Pratite nas

Sarajevski mediji otkrivaju – Bosansko proljeće dirigirano iz Beograda

Objavljeno

na

Prosvjednici koji danima blokiraju neke gradove u Federaciji BiH dobivaju upute iz Beograda, objavila je sarajevska TV-1 pozivajući se na agenciju Patrija. Prosvjednici naime zajedno sa članovima Plenuma rasturaju letke sa detaljnim instrukcijama, i to prema priručniku za građanski neposluh.

Riječ je o instrukcijama grupe CANVAS (Centar for Appilied Nonviolent Action and Strategis – Centar za nenasilne akcije i strategije), koja ima sjedište u Srbiji, a koje su urađene na osnovu knjige “Od diktature do demokracije“.

Između ostalog, u uputama stoji da organizatori snimaju izrežirano nasilje nad masom i takve video isječke ustupaju medijima kako bi mediji animirali što veći broj prosvjednika kroz stvaranje bunta.
Primjena ovih uputa je evidentna posljednja dva dana, kada prosvjednici privlače pažnju medija incidentima u kojima, navodno, vozači udaraju u prosvjednike, navodi agencija Patria.

Direktor CANVAS centra odvjetnik Srđa Popović u nedavnom je razgovoru za Deutsche Welle istaknuo kako  je ova organizacija spremna pomoći  prosvjednicima u BiH, ukoliko neka skupina u bude zainteresirana za to.

>>Stanković i Srđa Popović u novom ‘Labradoru’: Tuđman je osamdesetih kovao planove o podjeli BiH

“Za uspjeh prosvjeda u BiH neophodna je dobra organizacija, jedinstvo prosvjednika kao i jasni ciljevi. Posebno je važno da se uspostavi nenasilna disciplina. Ako te tri stvari budemo vidjeli u bosanskim prosvjedima, može se očekivati da im se priključi veliki broj ljudi, a onda su veće šanse da državni organi poslušaju ono što prosvjednici  traže“, ocijenio je Popović.

Mada kaže da je jasno da u BiH vlada “ogromno nezadovoljstvo”, Popović naglašava da prosvjedi tamo još nisu prerasli u pokret i da je to ono što ih može osuditi na neuspjeh. Pojašnjava da pokreti uvijek imaju neku ideju i jasno definirane  i ostvarljive ciljeve, odnosno neku vrstu “vizije sutrašnjice”.

>>Mostar u strahu od novih nereda – kreatori kaosa mobiliziraju navijačke i kriminalne skupine

“Za sada u BiH vidimo seriju skupova koji su geografski prilično razuđeni, u njima sudjeluje nekoliko društvenih skupina. Dakle, postoji prostor za društveni protest, nezadovoljstvo je ogromno, ali se još uvjek ne može govoriti o pokretu“, izjavio je odvjetnik Srđa Popović za Deutsche Welle.

 

Uz Srđu Popovića, značajnu ulogu u prosvjedima imaju i Nataša Kandić te Svetlana Broz.

 

Radončićevi posjeti Vučiću

Mediji u BiH posljednjih dana sve otvorenije pišu i o kontaktima koji je aktualni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić posljednjih mjeseci imao u Beogradu.

 

Dok Federalna uprava policije vodi intenzivnu istragu prikupljanja dokaza o tome tko stoji iza pokušaja državnog udara, tko su izvršitelji “terorističkih akcija”, istodobno se u javnost pojavljuju  imena članova Radončićeve stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB), koji su aktivno sudjelovali  u organizaciji “revolucije gladnih stomaka”.

>>Jure Vujić: Uloga bosanske radikalne ljevice i islamizma u bosanskohercegovačkim neredima

 

Razloge za „antibirokratsku revoluciju“ analitičari vide u Radončićevom sukobu sa Bakirom Izetbegovićem i njegovoj neutaživoj želji da postane bošnjački politički čelnik.

 

Tako su, pozivajući se na relevantne izvore,  mediji prenijeli  informaciju da se Radončić nakon općih, listopadskih izbora vidio na poziciji premijera.

>>Željko Komšić: Novi val prosvjeda u BiH bit će još razorniji

Štoviše, Radončić  je naširoko otvorio karte relevantnim međunarodnim faktorima da im je već priopćio imena “svojih” ministara iz bošnjačke kvote. Budući Radončićev ministar sigurnosti trebao je biti aktualni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo, prenijeli su mediji.

 

Povodom informacije, koju je prenijela Slobodna Bosna, da je boravio u rezidenciji Aleksandra Vučića, Radončić je u cijelu priču upleo i čelnu osobu Obavještajno-sigurnosne agencije.

 

-Bio sam tamo i vrlo ozbiljno razgovarao o regionalnim odnosima i suradnji u mnogim, pa i sigurnosnim segmentima, putovao sam službenim vozilom OSA-e, od Sarajeva do Beograda i nazad, vozio je osobno gospodin Almir Džuvo, direktor OSA-e, koji je naravno bio prisutan tijekom cijelog razgovora između gospodina Vučića i mene – kaže se u SMS poruci ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića upućenoj uredništvu Slobodne Bosne.

>>Stožer ‘Stop majorizaciji Hrvata u BiH’: Omladina SDP-a, OKC Abrašević, nevladine organizacije, te navijačka skupina Red Army organizatori nereda u Mostaru

 

Uz Radončića, medijski izvori kao pučiste spominju i Sefera Halilovića, te dio krugova oko aktualnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te dio strukture SDP-a.

 

 

 

 

M.Jurković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Jandroković: Predsjednica je vrlo jasno objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio je kako se slaže s predsjedničinom odlukom da pokojnom generalu Praljku ne oduzme odličja.

“Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka. Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem”, rekao je Jadnroković, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje zašto nije bio na komemoraciji u Lisinskom koju je organizirao Hrvatski generalski zbor prošlog tjedna, Jandroković se ponovno složio s Kolidnom Grabar Kitarović.

“Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”, rekao je.

Predsjednik Sabora smatra da hrvatska Vlada ne treba rekonstrukciju, te da nema najslabiju kariku, a zadovoljan je i suradnjom HDZ-a s HNS-om.

“Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.”, objasnio je svoja stajališta.

Što se tiče povratka Ivana Vrdoljaka, Jandroković smatra kako on može samo dodatno popraviti kvalitet odnosa između dvaju stranaka i suradnju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Novi premijer Poljske Mateusz Morawiecki: Moj san je učiniti Europu ponovno kršćanskom i ne popustiti ucjenama EU!

Objavljeno

na

Objavio

Poljski budući premijer Mateusz Morawiecki pozvao je Europsku uniju da se vrati u svojim “vrijednostima“ i kršćanskim korijenima.

Morawiecki, koji se ovog tjedna očekuje kao novi premijer Poljske izjavio je kako je njegov san bio “ponovno kristijanizirati EU” u intervjuu katoličkom kanalu Catholic Herald.

Poljska je “velika, ponosna nacija”, izjavio je Morawiecki, dodajući kako se neće podnijeti “ucjenu” europskih vođa.

Zanimljivo je da je Morawiecki katolik koji ima i dio židovskih korijena, čija je tetka spašena od holokausta.

Morawiecki ima 49 godina i trenutno je ministar financija. Prošlog četvrtka, u sklopu preustroja vlade, vladajuća stranka PIS izabrala ga kao zamjenu za premijerku Beatu Szydlo, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

U svom prvom intervjuu od imenovanja, Morawiecki je u petak priopćio katoličkim medijima: “Želimo promijeniti Europu. Moj san je učiniti je ponovno kršćanskom, jer, nažalost, na mnogim mjestima ljudi više ne pjevaju božićne pjesme, crkve su prazne i pretvaraju se u muzeje, a to je jako tužno.“, piše haretz.com

Morawiecki je već ranije ove godine otkrio svoje židovske korijene na svečanosti u čast Poljacima koji su spašavali Židove tijekom holokausta. Svečanost je održana u Varšavskom zoološkom vrtu, jer par koji je vodio zoološki vrt tijekom Drugog svjetskog rata sakrio je Židove da ih spasi od zločina nacista.

“Uvijek na takvim ceremonijama počnem razmišljati o vlastitoj priči svoje obitelji”, rekao je Morawiecki tom prigodom. “Moja teta Irena bila je Židov, preživjela je rat kao dijete od 10 godina. Do 16 godina ostala je s poljskom obitelji koja ju je spasila”. Također je rekao da nitko od spasitelja njegove tetke Irene nije prepoznat kao Pravednik među narodima u Yad Vashem. Još jedna teta, Romi, preživjela je holokaust bježeći iz Poljske i sada živi u Izraelu, rekao je Morawiecki, prenosi narod.hr

Stranka PIS usvojila je konzervativnu politiku u mnogim pitanjima, uključujući i povijesnu memoriju Poljske. Nastojati će zamijeniti nametnutu paradigmu da su mnogi Poljaci antisemiti koji su na neki način surađivali s nacistima s istinom o tome da su Poljaci žrtve nacista koji su masovno pomagali Židovima.

Sličnu stvar je dokazala Židovka dr. Esther Gitman za Hrvatsku koja je također lažno proglašavana antisemitskom pod utjecajem jugoslavenske promidžbe, što je potpuno suprotno istini jer u Hrvatskoj stvarnog antisemitizma je bilo uvijek vrlo malo, dok je Hrvata koji su spašavali Židove od rasnih progona bilo jako mnogo, tvrdi povjesničarka Gitman.

 

NEVIDLJIVI MILIJUN

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari