Connect with us

BiH

Sarajevo pod blokadom zbog ‘Povorke ponosa’ i protuprosvjeda

Objavljeno

on

foto HINA

Središte Sarajeva su u subotu od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi spriječile izgrede tijekom najavljene povorke ponosa koju organiziraju LGBT udruge, ali i okupljanja njihovih protivnika.

Skup pod nazivom “Otpor s margine” najavile su udruge koje okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice, a ovo je treći put da se on organizira u glavnom gradu BiH s nakanom da se upozori na stalnu diskriminaciju pripadnika seksualnih manjina.

“On voli njega“, “Koliko košta sloboda“, “Kome smeta ljubav“, “I lezbijka i radnica“, “Otpor s margine” – neki su od transparenata koji će sudionici današnje Povorke ponosa nositi tijekom šetnje glavnim bh. gradom.

Potporu ovom okupljanju dali su općinske vlasti te vlada Sarajevske županije, kao i gradska uprava Sarajeva te Ured visokog predstavnika (OHR) kao i veleposlanstva SAD i Velike Britanije.

“Bit ću i osobno dio povorke jer vjerujem i podržavam te vrijednosti. Ujedno, predstavljat ću i Vladu Ujedinjenog Kraljevstva, jer je to naša politika diljem svijeta”, napisao je na svom blogu uoči skupa britanski veleposlanik u BiH Matthew Field, podsjećajući kako njegova zemlja već tri desetljeća sustavno radi na eliminiranju diskriminacije LGBT osoba.

Organiziran i protuprosvjed

No na okupljanje LGBT osoba i onih koji podupiru njihova prava odmah su reagirali iz iz konzervativne islamističke udruge pod nazivom “Vjera, narod, pravda”. Prijavili su organiziranje protuprosvjeda odnosno okupljanja svojih sljedbenika koji niječu pravo homoseksualcima na javno izražavanje svoje seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, planirano istodobno kada i povorka ponosa.

Stoga su poduzete mjere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti, a kako bi spriječili moguće izgrede na sarajevskim je ulicama raspoređeno više od tisuću policajaca s opremom za razbijanje demonstracija.

Udruge koje promiču prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale organizirati javne povorke, no u tom su u potpunosti po prvi puta uspjele tek 2019. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR