Connect with us

Iz Svijeta

Saudijska Arabija naredila svim svojim građanima da smjesta napuste Libanon

Objavljeno

-

Saudijska Arabija naredila je svim svojim državljanima da što prije napuste Libanon.

Jedna od najbogatijih država svijeta odaslala je kratko priopćenje u kojem stoji da državljani Saudijske Arabije moraju napustiti Libanon što je prije moguće, a oni koji planiraju otputovati u bliskoistočnu zemlju, da otkažu svoje putovanje.

– S obzirom na okolnosti u Libanonu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je prije moguće – stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije, u kojem se ne pojašnjava o kakvim je to okolnostima riječ, no jasno je da je sve povezano s nedavnom iznenadnom ostavkom libanonskog premijera i saudijskog saveznika Saada Haririja.

Gdje je Hariri

On je proteklog vikenda objavio da se povlači s dužnosti s nepoznate lokacije, pretpostavlja se iz same Saudijske Arabije, a otada ga nitko nije vidio.

Također, u Bejrutu tvrde da nikad nisu dobili dokumente o njegovoj ostavci tako da ga još smatraju prvim čovjekom tamošnje vlade. Predsjednik države Michel Aoun, inače saveznik Hezbollaha i Irana, smatra da su Haririja Saudijci zatočili i da ga drže u pritvoru.

Izvor blizak samom Haririju za Reuters tvrdi da ga je na ostavku uistinu nagovorila Saudijska Arabija i da ga od tog trenutka drže u kućnom pritvoru. Rijad opovrgava ovakve tvrdnje.

Hariri je kao razlog ostavke naveo nemogućnost da bude na čelu zemlje koju kontrolira Hezbollah. On je u izjavi oštro kritizirao i Hezbollah i Iran rekavši da ‘siju strah i nemire u cijeloj regiji’.

– Iskreno, plašim se za svoj život. Atmosfera u Libanonu slična je onoj iz 2005. godine kada je ubijen moj otac i tadašnji premijer Rafik Hariri. Osjećam da se nešto spremna – rekao je Hariri.

Nestabilnost

Bolji poznavatelji prilika na Bliskom istoku sada su u strahu da će Haririjeva ostavka dodatno pojačati nemire u duboko podijeljenom Libanonu, a zasigurno neće pomoći i u smirivanju odnosa Irana i Saudijske Arabije.

Također, Saudijska Arabija je optužila Hezbollah da je iz Jemena, nekoliko sati nakon Haririjeve ostavke, ispalio raketu koja je eksplodirala nad Rijadom. Upravo zbog toga u Bejrutu su u smrtnom strahu da će se preko njihovih leđa razbuktati sukob Irana i Saudijske Arabije.

Neobična situacija s libanonskim premijerom samo je jedna u nizu anomalija i tektonskih promjena u posljednje vrijeme na Arapskom poluotoku.

Ondje je na djelu svojevrsna bitka za prijestolje. Ostarjeli kralj se polako sprema na abdikaciju u korist princa Mohameda bin Salmana koji je proteklog vikenda zasjeo na čelo novooformljene antikorupcijske komisije koja je odmah optužila čitav niz najmoćnijih ljudi, uključujući pripadnika kraljevske obitelji – Mohamedovih konkurenata – da su pronevjerili milijarde dolara.

Zlatna tamnica

Tijekom proteklog vikenda krenula su i masovna uhićenja pa su tako u ‘zlatnu tamnicu’, odnosno luksuzni hotel Ritz Carlton u Rijadu, zatvoreni brojni bivši ministri i poduzetnici koje Mohamed očito vidi kao opasnost u svom usponu na tron.

U četvrtak je saudijski državni tužitelj objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je samo sedam pušteno bez optužnice te da je kroz sustavnu korupciju pronevjereno najmanje 100 milijardi dolara.

– Temeljem naših istraga u zadnje tri godine procjenjujemo da je u posljednjih nekoliko desetljeća zloupotrebljeno najmanje 100 milijardi dolara kroz sustavnu korupciju i pronevjeru – priopćio je šeik Saud al-Modžeb.

Ponovio je tvrdnje drugih visokih dužnosnika da ova istraga ne utječe na normalnu komercijalnu aktivnost i da su zamrznuti samo osobni, a ne i korporacijski bankovni računi.

– Tvrtke i banke slobodne su raditi transakcije kao i obično – istaknuo je šeik.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhićeni “godinama ‘muzli’ svoju zemlju”.

Saudijska Arabija presrela jemensku balističku raketu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari