Connect with us

Iz Svijeta

Savezni agenti se u četvrtak počinju povlačiti iz Portlanda

Published

on

Vlada Donalda Trumpa pristala je postupno, od četvrtka povuči savezne agente raspoređene u Portlandu, izjavila je u srijedu demokratska guvernerka države Oregon Kate Brown.

“Nakon razagovora s potpredsjednikom i dužnosnicima administracije, savezna vlada je prihvatila moj zahtjev i počet će povlačiti svoje agente”, koji su djelovali kao okupacijska sila, napisala je u priopćenju Brown.

Nakon dolaska saveznih policajaca, proturastitički prosvjedi organizirani tijekom dva mjeseca u tom velikom gradu na sjeverozapadu zemlje su postali napetiji i svake noći su izbijali sukobi blizu saveznog suda.

Još u utorak je ministar pravousđa Bill Barr opravdao njihovu intervenciju i rekao da joj je svrha bila smirivanje “pobuna”.

Smrt Georgea Floyda ugušenog 25. svibnja koljenom bijelog policajca izazvala je prosvjede diljem SAD-a te iako su s vremenom oslabili, još su aktivni pojedini džepovi kao što je Portland.

Demokratski zastupnici optužili su savezne agente da napadaju “mirne prosvjednike” i dolijevaju ulje na vatru umjesto da smiruju stanje.

Republikanci odgovaraju da je riječ o kriminalcima, a predsjednik Donald Trump kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom “zakona i reda” povećati popularnost četiri mjeseca do izbora. (Hina/Kamenjar)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari