Pratite nas

Religija i Vjera

Savjest koja prepoznaje zlo i nemoral vodi nas Božjim putem

Objavljeno

na

Korizma je vrijeme vrlo prikladno za molitvu Gospodinu da nam pomogne dobro formirati savjest

Cilj je naše molitve, tijekom korizme, probuditi savjest, učiniti je osjetljivom na glas Božji. ‘Ne budite srca tvrda’, govori psalmist… Doista, neosjetljivost savjesti, ravnodušnost u odnosu na dobro i na zlo, njihovo izvrtanje, velika su prijetnja čovjeku. Neizravno, to je i prijetnja društvu, jer u konačnici razina društvenog morala ovisi o ljudskoj savjesti. Savjest je svjetlost duše, onoga najintimnijeg u ljudskom biću i ukoliko se ugasi, čovjek ostaje u tami i može nanijeti sve moguće povrjede sebi i drugima.

»Oko je tijelu svjetiljka«, govori Gospodin. Svjetiljka duše je savjest; ako je pravilno formirana, osvjetljava put, put koji vodi k Bogu, i čovjek tako napreduje. Čak i kada osjeti slabost i padne, sposoban je podići se i nastaviti dalje. Onaj tko dopusti svojoj unutarnjoj osjetljivosti da se uspava ili umre za Božje stvari, ostaje bez putokaza i gubi se. To je najveća nesreća koja se može dogoditi ljudskoj duši. »Jao onima koji zlo dobrim nazivaju, a dobro zlom« – navijestio je prorok Izaija – »koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine!«

Isus uspoređuje ulogu savjesti s ulogom ljudskoga oka. »Kad ti je oko bistro, sve ti je tijelo svijetlo. A kad je ono nevaljalo, i tijelo ti je tamno. Pazi dakle da svjetlost koja je u tebi ne bude tamna.« Zdravo oko vidi stvari onakve kakve jesu, bez iskrivljavanja. Bolesno oko ne vidi ili iskrivljuje stvarnost, zavarava čovjeka i on može stvoriti uvjerenje da su događaji i ljudi zaista onakvi kakve ih on vidi u svojoj iskrivljenoj viziji.

Korizma je vrijeme vrlo prikladno za molitvu Gospodinu da nam pomogne dobro formirati savjest i provjeriti jesmo li uistinu iskreni prema sebi, prema Bogu i onim osobama čija je zadaća da nas u njegovo ime savjetuju.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

Bitno.net

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari