Connect with us

BiH

Sarajevo: Izgorio automobil hrvatskih oznaka, zabrinutost zbog prijetnji katolicima

Objavljeno

-

Automobil hrvatskih registracijskih oznaka izgorio je u srijedu ujutro u jednom od sarajevskih naselja, a policija je objavila da pretpostavlja da je u pitanju samozapaljenje, no incident je uslijedio samo dan nakon što su na ulaznim vratima stana jedne katoličke obitelji ispisane poruke mržnje.

Automobil Citroen C 4 s registracijskim pločicama Pule bio je parkiran ispred stambene zgrade u naselju Dobrinja, a gasitelji su dojavu o požaru dobili nešto prije sedam sati. Vatra koja je izbila u prednjem dijelu vozila gdje je smješten motor proširila se na još dva automobila parkirana u blizini, koji su također znatno oštećeni.

“Na vozilima je načinjena materijalna šteta, a povrijeđenih osoba nije bilo. Sumnja se na samozapaljenje”, priopćila je policija, čiji pripadnici nastavljaju istragu.

Sarajevska je policija u utorak identificirala i privela osobu za koju je utvrđeno kako je na ulaznim vratima stana jedne obitelji deklariranih katolika u Sarajevu ispisala poruke mržnje. Poruke su ispisane uz izvješeni adventski vijenac, a pozivale su na “pokrštavanje” te su sadržavale prijetnju ubojstvom.

Kao autor tih poruka identificirana je osoba za koju je utvrđeno da je duševni bolesnik. Sarajevska policija u srijedu je priopćila kako je zbog incidenta privedena osoba inicijala E.B. (36), a očevidom je utvrđeno da je on i po svome stanu ispisao poruke kakve je ostavio na vratima obitelji kojoj je prijetio. Nakon kaznene obrade, smješten je na liječenje u psihijatrijsku bolnicu u Sarajevu.

No taj je slučaj odmah dobio veliku medijsku pozornost, posebice nakon što je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ocijenila kako bi incident mogao biti reakcija na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegovog relativiziranja razmjera genocida u Srebrenici.

“Ne želeći umanjivati ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”, kazala je Karić.

Ta je izjava odmah postala predmetom međustranačkih prepucavanja pa su istup gradonačelnice prvi oštro osudili iz Naše stranke (NS), koja je koalicijski partner SDP BiH, iz čijih je redova Karić. Upozorili su kako gradonačelnica ovakvim komentarima može samo potaknuti na nove incidente.

“Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji. Gradonačelnica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima”, stoji u reakciji Naše stranke.

IZ SDP-a su pak, očekivano, branili svoju gradonačelnicu tvrdeći kako ona nije imala nakanu opravdati ili umanjiti incident te kako su odlučni po svaku cijenu zaštititi Sarajevo i njegova multietničnost.

Ispisivanje prijetećih poruka katolicima u Sarajevu osudili su i predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović. (Hina)

HNS BiH: Gradonačelnica Karić mora posjetiti napadnutu obitelj i poslati poruku da se ovakvo što nikad više ne ponovi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas