Connect with us

BiH

Sarajevo: Zbog sigurnosnih razloga otkazano obilježavanje obljetnice progona Židova

Objavljeno

-

Foto: EPA

Obilježavanje 85. obljetnice od početka progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. studenoga, otkazano je jer su u židovskoj zajednici u tom gradu procijenili kako su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Uoči obljetnice tzv. Kristalne noći u kojoj su nacisti 1938. godine napali i zapalili tisuće sinagoga te dućana i drugih objekata u Njemačkoj kojima su vlasnici bili Židovi a njih fizički zlostavljali, u glavnom gradu BiH trebao je biti organiziran koncert kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u holokaust odnosno likvidaciju više od šest milijuna Židova više nikada ne smiju dopustiti.

Uz Židovsku općinu Sarajeva odnosno njenu humanitarnu udrugu La Benevolencija suorganizatori su trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) te hrvatsko veleposlanstvo u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Ta je međuvladina organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve holokausta izučavajući povijesne činjenice.

Hrvatska je članica IHRA-e od 2005. godine i uspostavila je mrežu nastavnika i profesora koji se bave temom holokausta afirmirajući istodobno važnost spomen-područja Jasenovac koje čuva uspomenu na tisuće žrtava ustaškog logora smrti.

Koncert u Sarajevu u prostoru aškenaske sinagoge planiran je prije sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku no sada je on otkazan.

Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle potvrdio je kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu.

“Dakle zbog sigurnosti i rastućeg antisemitizma”, kazao je Andrle za sarajevski portal raport.ba.

Ranije tijekom dana on je u intervjuu za televiziju N1 izrijekom upozorio na rastući antisemitizam u Sarajevu gdje su do sad uglavnom iskazivali solidarnost s Palestincima dok su jasne osude Hamasova terorizma nad Izraelcima izostale. Na tu je činjenicu upozorila i veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg kada je kritizirala gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić koja je na skupu potpore Palestincima u nedjelju izbjegla kritizirati zlodjela Hamasa.

“Za naše prilike veliki je porast antisemitizma u Sarajevu”, kazao je Andrle upozoravajući kako je jednostrana propaganda već postigla učinak pa se Židovima sada šalju poruke poput oni “marš odavde” kakvih nikada ranije nije bilo.

Iz hrvatskog su veleposlanstva u Sarajevu za Hinu kazali kako su se sa zadovoljstvom uključili u organiziranje koncerta no sada uz žaljenje zbog otkazivanja iskazuju razumijevanje za zabrinutost zbog negativne atmosfere koja se stvara u Sarajevu i na koju javno ukazuju predstavnici židovskih organizacija.

“Prihvatili smo njihovu sigurnosno procjenu i odluku da se koncert naposljetku otkaže”, kazali su u hrvatskom veleposlanstvu.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas