Connect with us

‘Saša Perković mora otići!

Published

on

Josipović ga štiti provodeći Mesićevu politiku, a time vraća dugove jer je preko obavještajnih službi došao na vlast’

“Mjesto koje Saša Perković obnaša je prilično osjetljivo i da sam ja na njegovoj dužnosti, odstupila bi. Smatram da ne bi trebao biti na tom mjestu.”, kratka je i jasna pravašica.

Saša Perković, savjetnik predsjednika Ive Josipovića, mora odstupiti, jednoglasni su naši sugovornici! Ovo pitanje već se neko vrijeme poteže medijima, a posebno je aktualizirano posljednjih dana.

Predsjednik Ivo Josipović ustvrdio je kako je pitanje izručenja bivšeg čelnika tajne službe Josipa Perkovića potrebno prepustiti pravosuđu poštujući odluku pravosuđa ma kakva ona bila.

“Vidjeli smo da i njemački, francuski i talijanski sudovi donose odluke kojima se izručenje prihvaća, ali i one druge. Kakva god bila odluka hrvatskog pravosuđa ona mora biti u skladu sa zakonom i savješću sudaca koji sude”, rekao je predsjednik Josipović novinarima nakon obilježavanja 70. obljetnice Desetog zagrebačkog korpusa upitan o mogućem izručenju Perkovića Njemačkoj.

Ponovio je i da, kakav god ishod bio, djeca nemaju što odgovarati za eventualne pogreške svojih roditelja te da cijeli predmet nema nikakvog utjecaja na status savjetnika u Uredu Predsjednika RH Saše Perkovića, koji je sin Josipa Perkovića. Mnogima je zaštita Saše Perkovića koju kontinuirano ima od Josipovića moralno upitna. Jednako tako, od samog početka priče o Perkoviću postavlja se pitanje mogućeg sukoba interesa. Nije sigurno je li ovaj slučaj sukob interesa, ali više je nego sigurno da rat između Pantovčaka i Banskih dvora traje već dugo, a prvi rat izbio je ljetos kada je Josipović “udario” na neiskusnog Zorana Milanovića. Govorka se među SDP-ovcima da je inicijativa za sporni Lex Perković i zaštita Josipa Perkovića stigla upravo od Josipovića. S druge strane, nagledali smo se žustre Milanovićeve borbe za sporni zakon zbog kojega smo zaratili s EU i u posljednjem trenutku izbjegli sankcije. Dok je Milanović ratovao, lukavi predsjednik je šutio i osluškivao bilo naroda. U posljednjem trenutku otvoreno je prozvao vladajuće zbog antieuropskog ponašanja. Milanović se nije dao smesti pa je problem oko Perkovića pokušao riješiti udarcem na Josipovićev obraz. Točnije, udarom na predsjednikova savjetnika Sašu Perkovića.

Što o Josipovićevoj zaštiti Saše Perkovića misli rekao nam je pravnik Pero Kovačević. “Ovo je nezamisliva situacija i vani se takvo nešto ne bi moglo dogoditi. Jasno je da sin ne može odgovarati za oca, s tim se i ja slažem, ali treba vidjeti kako je Saša došao u obavještajnu zajednicu i kod Mesića, ali i kod Josipovića. To dosta govori o njegovoj čudnoj pozadini. U svakom slučaju ovakvo nešto demokratski je neprimjereno, a govori se da je Josipovića čak i Angela Merkel pitala za Sašu Perkovića. Pravno gledano ovo nije sukob interesa, ali nije normalna situacija i potrebno se zapitati kako to da ga je Josipović zadržao nakon Mesića. Demokratski bi bilo da Saša odstupi, ali nisam siguran da će se to dogoditi. Ako Josipović osvoji drugi mandat mogao bi ga maknuti. U vrijeme kada je Saša Perković ušao u obavještajnu zajednicu u nju se ulazilo s preporukom bez natječaja, a to je ključ ove situacije. Potrebno je vidjeti tko ga je preporučio, u tom ključu mogao bi biti odgovor.”, mišljenja je naš sugovornik koji se također nada da je Vrhovni sud donio odluku o izručenju Josipa Perkovića jer u suprotnom bio bi to pravosudni skandal neviđenih razmjera, osobito ako je na cijelu situaciju utjecala vlast.

Za šefa Hrvatske zore Milana Kujundžića slučaj Josipa Perkovića je samo još jedan sramotan čin aktera hrvatskog odvjetništva. “Ovim slučajem nanesena je nesaglediva šteta za Hrvatsku. Ne znam tko štiti Perkovića, ali izgleda da ga mnogi štite, ali ako sve bude normalno imena zločinaca neće se moći zaštititi. Zločini će se otkriti.”, drži Kujundžić. Osvrnuo se naš sugovornik i na slučaj Perkovića mlađeg. “Nitko nema pravo osuđivati djecu zbog postupaka roditelja, ali s etičkog i dnevno-političkog spektra ja bih odstupio. Ako sam ja savjetnik za sigurnost, a moj otac je bio na tom mjestu s kojeg je počinio zločine, ja bih odstupio. Uskoro će sve morati izaći na vidjelo, a zločini će se otkriti u Njemačkoj, nadam se.”, zaključuje čelnik HZ-a.

S njima je suglasna i čelnica HSP-a dr. A.Starčević Ruža Tomašić koja kaže da su u Hrvatskoj kao što je to bio slučaj i do sada pravila dvostruka. “Mjesto koje Saša Perković obnaša je prilično osjetljivo i da sam ja na njegovoj dužnosti, odstupila bi. Smatram da ne bi trebao biti na tom mjestu.”, kratka je i jasna pravašica.

General Marko Lukić smatra da je slučaj Josipa Perkovića tek sapunica jer u zemlji ima ozbiljnih tema, a njegov slučaj morao bi se prepustiti pravnim slučajevima. Lukića više brinu gladni, oni koji su pod ovrhama, a ima ih prema njemu 350 tisuća. Problem su i propale tvrtke i obrti, radnici koji rade, a ne dobivaju plaću. “Problem nije Perković, to je ideološka satira u Vladi i Banskim dvorima. Oni se boje istine jer Komunistička partija Hrvatske je nalogodavac zločina i ubojstava, a SDP je njihov sljedbenik. Roditelji od Josipovića i Milanovića upleteni su u to.”, smatra naš sugovornik.

Nadalje, dodaje kako je puno toga napisano o Perkoviću te da nije osoba koja voli napadati ljude koje svi napadaju, ali kada je riječ o Saši Perkoviću on bi morao podnijeti ostavku kako bi se poštedio sramote i medijskog izlaganja. “Josipović očito mora odraditi neke dugove Josipu Perkoviću jer je na vlast došao igrama obavještajnog sustava, on je ključan. Instalirao je Josipovića na vlast, a pozicija koju Saša ima bila je nagrada. To je nastavak Mesićeve politike.”, zaključuje Lukić.

IM/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari