Pratite nas

Pregled

Sažetak izvješća o vjerskoj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi za 2013. godinu

Objavljeno

na

Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi (Observatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe) je nevladina i neprofitna udruga koja prati razne oblike diskriminacije prema kršćanima u EU i svijetu. Opservatorij je član platforme za temeljna prava Agencije za temeljna prava EU-a. Opservatorij je objavio Izvješće o diskriminaciji i nesnošljivosti prema kršćanima u 2013. godini 15. svibnja 2014.

Izvješće sadrži 241 pojedinačno dokumentirani slučaj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi, kao i reakcije pojedinaca i institucija na te događaje. Također sadrži preporuke upućene vladama, međunarodnim institucijama i ljudima različitih zanimanja. Cijelo izvješće možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.intoleranceagainstchristians.eu/

Ravnateljica Opservatorija, dr. Gudrun Kugler, objašnjava: „U europskom društvu, koje sve više postaje sekularno, sve je manje mjesta za kršćanstvo. Neke vlade i udruge, akteri iz civilnog društva skloniji su isključivanju kršćana nego prilagođavanju i poticanju na njihovo uključivanje u društvo. Prijavljeno nam je bezbroj slučajeva nesnošljivosti prema kršćanima. Istraživanjem, dokumentiranjem i objavljivanjem tih slučajeva želimo podići razinu svijesti o ovom problemu, što je prvi korak prema rješavanju situacije.“

Evo sažetka izvješća za 2013. godine o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi :

1. U ovome izvješću Opservatorij za praćenje diskriminacije i  nesnošljivosti prema kršćanima donosi 241 slučaj iz 2013. godine. Slučajevi su podijeljeni u sljedeće kategorije: nesnošljivost povezana s mržnjom, nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici, te nesnošljivost prema kršćanima u umjetnosti i medijima.

2. Proteklih je godina Opservatorij za praćenje diskriminacije i nesnošljivosti prema kršćanima u Europi svjedočio velikom broju slučajeva vandalizma na mjestima bogoštovlja. Međutim, gotovo da i nema usporedivih statističkih podataka o vandalizmu na kršćanskim mjestima. Europske vlade najčešće ne vode posebnu evidenciju podataka o vandalizmu usmjerenom na kršćanstvo.

3. Postojeći ograničeni podaci upućuju na to da je broj slučajeva povezanih smržnjom prema kršćanima u Europi u porastu. U izvješću su opisana 133 slučaja vandalizma na kršćanskim mjestima u 11 zemalja.

4. Nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici uglavnom se  odnosi na ograničenja prigovora savjesti, ograničavanje slobode govora zakonima koji promiču govor mržnje, diskriminirajuću politiku jednakosti i ograničavanje roditeljskih prava kada se radi o spolnom odgoju, kao i na slobodu okupljanja. U prošlogodišnjem izvješću naveden je 41 zakon iz 14 europskih zemalja kojim se kršćanima onemogućava slobodno življenje vjere.

5. Umjetnost, mediji, a i društveni mediji, postali su nova mjesta na kojima se razvija i širi nesnošljivost prema kršćanima. Opservatorij je u 2013. godini zabilježio 15 slučajeva iz 6 zemalja.

6. Poštovanje je ključni izraz u shvaćanju ljudskih prava općenito, te pogotovo kada se radi o slobodi vjeroispovijesti: razumna prilagodba trebala bi biti vodeće načelo kada je riječ o vjeri u javnom životu.

 

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

U Jasenovcu 75 vojnika, tri motorna čamca i cisterna za vodu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

U obrani od poplava i danas, 24. ožujka 2018. godine angažirane su snage Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH sa 75 pripadnika na dvije lokacije na području Sisačko-moslavačke županije.

Tako je na području Jasenovca angažirano 74 pripadnika s tri motorna čamca, a na području Lekenika angažiran je jedan pripadnik Hrvatske vojske sa cisternom za opskrbu civilnog stanovništva pitkom vodom.

U pripravnosti se u taktičko operativnom središtu nalazi još 47 pripadnika Hrvatske vojske, a 107 ih se vraća u matične vojarne, priopćio je MORH

Tijekom jučerašnjeg dana na poplavljenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je angažirano 228 pripadnika OS RH s motornim vozilima, čamcima i strojevima.

Podsjetimo, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Govor Marije Petričević: Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu

Objavljeno

na

Objavio

Marija Petričević, članica građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” održala je govor na današnjem prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Govor donosimo u cijelosti:

Ja sam Marija Petričević. Znam čitati. I ne treba mi Andrej Plenković interpretirati što sam pročitala.

Arhitektica sam. Imam posao. Stara sam 24 godina. Ne želim otići iz Hrvatske. Želim živjeti u državi u kojoj naprijed idu oni koji su marljivi, sposobni i pošteni, a ne oni koje gura politička stranka ili interesni lobi.

Danas sam ovdje zato što ne želim da zastupnici u Hrvatskom saboru koji bi tamo trebali predstavljati moje vrijednosti ratificiraju Istanbulsku konvenciju. Ovdje u svoje ime i u ime svih vas tražim da muškarci i žene koji su ušli u Sabor tvrdeći biračima da su demokršćani – to i dokažu glasujući protiv ratifikacije. I da birajući između poslušnosti šefu stranke i poštivanju volje birača koji su ih izabrali – izaberu nas, građane.

Ratifikacijom Konvencije Hrvatska država kroz Članak 8 preuzima zakonsku obavezu financirati udruge koje se u Hrvatskoj bave zaštitom ljudskih prava samo nekih ljudi.

Ratifikacijom Hrvatska preuzima zakonsku obavezu financirati udruge i aktiviste koji godinama primaju novac iz proračuna za zaštitu žena i ljudskih prava – a onda, u plaćenom, radnom vremenu – djeluju kao parapolitičke organizacije.

Financira ih se da pomažu pretučenim ženama,a one organiziraju prosvjede protiv ministra kulture ili branitelja.

Dobivaju novac iz proračuna da štite silovane žene – a one krivotvore istinu o Domovinskom ratu.

Dobivaju novac da štite prestrašenu djecu – a one, financirane javnim novcem – organiziraju kampanju protiv referenduma o braku ili prosvjeduju protiv Katoličke Crkve.

Isti oni koje je g.Bauk u pismu SDP-ovim zastupnicima nazvao „nama skloni aktivisti“ – ratifikacijom Istanbulske će na račun nesreće žrtava nasilja našim novcem financirati svoje ideološke i političke aktivnosti.

Ne želim da Hrvatska odvoji milijardu kuna poreznog novca za financiranje aktivnosti koje nemaju veze sa zaštitom žena i djece.

Ne želim da gotovo polovica moje bruto plaće koja odlazi u državni proračun – financira žene koje se predstavljaju kao „zaštitnice žena“, a istovremeno vrijeđaju, omalovažavaju i etiketiraju sve žene koje misle i žive drugačije od njih.

Ne želim da odbor GREVIO koji se sastoji od 10 žena koje sve zastupaju i promoviraju rodnu ideologiju ima ovlasti uplitati se u hrvatske politike, financije i pravosuđe.

Ne želim da ratifikacija Konvencije učini zakonom obvezno financiranje uhljebništva u civilnom društvu.

Javni novac treba dolaziti do žrtava nasilja, pružajući im konkretnu pomoć.

Ljudi koji napuštaju Hrvatsku, među njima moji prijatelji i kolege – mladi, sposobni, obrazovni – kao glavni razlog odlaska navode besperpsektivnost. Ne vide da imaju budućnosti u Hrvatskoj. Ne vide da mogu svoji radom, poštenjem i zalaganjem napredovati, pošteno živjeti od svoga rada – bez stranačkih i političkih veza. Bez političke trgovine. Jednaki pred zakonom sa svima drugima.

Kažu da je na nama mladima budućnost. Ja izabirem živjeti u Hrvatskoj. Ja izabirem živjeti u najljepšoj zemlji na svijetu jer vjerujem da je ona izgrađena na ispravnim temeljima.

Vjerujem da je cijena koja je plaćena za njenu slobodu zalog za budućnost i siguran put za nas i našu djecu. A ono što želim je da se naše žene, naše hrabre majke, bake, sestre, prijateljice, i najranjivije pripadnice našeg društva štite bez paravana, bez skrivenih namjera, bez ideologije – učinkovitom primjenom hrvatskih zakona i transparentnim trošenjem proračunskog novca.

Pozivam zastupnike građana u Hrvatskom saboru da glasuju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati