušavaju ugasiti olimpijski plamen, a do Olimpijskih igara ima još 45 dana

Objavljeno

on

Olimpijski plamen je jedno od najpoznatijih Olimpijskih znamenja. Simbol vječne vatre odnosno plamena potječe iz grčke mitologije u kojoj je poznata priča o Prometeju koji je ukrao vatru iz doma boga Zeusa te je poklonio ljudima. Taj su motiv iskoristili Grci te za vrijeme održavanja drevnih Olimpijskih Igara uvijek održavali vječnu vatru.

[ad id=”93788″]

Tomislav Karamarko upalio je olimpijski plamen 20.05.2012. točno u ponoć nakon što je pobijedio Milana Kujundžića, Jadranku Kosor, Darka Milinovića i Domagoja Ivana Miloševića. Upravo pobjeda Tomislava Karamarko značila je poruka nade kako za HDZ tako za Hrvatsku u ovim teškim vremenima. Plamen se prenosio uz tu poruku kroz cijelu Hrvatsku dva puta na europskim izborima, lokalnim izborima,  predsjedničkim izborima i naposljetku na parlamentarnim izborima, piše Sanjin Baković / Kamenjar.com

U trenucima kada je vratio osmjeh i dostojanstvo na lice vlastitoj reprezentaciji odnosno HDZ-u i kvalificirao ga na Olimpijske igre u našem slučaju na prijevremene parlamentarne izbore u rujnu 2016. godine s obzirom da eksperiment Domoljubne koalicije i MOST-a predvođen Tihomirom Oreškovićem nije uspio, pojavljuju se spasitelji koji su nas 2011. godine izbacili iz kvalifikacija gubitkom parlamentarnih izbora.

Jasno mi je da to čine oni koji se četiri godine nisu mogli pomiriti sa pobjedama HDZ-a pa su pokušavali ugasiti olimpijski plamen prije samih Olimpijskih igara, ali nepojmljivo mi je da su se sada njima priključili pojedinci koji su plamen nosili četiri godine, a odgovorni su jednako za sve dobro i loše tijekom protekle četiri godine budući da su bili sukreatori politike vrha stranke.

Krenulo je sve od strane protagonista antikaramarkove politike predvođenih Andrejom Plenkovićem, Davorom Ivom Stierom i Vladimirom Šeksom na Izbornom saboru HDZ-a, a nastavilo se nakon što je Milijan Brkić nepredvidivim potezom zatražio odlazak iz Vlade RH Tomislava Karamarka uz asistenciju Milana Kovača koji je već izdao HDZ i bio dva puta brisan iz iste.  Nastavilo se preko bivših potpredsjednika stranke Dubravke Šuice u sklopu pisma europarlamentaraca i bivšeg potpredsjednika stranke Gordana Jandrokovića koji bi nakon Ive Sanadera, Jadranke Kosor preispitivao odluku Tomislava Karamarka i glasao po savjesti po principu kako spasiti sebe, a drugoga potopiti. U sinergiji sa spomenutima pokušalo se proizvesti nezadovoljstvo na lokalnoj razini gdje je najbolji primjer bio Varaždin i Šibenik.

Kada je bilo jasno da se pokušava sve svaliti na Tomislava Karamarka i progurati ideja kako je on glavni krivac što je HDZ pobijedio sve dosadašnje izbore od strane onih koji su ga devastirali uz potpredsjednicu HDZ-a Ivanu Maletić nakon posljednjeg predsjedništva HDZ-a priključio se novoizabrani potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić koji donosi odluke pod ingerencijom Josipa Đakića koji je bio vjeran Jadranki Kosor do zadnje trenutka da bi  u drugom krugu unutarstranačkih izbora došao je na pregovore u stožer Tomislava Karamarka, a čija jezgra upravo pokušava sa vanjskim neprijateljima urušiti HDZ kao što su to učinili 2011. godine. Tipičan primjer kada automehaničar odluči donositi odluke u kreiranju visoke politike onda to najčešće završava destrukcijom, jer izostaje intelekt.

Dvoje mladih potpredsjednika danas se pridružio i Oleg Butković za kojeg sam cijelo vrijeme tvrdio da je indirektno radio protiv Tomislava Karamarka, jer osim što je kao vođa stožera Darka Milinovića koji je odlučio također reći dosta Tomislavu Karamarku nakon nekoliko izjava u kojima je negdje i sam sebe demantirao kao u slučaju Hasanbegović, pretrčao u stožer Tomislava Karamarka 5 do 12, a na Županijskom odboru HDZ PGŽ kazao da je dao javnu potporu dok je članovima istog odbora predložio glasanje prema savjesti u nadi da će i oni podržati Tomislava Karamarka poput njega. Da nije kadar Tomislava Karamarka potvrdilo se to u svim dosadašnjim izborima kada je indirektno rušio Tomislava Karamarka gubitkom izbora diljem PGŽ-a pa i u sredinama u kojima obnašaju vlast, osim kada su se na lokanim izborima borili za vlastito preživljavanje tada su učinili sve da ih dobiju.

Također, vlastitim očima mogao sam vidjeti kako Josip Rupčić upropaštava svaku kampanju sa jezgrom iz grada Rijeke te Vrankovićevim kadrovima diljem PGŽ-a iako se i Vladu Vrankovića moglo vidjeti u jeku kampanji kako izlazi iz prostorija HDZ-a na Jadranskom trgu bez obzira što konce drže Josip Borić i Rudolf Grubišić  kao istureni njegovi kadrovi. Vrhunac subverzije je bio staviti za zamjenika voditelja izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović osobu poput Marina Šarlije koji je stručno osposobljen u Uredu bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića. Zamislite sada kada je Oleg Butković otkazao povjerenje šefu HDZ-a i pokazao svoje pravo lice jezgre čiju je svo vrijeme štitio, a koji se prezentirao pod Karamarkovim što sada tek čine skriveni kadrovi Vladimira Šeksa predvođeni Josipom Borićem i Josipom Rupčićem. Da ne govorim o blokadi rada ustrojstava HDZ PGŽ-a gdje po istom principu okrive predsjednika i zamjene tim pobjednika gubitnicima kao što su oni. Najveća tragedija od svega je što pozivaju na ostavku oni kojima su se unutar HDZ-a PGŽ sva ustrojstva ciljano urušila što je rezultiralo katastrofalnim rezultatima.

Kako funkcija zamjenika predsjednika HDZ-a ne bi poprimila sindrom Drage Prgometa pozivam Milijana Brkića da opravda tu časnu funkciju za koju je izabran na Izbornom saboru HDZ-a u punom smislu te riječi i  stane uz Tomislava Karamarka gardom kojim je izgradio kao glavni tajnik, a kao što je on to učinio radi njega kada se cijela Hrvatska zabavljala aferom “plagijat”?

Koliko se sjećam nije prihvaćao ostavku tadašnjeg glavnog tajnika. Branio ga je u svakom istupu svim raspoloživim sredstvima kao što nije dao niti na svoje ministre, a mogli smo vidjeti kakva se hajka vršila na Zlatka Hasanbegovića. Također, mišljena sam da Milijan Brkić nije dobio mandat zamjenika predsjednika kako bi srušio Tomislava Karamarka i vratio jezgru Vladimira Šeksa kroz Andreja Plenkovića u sinergiji sa Mirom Kovačom uzdanicom Ivića Pašalića. Učinite li to za pretpostaviti je da ćete idući biti odstranjeni i to po istoj metodi kao što upravo cipelare Tomislava Karamarka, a hoće li biti riječ o plagijatu ili nekoj novoj aferi vrijeme će pokazati. Radije izvucite pouku iz primjera gdje su miševi izašli iz rupe i prvi pobjegli sa broda cipelareći svoga kapetana koji tone iako pojedincima fale štule i raspustite ih ovaj put, ali sa razlogom što je do sada izostalo, jer su bili zaštićeni poput ličkog medvjeda dok su nevini stradavali. U nadi da ćete ispraviti kadrovske pogreške već na prijevremenim izborima koji slijede u rujnu naravno ako se ne odlučite biti dio tima Vladimira Šeksa razriješenog radi afere”pomilovanja” kojemu će za pretpostaviti idući korak biti zahvalite se Kolindi Grabar Kitarović kada za to dođe vrijeme i Ivića Pašalića sa optužnicom iz Austrije prilikom postavljanja Andreja Plenkovića.

Umjesto da skupite glave zaboravivši animozitete idete 45 dana prije Olimpijskih igara ugasiti plamen glavnom favoritu otuđivši mu natjecanje, a to vam je pandan gubitka parlamentarnih izbora. Ići u izvanredni Izborni sabor uoči prijevremenih parlamentarnih izbora jednako je samoubojstvu budući da je motiv jasan uhljebiti se na iduće 4 godine s obzirom opstane li Tomislav Karamarko mnogih od pučista koji su krenuli na njega u trenucima kada više nisu bili bitni neće biti na plaćama od 20.000 i više kuna. Što se Andrej Plenković ili svi ti generali poslije bitke nisu sukobili na unutarstranačkim izborima sa Tomislavom Karamarkom, već nakon što su išli uskratiti potporu prilikom prikupljanja potpisa za novog mandatara?

Na kraju bi završio kako je Franjo Tuđman u ne tako davnoj prošlosti imao za pučiste Josipa Manolića i Stipu Mesića u nadi da se neće povijest ponoviti, ali ovaj puta u izmijenjenim ulogama gdje su Vladimir Šeks i Milijan Brkić pokušali učiniti isto Tomislavu Karamarku. Ako ste častan i domoljuban kao što se prezentirate, a vjerujem da jeste zanemarivši neke vaše pogreške u slučaju PGŽ-a nećete si dozvoliti da vas hrvatski narod pamti upravo po vlastitoj izdaji. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

Sanjin Baković / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari