Connect with us

Vijesti

Sastanak u Sarajevu: Nakon 13 sati bh. političari nisu pronašli rješenje

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon sastanka bh. lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom kazao je “da je bilo puno pokušaja da se nađu kompromisi oko svih tema, primarno oko izbora članova Predsjedništva”.

”Bojim se kako netko vjeruje da može uime jednog naroda birati članove Predsjedništva. Davno smo kazali kako to nećemo moći. Taj pokušaj da tražimo kompromis jednostavno nije uspio uz različite varijacije”, kazao je Čović.

Ukoliko se bude išlo na izravan način izbora naglasio je da to ne može biti jednostavno, jer smatra kako “treba napisati jedan poseban zakon za izbore članove Predsjedništva, koji će se raditi po posebnoj proceduri”.

”Da bi zadovoljili ono što smo do sada usuglasili, a osnova je toga da jedan narod drugom ne bira, onda to uistinu zahtjeva puno pravnog i svakog drugog napora kako to definirati”, rekao je Čović.

Pored toga, tvrdi, ima puno jednostavnijih modela koje “prijatelji iz Federacije još uvijek ne žele prihvatiti kao realnost”.

Ipak, predsjednik HDZ-a izrazio je nadu da će se u sljedeća tri tjedna naći kompromis.

Raguž: Nije jednostavan proces u tijelo Daytona unijeti europske vrijednosti

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž istakao je da su bh. lideri na sastanku u Sarajevu otišli korak dalje u odnosu na razgovore u Pragu, te da su povećali broj zajedničkih stajališta oko 14 točaka.

”Za nešto više nedostaje hrabrost i stavljanje općeg i državnog interesa ispred stranačkog. Još nismo blizu tome, ali mislim da će taj dan doći”, kazao je Raguž nakon sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Sarajevu.

Četrnaest točaka, navodi, odnosi se na ono što su bh. lideri potpisali u Bruxellesu, odnosno sprečavanje nametanje izborne volje i otklanjanje diskriminacije.

Raguž ističe da “ne vidi zašto se toliko robuje modelu”, dodajući da “treba naći načina da stvarno ono što smo preuzeli javno realiziramo”.

”Mislim da je to moguće i kroz ovaj izravni model i u sljedeća tri tjedna možemo doći do rješenja”, zaključio je Raguž.

Po njegovim riječima, nije jednostavan proces u tijelo Daytona unijeti europske vrijednosti i u BiH otkloniti “one eksperimente koji su od Daytona do danas bili, od nametanja izborne volje do formiranje vlada i vlasti bez onoga što je smisao ove zemlje”.

”To je sada ta granica. Tu nema nikakve priče o podjeli bar kad je HDZ 1990 u pitanju. Ima borba za načela i borba za europsku BiH”, poručio je Raguž.

Radončić: Okrenuti se neizravnom načinu izbora

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić zaključio je na kraju sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav, odnosno da nisu mogli prihvatiti neke uvjete “da se jedinice za prebrojavanje upisuju u Ustav BiH”.

”Umjesto presude Sejdić- Finci počeli smo rješavati mnogo ozbiljnija i teža pitanja”.

Bosić: Bh. lideri otišli tri koraka unazad

Nakon sastanka bh. lidera i europskog komesara Štefana Fuelea u Sarajevu, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio da je uvjeren kako se radilo ne samo o pitanju presude “Sejdić-Finci”, već i o pokušaju promjene Ustava BiH po drugim osnovama – odnosima među narodima“.

”Divim se upornosti predstavnika Europske unije koji pokušavaju ostvariti neki napredak. Nažalost, mislim da je ovo danas veliki poraz i da smo svi zajedno otišli tri koraka unazad”, kazao je Bosić.

Odgovornima za takvu situaciju, u koje ne ubraja sudionike sastanka iz Republike Srpske, poručio je da će imati posljedice, kao i da će “svi zajedno snositi posljedice”.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik također je zaključio da nije bilo nikakvog dogovora “jer se nije uspio naći model za Federaciju”.

”Siguran sam da izravan način izbora, koji se koristi za podizanje uvjeta je potpuno potrošen i svi ćemo morati razmišljati da promijenimo način dolaska do rješenja, odnosno da se okrenemo neizravnom načinu izbora”, kazao je Radončić.

Sastanak bh. političkih lidera s Fueleom završio je jutros nakon 13 sati razgovora koji nisu donijeli konkretno rješenje.

Izetbegović: Nažalost nema pomaka

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom izjavio je da “nažalost nema pomaka”, ali da je “očekivao više od predstavnika Europske unije da budu striktniji medijatori”.

”Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira”, kazao je Izetbegović, dodajući da se tražio “poseban zakon koji bi bio striktniji od Ustava, da se u Ustav unosu etnička područja…”

”Desetak sati smo se vrtili u krugu. Mislim da su predstavnici Europske unije mogli biti odlučniji da neke stvari presjecaju kada krenu u krivom smjeru. To sam očekivao od njih, a to nisam dobio”, istakao je Izetbegović.

Lagumdžija: Čović očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fueleovom timu na uloženoj energiji i znanju te istakao da se vidjela iskrena volja kod najvećeg broja sudionika da se stvari pomaknu s mrtve točke, ali da je “postojao problem koji se zove Dragan Čović”.

Naglasio je da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) “očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer čim smo neki od kompromisa pokušali postići ispostavilo se da Čović ima još zahtjeva”.

”Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH”, kazao je Lagumdžija.

To su, ističe, stvari oko čega su se bh. lideri najviše sporili.

”Zahtjevi koji su se pojavljivali su išli ka tome da se zaista vidi jedno potpuno nerazumijevanje i neshvaćanje potrebe da dođemo do rješenja tim više što je Fuele izašao s konsolidarnim prijedlogom nakon Praga, koji je formulirao u 14 jasnih točaka, a koji je otišao čak u susret nekim zahtjevima koje je Čović imao u Pragu, a koji nisu nailazili na naše nerazumijevanje”, rekao je Lagumdžija.

”Nažalost, 18 godina poslije Daytona smo zaglavljeni, ali treba naći snage krenuti u smjeru ka Bruxellesu. Neki današnji prijedlozi su bili povratak ispod Daytonskih principa i dalja razgradnja zemlje. Dobro je da smo otvoreno o tome razgovarali i da se zna točno što neće moći”, istakao je Lagumdžija.

Dodao je da su svi bili svjesni da treba pronaći rješenje, ističući aktivnu ulogu i predstavnika SNSD-a i SDS-a.

Navodeći kako ne misli kako je izravan način izbora člana Predsjedništva “potrošen način izbora” konstatirao je kako “kad se počelo razgovarati o neizravnom načinu izbora tek se onda vidjelo koliko smo udaljeni”.

Također, predsjednik SDP-a nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo zbog stavova europskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju učinili sve da se dođe do nekog pozitivnog rješenja.

”Fuele je završio sastanak sa rečenicom: „Ja sam na kraju svega ohrabren”. To je i mene ohrabrilo pomatrati stvari malo drugačije”, kazao je Lagumdžija.

(FENA)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari