Connect with us

Politika

Savjetnik predsjednika: Prijedlog za novog zapovjednika Zaštitne bojne

Objavljeno

-

Savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković potvrdio je u subotu da postoji prijedlog za novog zapovjednika Počasno zaštitne bojne, a riječ je o mladom školovanom i sposobnom časniku koji je trenutno zapovjednik gardijske bojne u Gospiću.

Mareković je za RTL izjavio da predsjednik ima svog čovjeka za tu vojnu dužnost.

“On i ne predlaže ljude, ali zato imaju Oružane snage i postoji prijedlog načelnika Glavnog stožera za mladog čovjeka koji bi trebao preuzeti tu bojnu”, rekao je Mareković upitan jesu li točne prozivke ministra obrane da Milanović ima svog čovjeka koji nema zvanje.

Mareković je kazao da se radi o mladom, školovanom i spodobnom časniku koji je trenutno zapovjednik gardijske bojne u Gospiću.

Predsjednik Zoran Milanović i ministar obrane Mario Banožić već se danima spore oko slučaja prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, kojem je ministar odbio produljenje mandata za dva i pol mjeseca.

Dva i pol mjeseca trebala Burčulu da nasljednika uvede u posao

Mareković je istaknuo da su tih dva i pol mjeseca trebala da brigadir Burčul svoga nasljednika uvede u taj specifičan posao kako bi mogao pravilno prihvatiti tu dužnost.

Za Burčula je naveo da je zapovjednik počasno zaštitne bojne iz vremena predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji je časno i profesionalno radio svoj posao, pa je ostao na dužnosti i nakon dolaska predsjednika Milanovića.

“On je dragovoljac Domovinskog rata iz 1991, predsjednik je posebno zadnjih mjesec dana vrlo osjetljiv na braniteljsku populaciju i neće dozvoliti da postoji takav odnos prema časnicima iz Hrvatske vojske, posebice ako su hrvatski branitelji”, poručio je savjetnik predsjednika.

Za rješenje o umirovljenju, čije ukidanje traži predsjednik, Mareković je rekao da je vrlo čudno te ocijenio da je ministar u obrazloženju potpisao neistinu.

Ministar je potpisao neistinu, laž

“U obrazloženju rješenja stoji da se umirovljuje temeljem popisa za izdvajanje osoblja iz 2021. godine. Tu treba reći da je to laž . Brigadir Burčul nije na tom popisu. Ministar je potpisao neistinu, laž. Obrazloženje je laž i to nije dobro”, zaključio je savjetnik predsjednika.

Ustvrdio je da ministar ima pravo umiroviti časnika ako postoje zakonski uvjeti, ali obrazloženje mora biti zakonito.

Na popisu je, dodao je, stotinu i nešto časnika te jedan brigadir koji radi kod ministra kojem je protuzakonito u tri navrata produžena služba, dok je po zakonu moguće samo dva puta.

Za izjavu ministra da s predsjednikom već pet mjeseci nije razgovarao, Mareković je rekao kako su oni gotovo svaka dva tjedna na događanjima te da ima vremena za razgovor “kao u priči”.

Predsjednik je, dodao je, javno komunicirao da će sazvati Vijeće za obranu zbog stanja u Oružanim snagama, posebice kad je u pitanju materijalno i stanje spremnosti Oružanih snaga. Upitan je li stanje tako otužno, odgovorio je da je “to teško reći u jednoj rečenici, ali predsjednik sigurno ima dobre informacije”. (Hina)

Ministar Banožić: Neće me zastrašiti napadi Zorana Milanovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari