Pratite nas

Pregled

Sarajevo se pretvorilo u “Sikter”

Objavljeno

na

Poznati mostarski umjetnik i novinar Marin Topić odbio je angažman u emisiji TV Slagalica, a u priopćenju za medije navodi zašto se odlučio za jedan takav korak. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani!

Uvažavajuči Vašu uredničku namjeru da mi se u emisiji TV Slagalica omugući TV angažman iako imam dijametralno drugačije političko mišljenje i u potpunosti različit vrijednosni sustav o suvremenoj zbilji Bosne i Hercegovine od stereotipnih  i nacionalno obojenih stajališta koje proklamira velikobošnjačka politička elita u Sarajevu i njihovi režimski mediji, nažalost, moram Vam otkazati gostovanje u narednoj Vašoj emisiji iz razloga što Sarajevo kao sjedište centralnih institucija Bosne i Hercegovine  više nema  političku širinu i razumjevanje za različitost političkih interesa u BIH nego se trenutačno  pretvorio u Sikter – grad gdje vlada rušilačka ostrašćenost i iracionalan gnjev  koji je  politički osmišljen  i usmjeren  prema svakomu onome tko ne odobrava državni udar na institucije BIH i demokraciju.

Svakom, iole inteligentnom, čovjeku  je  vidljivo  kako je ovo providan  pritisak  kroz građanske i socijalne nemire jeftin bošnjački  politički spin koji je u funkciji   promjene ustava FBIH  i put  sve jasnijem  unitarizmu Federacije  Bosne i Hercegovine.

Glavni grad u multinacionalnoj državi mora biti otvoren za  pluralizam i  demokraciju, mora  imati  izgrađenu širinu za različite političke i intelektualne stavove, ne smije vršiti pritisak niti koristiti argument sile protiv sile argumenata, i stoga u ovom  užarenom vremenu  Sarajevo nije dobro mjesto za ozbiljna sučeljavanja različitih političkih i nacinalnih stajališta i intelektualnih promišljanja, već  je  u funkciji  bošnjačkih  političkih interesa.

U Sarajevu je na snazi sumrak vladavine prava i zakona koji više ne jamče  sigurnost i slobodu  za  ozbiljne  rasprave koje su nategnute  do ruba pucanja.

Moj nacionalni i intelektualni  instikt mi govori kako Sarajevo trenutačno nije dovoljno zrelo za druge i drugačije, nego se mora ozbiljno o sebi zabaviti i sebe dovesti  u stanje  političke tolerancije i poštivanja  različitosti dijaloga.

S poštovanjem!

Marin Topić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

VIDEO: 13 minuta istine o velikosrpskoj agresiji, Domovinskom ratu i obrani Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 20-e obljetnice zločinačke velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i izložbe “Domovinski rat”, 2011. godine, naši su vrijedni stručnjaci iz Hrvatskog povijesnog muzeja prezentirali hrvatskoj javnosti Animirani zemljovid Domovinskog rata koji u samo 13 minuta prikazuje istinu o ratu u Hrvatskoj i susjednoj nam Bosni i Hercegovini – uključujući i zajedničke operacije HV i HVO u kojima su oslobođeni veliki dijelovi susjedne države i stvoreni uvjeti za oslobađanje okupiranih područja same Republike Hrvatske.

Kronološki tijek događaja i dokumentaristička autentičnost zorno pokazuju istinu o krvavoj agresiji kojoj su Hrvati – kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini – bili izloženi u vrijeme kad se strategijom spaljene zemlje krenulo u zatiranje svega onoga što nije srpsko. Srbija, “JNA”, Crna Gora, te ekstremni dio srpske manjine u Hrvatskoj i BiH, te su 1991. godine zajedno krenuli u ostvarenje bolesnog sna o “Velikoj Srbiji”.

Na tom putu, glavna im je zaprjeka bio nenaoružani hrvatski narod koji je pružio odlučujući otpor. Da nije bilo Hrvatske vojske, Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane, golemih žrtava i besprimjerne hrabrosti naših vitezova, velikosrpski ratni stroj bi već 1992. godine završio posao i ostvario svoje ciljeve.

Hrvati to nisu dopustili. Veliko i junačko hrvatsko srce, kao i toliko puta ranije u povijesti, krvlju je obranilo svoju zemlju i izborilo se za opstojnost svoga naroda, kako u Hrvatskoj, tako i na prostorima Herceg Bosne.

Ovu smo istinu obvezni prenositi svojoj djeci, uz podsjećanje kako je povijest doista “učiteljica života”, a sjećanje dug prema onima koji su se žrtvovali da bismo mi danas živjeli u miru, svoji na svome.

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Jugoistočna Europa postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u srijedu na važnost proširenja Europske unije na jugoistok Europe jer bi u protivnom, kako je rekla, treće strane koje nisu nužno dobronamjerne mogle ispuniti prazninu i dovesti do toga da europski projekt ne bude dovršen.

Na kongresu Europske pučke stranke (EPP), na kojem je jedna od tema bila i proširenje na zapadni Balkan, hrvatska je šefica države rekla da EU treba reagirati brzo i pokazati “posvećenost budućnosti naših susjeda jer će u suprotnom netko drugi to učiniti i europski projekt neće biti dovršen”.

Dodala je da se jugoistočna Europa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih sigurnosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa.

“Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvjesne euroatlantske budućnosti i sporog provođenja potrebnih reformi, postupno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj dio našeg kontinenta. Praznina koja nastaje zbog nesigurnosti te presporih reformi koriste se kako bi treće strane ispunile tu prazninu a nisu nužno dobronamjerne”, rekla je.

Istaknula je da se ne smije zaboraviti na hrvatske susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU-a. “Ne smijemo pristati na status quo. Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidirati cijela Europa”, rekla je.

Grabar-Kitarović smatra kako je EPP, savez europskih stranaka desnoga centra koji danas okuplja 84 članice iz 43 države, predvodnik u Europi jer svojim primjerom pruža snažno vodstvo prema Europi u kakvoj želimo živjeti.

Istaknula je i da države članice mogu imati i promicati vlastite nacionalne interese, a ujedno ostati čvrste zagovornice europskog zajedništva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari