Pratite nas

Pregled

Sažetak izvješća o vjerskoj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi za 2013. godinu

Objavljeno

na

Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi (Observatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe) je nevladina i neprofitna udruga koja prati razne oblike diskriminacije prema kršćanima u EU i svijetu. Opservatorij je član platforme za temeljna prava Agencije za temeljna prava EU-a. Opservatorij je objavio Izvješće o diskriminaciji i nesnošljivosti prema kršćanima u 2013. godini 15. svibnja 2014.

Izvješće sadrži 241 pojedinačno dokumentirani slučaj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi, kao i reakcije pojedinaca i institucija na te događaje. Također sadrži preporuke upućene vladama, međunarodnim institucijama i ljudima različitih zanimanja. Cijelo izvješće možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.intoleranceagainstchristians.eu/

Ravnateljica Opservatorija, dr. Gudrun Kugler, objašnjava: „U europskom društvu, koje sve više postaje sekularno, sve je manje mjesta za kršćanstvo. Neke vlade i udruge, akteri iz civilnog društva skloniji su isključivanju kršćana nego prilagođavanju i poticanju na njihovo uključivanje u društvo. Prijavljeno nam je bezbroj slučajeva nesnošljivosti prema kršćanima. Istraživanjem, dokumentiranjem i objavljivanjem tih slučajeva želimo podići razinu svijesti o ovom problemu, što je prvi korak prema rješavanju situacije.“

Evo sažetka izvješća za 2013. godine o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi :

1. U ovome izvješću Opservatorij za praćenje diskriminacije i  nesnošljivosti prema kršćanima donosi 241 slučaj iz 2013. godine. Slučajevi su podijeljeni u sljedeće kategorije: nesnošljivost povezana s mržnjom, nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici, te nesnošljivost prema kršćanima u umjetnosti i medijima.

2. Proteklih je godina Opservatorij za praćenje diskriminacije i nesnošljivosti prema kršćanima u Europi svjedočio velikom broju slučajeva vandalizma na mjestima bogoštovlja. Međutim, gotovo da i nema usporedivih statističkih podataka o vandalizmu na kršćanskim mjestima. Europske vlade najčešće ne vode posebnu evidenciju podataka o vandalizmu usmjerenom na kršćanstvo.

3. Postojeći ograničeni podaci upućuju na to da je broj slučajeva povezanih smržnjom prema kršćanima u Europi u porastu. U izvješću su opisana 133 slučaja vandalizma na kršćanskim mjestima u 11 zemalja.

4. Nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici uglavnom se  odnosi na ograničenja prigovora savjesti, ograničavanje slobode govora zakonima koji promiču govor mržnje, diskriminirajuću politiku jednakosti i ograničavanje roditeljskih prava kada se radi o spolnom odgoju, kao i na slobodu okupljanja. U prošlogodišnjem izvješću naveden je 41 zakon iz 14 europskih zemalja kojim se kršćanima onemogućava slobodno življenje vjere.

5. Umjetnost, mediji, a i društveni mediji, postali su nova mjesta na kojima se razvija i širi nesnošljivost prema kršćanima. Opservatorij je u 2013. godini zabilježio 15 slučajeva iz 6 zemalja.

6. Poštovanje je ključni izraz u shvaćanju ljudskih prava općenito, te pogotovo kada se radi o slobodi vjeroispovijesti: razumna prilagodba trebala bi biti vodeće načelo kada je riječ o vjeri u javnom životu.

 

Narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Damir Krstičević: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ T. Brandt

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević danas je, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu bivšim i budućim časnicima i zapovjednicima ustrojbenih cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske održao predavanje o vodstvu pod nazivom “Voditi možemo jedino osobnim primjerom”.

Uz polaznike 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i kadete treće i četvrte godine Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja predavanju su prisustvovali državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, priopćio je MORH

U sklopu predavanja, ministar je govorio o pojmovima liderstva i lidera te osobnim iskustvima i naučenim lekcijama o vođenju kroz rat, biznis i politiku. Naslov predavanja „Voditi možemo jedino osobnim primjerom“ ministar je nazvao i ključnom porukom koju upućuje i u koju istinski vjeruje.

Tijekom predavanja, ministar Krstičević budućim časnicima govorio je o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije iz razdoblja oslobođenja Hrvatske u kojem je današnji potpredsjednik Vlade bio zapovjednik 4. gardijske brigade „Pauci“.

„Sve ono što sam danas htio reći o liderstvu, mogao bih staviti u jednu rečenicu: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost“, zaključio je ministar Krstičević, poručivši kadetima i polaznicima Temeljne časničke izobrazbe HVU-a da je liderstvo izbor, vjerovanje u predanost svemu što je dobro i plemenito u njima. „Vi ste na dobrom putu da postanete lideri.

Odlučili ste svoje karijere graditi unutar pobjedničke vojske, uporni ste i predani u svom radu, gajite ljubav prema Domovini i čuvate uspomene na slavne ratne brigade iz Domovinskog rata. Uistinu, imate sve predispozicije da postanete istinski lideri“, naglasio je ministar Krstičević.

Odgovarajući na pitanja nakon predavanja, ministar je istaknuo kako će se od budućih časnika, kada uđu u svoje prve postrojbe, očekivati da primjene znanja stečena na Hrvatskom vojnom učilištu. “Morat će se prilagoditi postrojbi, ali joj dati i kreativnost, mladost, energiju i promjene, kako bi bili brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve izazove, rekao je ministar.

Foto: MORH/ T. Brandt

 

Damir Krstičević: Gotovina i Markač su časno izdržali pravni proces i postali simboli Hrvatske vojske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari