Connect with us

Pregled

Sažetak izvješća o vjerskoj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi za 2013. godinu

Objavljeno

on

Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi (Observatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe) je nevladina i neprofitna udruga koja prati razne oblike diskriminacije prema kršćanima u EU i svijetu. Opservatorij je član platforme za temeljna prava Agencije za temeljna prava EU-a. Opservatorij je objavio Izvješće o diskriminaciji i nesnošljivosti prema kršćanima u 2013. godini 15. svibnja 2014.

Izvješće sadrži 241 pojedinačno dokumentirani slučaj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi, kao i reakcije pojedinaca i institucija na te događaje. Također sadrži preporuke upućene vladama, međunarodnim institucijama i ljudima različitih zanimanja. Cijelo izvješće možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.intoleranceagainstchristians.eu/

Ravnateljica Opservatorija, dr. Gudrun Kugler, objašnjava: „U europskom društvu, koje sve više postaje sekularno, sve je manje mjesta za kršćanstvo. Neke vlade i udruge, akteri iz civilnog društva skloniji su isključivanju kršćana nego prilagođavanju i poticanju na njihovo uključivanje u društvo. Prijavljeno nam je bezbroj slučajeva nesnošljivosti prema kršćanima. Istraživanjem, dokumentiranjem i objavljivanjem tih slučajeva želimo podići razinu svijesti o ovom problemu, što je prvi korak prema rješavanju situacije.“

Evo sažetka izvješća za 2013. godine o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi :

1. U ovome izvješću Opservatorij za praćenje diskriminacije i  nesnošljivosti prema kršćanima donosi 241 slučaj iz 2013. godine. Slučajevi su podijeljeni u sljedeće kategorije: nesnošljivost povezana s mržnjom, nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici, te nesnošljivost prema kršćanima u umjetnosti i medijima.

2. Proteklih je godina Opservatorij za praćenje diskriminacije i nesnošljivosti prema kršćanima u Europi svjedočio velikom broju slučajeva vandalizma na mjestima bogoštovlja. Međutim, gotovo da i nema usporedivih statističkih podataka o vandalizmu na kršćanskim mjestima. Europske vlade najčešće ne vode posebnu evidenciju podataka o vandalizmu usmjerenom na kršćanstvo.

3. Postojeći ograničeni podaci upućuju na to da je broj slučajeva povezanih smržnjom prema kršćanima u Europi u porastu. U izvješću su opisana 133 slučaja vandalizma na kršćanskim mjestima u 11 zemalja.

4. Nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici uglavnom se  odnosi na ograničenja prigovora savjesti, ograničavanje slobode govora zakonima koji promiču govor mržnje, diskriminirajuću politiku jednakosti i ograničavanje roditeljskih prava kada se radi o spolnom odgoju, kao i na slobodu okupljanja. U prošlogodišnjem izvješću naveden je 41 zakon iz 14 europskih zemalja kojim se kršćanima onemogućava slobodno življenje vjere.

5. Umjetnost, mediji, a i društveni mediji, postali su nova mjesta na kojima se razvija i širi nesnošljivost prema kršćanima. Opservatorij je u 2013. godini zabilježio 15 slučajeva iz 6 zemalja.

6. Poštovanje je ključni izraz u shvaćanju ljudskih prava općenito, te pogotovo kada se radi o slobodi vjeroispovijesti: razumna prilagodba trebala bi biti vodeće načelo kada je riječ o vjeri u javnom životu.

 

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari