Connect with us

BiH

Sarajevo: Zbog bombaške prijetnje evakuiran sud, prekinut važan proces

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Zgrada u kojoj je sjedište općinskog i županijskog suda u Sarajevu u ponedjeljak je morala biti evakuirana zbog dojave o podmetnutoj bombi, što je prouzročilo odgodu svih zakazanih suđenja pa tako i ono po tužbi protiv Federacije BiH koju je podnio ravnatelj Granične policije Zoran Galić.

Pravosudna palača u Sarajevu bila je satima ispražnjena dok je trajao sigurnosni pregled.

Bombaška prijetnja upućena je neposredno nakon što je u jednoj od sudnica otvoreno ročište po tužbi koju je protiv vlade Federacije BiH podnio sadašnji čelnik državne granične policije, a njegov savjetnik Svevlad Hoffman kazao je kako je to u najmanju ruku zanimljiva koincidencija.

“Simptomatično je da je dojava upućena na samom početku ovog suđenja. Sutkinja je naravno bila prisiljena prekinuti postupak”, kazao je Hoffman Hini.

Suđenje po Galićevoj tužbi zanimljivo je jer je riječ o dugotrajnom postupku u kojemu je blokiran izbora ravnatelja Uprave policije Federacije BiH.

Galić se prijavio na natječaj raspisan nakon što je umirovljen bivši ravnatelj Dragan Lukač i tijekom provedenog postupka bio je prvorangirani na popisu kandidata.

S obzirom da je na poziciji ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji dolazi iz reda bošnjačkog naroda, ravnatelj Uprave policije treba biti Hrvat pa je Galić ispunjavao i taj uvjet.

Vlada Federacije BiH ipak je prošle godine odbila potvrditi njegovo imenovanje pa Upravom policije kao obnašatelj dužnosti od tada rukovodi Ensad Koroman.

Za imenovanje Galića bili su samo ministri iz HDZ BiH, dok su ostali bili protiv. Galić sada tuži Vladu Federacije zbog činjenice da nije imenovan na dužnost ravnatelja iako su za to bile ispunjene sve zakonske pretpostavke.

Blokada imenovanja ravnatelja Uprave policije tako je postala dijelom političkih obračuna Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH koji uporno traju još od izbora 2018. Nova vlast u Federaciji BiH od tada nije formirana pa su na dužnosti i dalje premijer i ministri izabrani još 2014. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas