Pratite nas

Vijesti

Sastanak u Sarajevu: Nakon 13 sati bh. političari nisu pronašli rješenje

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović nakon sastanka bh. lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom kazao je “da je bilo puno pokušaja da se nađu kompromisi oko svih tema, primarno oko izbora članova Predsjedništva”.

”Bojim se kako netko vjeruje da može uime jednog naroda birati članove Predsjedništva. Davno smo kazali kako to nećemo moći. Taj pokušaj da tražimo kompromis jednostavno nije uspio uz različite varijacije”, kazao je Čović.

Ukoliko se bude išlo na izravan način izbora naglasio je da to ne može biti jednostavno, jer smatra kako “treba napisati jedan poseban zakon za izbore članove Predsjedništva, koji će se raditi po posebnoj proceduri”.

”Da bi zadovoljili ono što smo do sada usuglasili, a osnova je toga da jedan narod drugom ne bira, onda to uistinu zahtjeva puno pravnog i svakog drugog napora kako to definirati”, rekao je Čović.

Pored toga, tvrdi, ima puno jednostavnijih modela koje “prijatelji iz Federacije još uvijek ne žele prihvatiti kao realnost”.

Ipak, predsjednik HDZ-a izrazio je nadu da će se u sljedeća tri tjedna naći kompromis.

Raguž: Nije jednostavan proces u tijelo Daytona unijeti europske vrijednosti

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž istakao je da su bh. lideri na sastanku u Sarajevu otišli korak dalje u odnosu na razgovore u Pragu, te da su povećali broj zajedničkih stajališta oko 14 točaka.

”Za nešto više nedostaje hrabrost i stavljanje općeg i državnog interesa ispred stranačkog. Još nismo blizu tome, ali mislim da će taj dan doći”, kazao je Raguž nakon sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u Sarajevu.

Četrnaest točaka, navodi, odnosi se na ono što su bh. lideri potpisali u Bruxellesu, odnosno sprečavanje nametanje izborne volje i otklanjanje diskriminacije.

Raguž ističe da “ne vidi zašto se toliko robuje modelu”, dodajući da “treba naći načina da stvarno ono što smo preuzeli javno realiziramo”.

”Mislim da je to moguće i kroz ovaj izravni model i u sljedeća tri tjedna možemo doći do rješenja”, zaključio je Raguž.

Po njegovim riječima, nije jednostavan proces u tijelo Daytona unijeti europske vrijednosti i u BiH otkloniti “one eksperimente koji su od Daytona do danas bili, od nametanja izborne volje do formiranje vlada i vlasti bez onoga što je smisao ove zemlje”.

”To je sada ta granica. Tu nema nikakve priče o podjeli bar kad je HDZ 1990 u pitanju. Ima borba za načela i borba za europsku BiH”, poručio je Raguž.

Radončić: Okrenuti se neizravnom načinu izbora

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić zaključio je na kraju sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav, odnosno da nisu mogli prihvatiti neke uvjete “da se jedinice za prebrojavanje upisuju u Ustav BiH”.

”Umjesto presude Sejdić- Finci počeli smo rješavati mnogo ozbiljnija i teža pitanja”.

Bosić: Bh. lideri otišli tri koraka unazad

Nakon sastanka bh. lidera i europskog komesara Štefana Fuelea u Sarajevu, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio da je uvjeren kako se radilo ne samo o pitanju presude “Sejdić-Finci”, već i o pokušaju promjene Ustava BiH po drugim osnovama – odnosima među narodima“.

”Divim se upornosti predstavnika Europske unije koji pokušavaju ostvariti neki napredak. Nažalost, mislim da je ovo danas veliki poraz i da smo svi zajedno otišli tri koraka unazad”, kazao je Bosić.

Odgovornima za takvu situaciju, u koje ne ubraja sudionike sastanka iz Republike Srpske, poručio je da će imati posljedice, kao i da će “svi zajedno snositi posljedice”.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik također je zaključio da nije bilo nikakvog dogovora “jer se nije uspio naći model za Federaciju”.

”Siguran sam da izravan način izbora, koji se koristi za podizanje uvjeta je potpuno potrošen i svi ćemo morati razmišljati da promijenimo način dolaska do rješenja, odnosno da se okrenemo neizravnom načinu izbora”, kazao je Radončić.

Sastanak bh. političkih lidera s Fueleom završio je jutros nakon 13 sati razgovora koji nisu donijeli konkretno rješenje.

Izetbegović: Nažalost nema pomaka

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sastanka bh. političkih lidera s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom izjavio je da “nažalost nema pomaka”, ali da je “očekivao više od predstavnika Europske unije da budu striktniji medijatori”.

”Stalno se dizala ta ljestvica od HDZ-a. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama od Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira”, kazao je Izetbegović, dodajući da se tražio “poseban zakon koji bi bio striktniji od Ustava, da se u Ustav unosu etnička područja…”

”Desetak sati smo se vrtili u krugu. Mislim da su predstavnici Europske unije mogli biti odlučniji da neke stvari presjecaju kada krenu u krivom smjeru. To sam očekivao od njih, a to nisam dobio”, istakao je Izetbegović.

Lagumdžija: Čović očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fueleovom timu na uloženoj energiji i znanju te istakao da se vidjela iskrena volja kod najvećeg broja sudionika da se stvari pomaknu s mrtve točke, ali da je “postojao problem koji se zove Dragan Čović”.

Naglasio je da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) “očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer čim smo neki od kompromisa pokušali postići ispostavilo se da Čović ima još zahtjeva”.

”Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH”, kazao je Lagumdžija.

To su, ističe, stvari oko čega su se bh. lideri najviše sporili.

”Zahtjevi koji su se pojavljivali su išli ka tome da se zaista vidi jedno potpuno nerazumijevanje i neshvaćanje potrebe da dođemo do rješenja tim više što je Fuele izašao s konsolidarnim prijedlogom nakon Praga, koji je formulirao u 14 jasnih točaka, a koji je otišao čak u susret nekim zahtjevima koje je Čović imao u Pragu, a koji nisu nailazili na naše nerazumijevanje”, rekao je Lagumdžija.

”Nažalost, 18 godina poslije Daytona smo zaglavljeni, ali treba naći snage krenuti u smjeru ka Bruxellesu. Neki današnji prijedlozi su bili povratak ispod Daytonskih principa i dalja razgradnja zemlje. Dobro je da smo otvoreno o tome razgovarali i da se zna točno što neće moći”, istakao je Lagumdžija.

Dodao je da su svi bili svjesni da treba pronaći rješenje, ističući aktivnu ulogu i predstavnika SNSD-a i SDS-a.

Navodeći kako ne misli kako je izravan način izbora člana Predsjedništva “potrošen način izbora” konstatirao je kako “kad se počelo razgovarati o neizravnom načinu izbora tek se onda vidjelo koliko smo udaljeni”.

Također, predsjednik SDP-a nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo zbog stavova europskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju učinili sve da se dođe do nekog pozitivnog rješenja.

”Fuele je završio sastanak sa rečenicom: „Ja sam na kraju svega ohrabren”. To je i mene ohrabrilo pomatrati stvari malo drugačije”, kazao je Lagumdžija.

(FENA)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari