Connect with us

Vijesti

“Sarajevo sada ruši BiH kao što je Beograd rušio Jugoslaviju”

Objavljeno

-

Sarajevski centralizam nije ništa bolji za BiH od onoga što je beogradski centralizam bio za bivšu Jugoslaviju, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (HDZ) tijekom preksinoćnje rasprave o BiH u Strasbourgu. I drugi hrvatski zastupnici iz HDZ-a, SDP-a i Hrvatskih laburista govorili su kritički o političkim elitama u BiH, koje i čitava rezolucija označava kao krivce za zaostajanje Bosne i Hercegovine na europskom putu, no Stier je bio najkritičniji. Kao glavne kočničare napretka BiH detektirao je separatizam bosanskih Srba i unitarizam bošnjačkih stranaka. 

Glavni razlog stagnacije BiH je politička borba koja se vodi između separatističkih i centralistikih snaga koje se međusobno potenciraju i guraju zemlju sve dalje od Europe. Umjesto ekstremnih pozicija centralizma i separatizma upravo su federalna rješenja ta koja otvaraju europsku perspektivu BiH. To je glavna poruka ove rezolucije – rekao je Stier. U raspravi o izvješću sudjelovali su i Tonino Picula. [pullquote_right]Sarajevski centralizam nije ništa bolji za Bosnu i Hercegovinu od onoga što je beogradski centralizam bio za Jugoslaviju[/pullquote_right]

(SDP), Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti), Zdravka Bušić (HDZ) i Andrej Plenković ( HDZ), koji je naglasio da provedba presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci mora dovesti do ustavne reforme koja će učvrstiti i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. Nikola Vuljanić naglasio je da nije na Europskoj uniji da nađe rješenja za BiH, već da to trebaju učiniti sami građani BiH, no dodao je da bh. političke elite dosad nisu pokazale “ni volje ni sposobnosti” za takvo što.

Tonino Picula smatra da je BiH kronično blokirana zbog unutarnje političke pat-pozicije “koja onemogućuje i neke konstitutivne narode da adekvatno biraju svoje predstavnike”. U svome je govoru pozvao službeno Sarajevo da prihvati načelo zadržavanja tradicionalne trgovine s Hrvatskom koja je postojala u okviru CEFTA- e, a trebala bi biti nastavljena i nakon što je Hrvatska ušla u EU. Zdravka Bušić zaključila je kako se hrvatski narod osjeća ugroženim i bori se da ne izgubi svoj status konstitutivnog naroda. Opći je zaključak hrvatskih europarlamenta-raca da ova rezolucija EP-a, koju je sastavila njemačka demokršćanka Doris Pack, može biti prvi korak prema promjenama u BiH jer se zalaže za europski model federalizma. – Sada je vrijeme da se Vijeće EU i zemlje članice angažiraju u većoj mjeri – rekao je Stier.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari