Connect with us

BiH

Sarajevska županija dobila novu vladu, SDA opet u oporbi

Published

on

Foto: Arhiva

Sarajevska županija dobila je u utorak novu vladu sastavljenu iz bloka suprotstavljenog Stranci demokratske akcije (SDA) koja je na lokalnim izborima u studenom ostala i bez vlasti u tri od četiri općine od kojih se sastoji grad Sarajevo.

Nova vlada dobila je potporu 23 od 35 zastupnika koliko ih ima u županijskoj skupštini.

Predsjednik vlade ponovno je postao Edin Forto iz Naše stranke (NS) čiji su partneri Narod i pravda (NiP), stranka koju su formirali uglavnom bivši članovi SDA, te Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

Ove tri stranke nastupile su u koaliciji i na prošlogodišnjim općinskim izborima te su najavile da će ujedinjene sudjelovati i na općim izborima 2022. godinu s ciljem da preuzmu vlast u Federaciji BiH i postanu dio vladajuće većine na državnoj razini.

Stranka demokratske akcije vladala je Sarajevskom županijom nepunih godinu dana, a partneri su joj bili Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Jedva okupivši skupštinsku većinu potkraj 2019. godine te tri stranke smijenile su vladu na čijem je čelu također bio Forto, a činile su je stranke-članice koalicije NS-NiP-SDP i bila je formirana na temelju rezultata izbora 2018. godine.

Vlada koju je predvodila SDA pokazala se potpuno neučinkovitom u razdoblju krize prouzročene pandemijom, a tanka skupštinska većina koja ju je podržavala brzo se istopila. (Hina)

Bakir Izetbegović: Hrvatska i Srbija dužne su nam milijarde KM

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari