Connect with us

Iz Svijeta

Saveznici najavili isporuku novih sustava protuzračne obrane Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Zapadni saveznici najavili su u srijedu da će Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

To je najavljeno na sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, koja je nakon ruskog napada na Ukrajinu osnovana na inicijativu Sjedinjenih Država i koja se okupila na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu. U Kontaktnoj skupini je više od 50 zemalja, među kojima je i 30 članica NATO-a. Na sastanku je sudjelovao ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je isporuka ovih sustava koji mogu neutralizirati ruske projektile na ukrajinskom nebu “prioritet”.

Ukrajinski ministar obrane Reznikov pozdravio je “novu eru protuzračne obrane” najavljenim dolaskom “sustava Iris-T iz Njemačke” i skorom isporukom “američkih NASAMS-a”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je na početku sastanka ruske napade na ukrajinske gradove, na ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu namjenu.

“Cijeli svijet je upravo još jednom vidio zlobu i okrutnost Putinovog rata, ukorijenjenog u agresiji i vođenog s dubokim prijezirom prema pravilima rata”, rekao je Austin.

“Ali najnoviji ruski napadi samo su produbili odlučnost ukrajinskog naroda i dodatno ujedinili zemlje dobre volje iz svih dijelova svijeta.”, dodao je. (Hina)

Bandov: ‘Putin je uništio sebe i Rusiju’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari