Connect with us

Reagiranja

Savjet za nacionalne manjine unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima brani Pupovčeve Novosti

Objavljeno

on

Savjet za nacionalne manjine poručio je u srijedu kako bi ukidanje potpore tjedniku “Novosti”, kao glasilu srpske nacionalne manjine, imalo dalekosežne implikacije i otvorilo sve moguće kritike o gašenju prava na slobodu govora i izričaja najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Savjet je to ustvrdio u otvorenom pismu udruzi U ime obitelji iz koje su nedavno optužili tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) da ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca i širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu.

Zato su zatražili da SNV vrati dodijeljenih 3,2 milijuna kuna i da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta u roku tri godine.

Međutim, upravo činjenica da smo u Domovinskom ratu izvojevali pobjedu, te bez obzira na tranzicijske, gospodarske, socijalne i recesijske teškoće i globalne promjene stvorili društvo visokih demokratskih dosega i standarda, s legislativom koja sadrži ključne normativne pretpostavke za cjelovitu zaštitu i razvoj manjinskih prava i predstavljanje njihovih političkih interesa, a modelom kulturne autonomije afirmirali integraciju nacionalnih manjina u hrvatsko društvo s njihovim punim identitetom, obvezuje nas na punu afirmaciju slobode mišljenja i izražavanja, poručuje Savjet.

Zadaća Savjeta kao nadstranačkog tijela je osigurati uvjete za poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i posebnih zakona koji uređuju pitanja nacionalnih manjina, te podupirati primarni cilj promanjinske politike – borbu protiv predrasuda, marginalizacije i stereotipa nasuprot neinformiranosti i spinovima.

Osim toga, Savjet za nacionalne manjine kao tijelo javne vlasti nema pravo miješanja u uređivačku politiku.

Iz godišnjih izvješća Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu razvidno je, kažu, da SNV sve programe sufinancirane iz proračuna putem Savjeta ostvaruje sukladno kriterijima te da uredno dostavlja izvješća o utrošku dodijeljenih sredstava.

Protiv neargumentiranih optužbi pojedinih predstavnika Vaše udruge kojima su izloženi članovi Savjeta govori činjenica da su Vlada i Hrvatski sabor 12 godina zaredom jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu, a nije bilo ni primjedbi Državnog ureda za reviziju na rad Stručne službe Savjeta, poručuje se u pismu.

Referirajući se na navode o sukobu interesa Savjet podsjeća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano da članove Savjeta imenuje Vlada iz reda osoba koje predlože vijeća nacionalnih manjina, istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika koje predlože udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina te da su članovi i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Slijedom toga, specifičnost pripadnika nacionalnih manjina upravo je u činjenici da ih u svakom predstavljanju, pa tako i pri imenovanju za članove Savjeta, predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina iz kojih dolaze i čije interese zastupaju, a što je Ustavni zakon prepoznao te tako afirmirao institut pozitivne diskriminacije, poručuje se u pismu.

U tom smislu, dok je važeći Ustavni zakon na snazi, članovi Savjeta zastupnici Hrvatskog sabora ne mogu snositi odgovornost za sukob interesa.

Također, radi pripreme prijedloga odluke o rasporedu sredstava koja se u proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina, Savjet formira Povjerenstvo za raspodjelu sredstava udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.

Povjerenstvo je kao stručna radna skupina sastavljeno od stručnih osoba iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija.

Članice i članovi Povjerenstva potpisuju pisanu izjavu kojom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuju da nemaju osobnih interesa kojima mogu utjecati na nepristranost rada Povjerenstva, da će u obavljanju dužnosti postupati časno, pošteno, savjesno i odgovorno, te će nepristrano čuvati povjerljivost podataka i informacija, kao i vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti koja im je povjerena od Savjeta, navodi se u pismu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari