Pratite nas

Pregled

Saslušanje u žalbenom postupku Prliću i ostalima 20. ožujka

Objavljeno

na

Saslušanje u žalbenom postupku protiv Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića počet će 20. ožujka, piše Večernji list BiH.

Kako je jučer objavio Haaški sud, prvi dan će biti posvećen žalbama Jadranka Prlića. Drugi dan planiran je za žalbe Brune Stojića, treći za Slobodana Praljka, četvrti Milivoja Petkovića, peti za Valentića Ćorića, a šesti za Berislava Pušića, piše Večernji list BiH.

Posljednji dan je rezerviran za Tužiteljstvo, a mogućnost odgovora na njihove tvrdnje imat će sva šestorica optuženih hrvatskih dužnosnika. Prema navodima iz jučerašnje obavijesti iz Haaga, teme o kojima će se raspravljati su brojne.

Od stradavanja civila kao posljedice djelovanja HVO-a, pa do rušenja Starog mosta i izvješća iz vremena rata iz kojih se može dobiti slika što se točno događalo na bojišnici.

U svakom slučaju, očekuje se kako će to biti sedam iznimno zanimljivih dana pred Haaškim sudom gdje će hrvatski dužnosnici još jednom iznijeti niz dokaza o stvarnim događajima tijekom rata umjesto farse koja se godinama događala pred Haaškim sudom u ovom procesu.

Zanimljivo je kako je Berislav Pušić po prvostupanjskoj presudi već trebao biti na slobodi, ali Haaški sud već dugo vremena onemogućuje da on vrati u haaški pritvor. Pušića je ostavio Sud u Zagrebu nakon medicinskih zahvata kojima je podvrgnut, a Sud je odlučio kako mu to ne ulazi u vrijeme služenja kazne. Iako je tražio da bude vraćen u haaški pritvor, taj zahtjev nije odobren, što je također jedinstven slučaj u povijesti Haaškog suda.

Suđenje Jadranku Prliću i ostalima najdugotrajniji je proces u povijesti ove pravosudne institucije. Nakon pojavljivanja pred sudom tijekom ovoga mjeseca, Prlić i ostali bit će ponovno vraćeni u pritvor gdje će čekati konačno presudu u ovom predmetu.

Prema neslužbenim informacijama, konačna presuda može se očekivati do kraja studenog ove godine. Sud je već trebao presuditi u ovome slučaju, ali je presuda nekoliko puta odgođena pod izlikom da je predmet preopširan te kako je sucima u Prizivnom vijeću potrebno još vremena kako bi donijeli konačno odluku.

Treba napomenuti kako je prvostupanjska presuda u formulaciju udruženog zločinačkog pothvata uključila i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška te generala Janka Bobetka.

Ako se uzme i to u obzir, jasno je kako ova presuda nije samo za Prlića i ostale, nego za sve pripadnike HVO-a i Hrvatske vojske koji su djelovali u BiH na temelju potpisanih sporazuma s tadašnjim bošnjačkim vodstvom.

Zbog toga cijeli slučaj ima još jednu dimenziju, a sigurno je kako će konačna presuda, bez obzira na to kakva će biti, imati dalekosežne posljedice za odnose među narodima na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Od 2018. se ukida tunelarina za tunel Sveti Ilija

Objavljeno

na

Objavio

S prvim danom sljedeće godine ukida se tunelarina kroz Tunel sv. Ilije, što će posebno razveseliti brojne stanovnike šireg područja Makarske, Imotskog i Vrgorca, ali i svih ostalih putnika koji su koristili taj pravac i za njega u prosjeku plaćali 20 kuna, izvijestio je u srijedu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

“Obradovala me poruka ministra Olega Butkovića da se od 1. siječnja iduće godine ukida tunelarina u Tunelu sv. Ilije. To je jedna od mjera za Imotski i cijelu krajinu, Zagvozd i područje Vrgorca, ali isto tako i za Makarsku i njeno primorje, čiji stanovnici vrlo često koriste autocestu”, rekao je Boban.

Istaknuo je kako na to gleda kao na demografsku mjeru. “U Imotskom sam se susretao s mladim ljudima koji rade sezonske poslove, i to vrlo često dvokratno. Zamislite kako je onima iz Imotskog ili Zagvozda koji rade u Makarskoj, te koliko puta trebaju na dan koristiti i plaćati tunel. To je veliki izdatak, posebice poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova”, kazao je Boban.

Otkrio je kako je zbog ukidanja tunelarine u Zagreb odlazio više od deset puta, a u pregovorima s Ministarstvom najjači mu je argument bio da se izdvoji jedan primjer u Hrvatskoj gdje se prilaz autocesti naplaćuje. To je trajna mjera i odnosit će se na sve putnike, kaže Boban.

Tunel sv. Ilija dug je 4248 metara, otvoren je početkom srpnja 2013. godine i nalazi se na dionici državne ceste D532. Duže od pet godina gradili su ga Hidroelektra niskogradnja i Konstruktor Split.

Cijena tunelarine za prvu kategoriju iznosi 20 kuna, za drugu 30 kuna, za treću 45 kuna, a za četvrtu skupinu vozila 66 kuna. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari