Connect with us

Događaji

Sastanak ministra obrane Republike Bugarske i predstavnika braniteljskih udruga

Objavljeno

on

U sklopu službenog posjeta delegacije ministarstva obrane Republike Bugarske predvođene ministrom obrane Republike Bugarske gospodinom Nikolayem  Nanchevim u Domu specijalne policije jučer je održan sastanak s predstavnicima udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojemu su također nazočili general Mladen Markač te general Željko Glasnović.

[ad id=”93788″]

Hrvatski branitelji upoznali su ministra obrane gospodina Nikolaya Nancheva s djelovanjem braniteljskih udruga. Posebno zanimljivo predavanje gostima popraćeno animacijom „Domovinski rat u Republici  Hrvatskoj“ održala je gospođa  Ana Holjevac Tukan, voditeljica odjela za znanstveno istraživanje Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I skupine gospodin Đuro Glogoški govorio je o zdravstvenoj skrbi hrvatskih branitelja te problemima s kojima se branitelji i najteži stradalnici Domovinskog rata susreću u svakodnevnom životu. Gospođa Maja Lučić hrvatska dragovoljka i braniteljica te koordinatorica ispred udruge Vojne policije za edukaciju o opasnosti od mina, čiju koordinaciju vodi Vladin ured za razminiranje upoznala je nazočne s još jednim važnim problemom s kojima se susreću sve zemlje nakon rata a to je zagađenost minama i razminiravanje i rješavanje problema žrtava stradalih od minsko-eksplozivnih sredstava.

Hrvatskim braniteljima u svom obraćanju ministar obrane Republike Bugarske gospodin Nikolay Nanchev zahvalio se na prijemu rekavši kako je počašćen jer osjetio duh herojstva, podsjetivši na herojsku obranu i tragediju grada Vukovara. „Ima nešto zajedničko između hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata i bugarskih dragovoljaca ratova za nacionalno oslobođenje i ujedinjenja Bugarske početkom 20 stoljeća, a to je isti motiv obraniti domovinu“, rekao je ministar Nanchev dodavši kako hrvatski mladići i djevojke nisu pobjegli iz svoje zemlje nego su žrtvovali svoju mladost i živote u obrani Hrvatske. Među njima je i bugarski dragovoljac Stojan Gogov pripadnik 5. GBR Sokolovi koji je poginuo u obrani  Hrvatske.

Nakon završetka službenog dijela ministru obrane Republike Bugarske, veleposlanici Republike Hrvatske gospođi Taniyi Dimitrovi, gospođi Diani Glasnovoj te delegaciji visokih časnika Republike Bugarske uručeni su prigodni pokloni, autohtoni hrvatski proizvodi hrvatskih branitelja, a ministar Nanchev uručio je domaćinima značku ministarstva obrane Republike Bugarske.

Zagreb 26. Travnja 2016.

Zorica Gregurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari