Connect with us

Kronika

Saucha na suđenju: Imam Touretteov sindrom – Nisam naložio ni potpisao niti jednu dnevnicu

Objavljeno

-

Bivši predstojnik premijerova ureda Tomislav Saucha u utorak je u svojoj obrani na zagrebačkom Županijskom sudu u “aferi dnevnice” ustvrdio da nije naložio ni potpisao nijednu spornu dnevnicu.

”Nisam naložio ni potpisao niti jednu dnevnicu za koje sam doznao tek nakon revizije. Pogriješio sam što nisam ranije čitao reviziju, a kada me je nazvao novinar mislio sam da je riječ o greški. Iako sporni potpisi izgledaju kao moji, ja te dnevnice nisam potpisao”, kazao je Saucha u svoju obranu.

Bivši predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića dodao je kako posljednje tri godine razmišlja je li mogao spriječiti lažiranje dnevnica. Pritom je naglasio da osjeća ”veliku moralnu, profesionalnu i ljudsku odgovornost” što nije spriječio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

”Činjenica je da je nestalo milijun kuna i zbog toga osjećam veliku sramotu koju bi trebali osjećati i oni koji su tamo radili prije i nakon mene”, nadodao je.

Saucha se ispričao zbog bahatog načina na koji je ranije u Uskoku iznosio svoju obranu, što je opravdao svojom zabrinutošću i neispavanošću tijekom istrage. Uz to, nadodao je da boluje od Tourettovog sindroma koji utječe na njegove grafomotoričke sposobnosti zbog kojeg je njegov rukopis i potpis neujednačen.

Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko, koja je suoptužena u ovom slučaju, su se na početku suđenja u “aferi dnevnice” izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera lažirao putne naloge, zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Zeljko, koja je to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u prošlom sazivu Sabora kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Suđenje se nastavlja u utorak kada bi svoju obranu trebala iznijeti drugooptužena Zeljko. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari