U Sarajevu danas živi više od 40.000 Arapa, a među njima je 30 posto onih koji pripadaju vehabijsko-selefijskoj ideologiji kakvu imaju terorističke organizacije ISIL i Al Qaida, piše Večernji list pozivajući se na neslužbene informacije.

Do sada je deportirano više od 30 arapskih državljana, kojima je zabranjen ulaz u BiH zbog povezanosti sa ISIL-om i drugim radikalnim islamističkim grupama.

Većina Arapa na mobilnom telefonu ima pjesme ISIL-a, navodi Večernji list.

Najviše Arapa je iz Kuvajta, oko 14.000, te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, a najveći problem je što nitko ne zna tko ulazi i izlazi iz BiH, te koliki je broj Arapa koji su pokupovali nekretnine.

Izvjesno je da sve masovnija prodaja zemljišta tvrtkama i osobama iz arapskih zemalja za BiH može da predstavlja ozbiljan dugoročni problem, a nejasno porijeklo novca kojim se to čini postalo je predmet zanimanja policijskih i obavještajnih agencija u BiH.

S obzirom na to da državljani arapskih zemalja nemaju mogućnost direktne kupovine nekretnina u BiH, tu zakonsku prepreku uspjeli su da riješe tako to što to u njihovo ime čine tvrtke ili odvjetnički uredi koje raspolažu milijunima eura.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić potvrdio je da je u BiH registrirano 108 tvrtki posredstvom kojih Arapi kupuju zemljište u BiH. Državljani Kuvajta vode 71 tvrtku, 13 Libijci, 10 Sirijci, a dvije državljani Katara. “Našli smo puno fiktivnih tvrtki” – istakao je Ujić, pojašnjavajući da je 99 posto tvrtki koje trguju nekretninama registrirano sa osnivačkim kapitalom od 2.000 KM, a u međuvremenu su kupile zemljište ili zgrade u vrijednosti od po 600.000 ili 700.000 KM.

Prema njegovim riječima, problem je postao toliko ozbiljan da su se u provjere uključili i Agencija za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-sigurnosna agencija. U tekstu “Večernjeg lista” piše da “šetajući Baščaršijom imate osjećaj kao da ste u saudijskom Rijadu ili u bilo kojoj zaljevskoj zemlji u kojoj se sprovodi strogi šerijatski zakon”, kao i da gotovo sve Arapkinje nose burku ili nikab.

Trgovci i ugostitelji svoje radnje prilagođavaju Arapima tako što su cjenovnici i oglasi često tiskani na arapskom jeziku, restorani na izlozima naglašavaju posluživanje halal hrane, a u kafićima, osim onih čiji su vlasnici Srbi i Hrvati, više se ne toči alkohol.

Gotovo svi parkovi u Sarajevu, koji su prije bili omiljena mjesta zaljubljenih, djece i starijih lica, danas su postali arapska odmarališta u kojima arapske porodice borave cijeli dan odmarajući se, ručaju i klanjaju. Poznavanje arapskog jezika u Sarajevu danas je vrednije od zlata i on bi uskoro mogao da postane službeni jezik u BiH

facebook komentari

 • EMINƎM

  Što će im hrvatski jezik dabogda svi oni u sarajvu govorili samo materinji izričaj.

 • kvaternik

  napredan sarajstan!
  uvozi “radnu snagu”!

 • cleuna892

  To je “multietnicko Sarajevo” ili kako ga nazva Papa “Europski Jeruzalem”.

 • kvaternik

  blago sarajstanu!
  biti ce sutra dvojezican s dvojezicnim plocama!!!