Pratite nas

Pregled

Sažetak izvješća o vjerskoj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi za 2013. godinu

Objavljeno

na

Opservatorij za netoleranciju i diskriminaciju protiv kršćana u Europi (Observatory on intolerance and discrimination against Christians in Europe) je nevladina i neprofitna udruga koja prati razne oblike diskriminacije prema kršćanima u EU i svijetu. Opservatorij je član platforme za temeljna prava Agencije za temeljna prava EU-a. Opservatorij je objavio Izvješće o diskriminaciji i nesnošljivosti prema kršćanima u 2013. godini 15. svibnja 2014.

Izvješće sadrži 241 pojedinačno dokumentirani slučaj nesnošljivosti prema kršćanima u Europi, kao i reakcije pojedinaca i institucija na te događaje. Također sadrži preporuke upućene vladama, međunarodnim institucijama i ljudima različitih zanimanja. Cijelo izvješće možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://www.intoleranceagainstchristians.eu/

Ravnateljica Opservatorija, dr. Gudrun Kugler, objašnjava: „U europskom društvu, koje sve više postaje sekularno, sve je manje mjesta za kršćanstvo. Neke vlade i udruge, akteri iz civilnog društva skloniji su isključivanju kršćana nego prilagođavanju i poticanju na njihovo uključivanje u društvo. Prijavljeno nam je bezbroj slučajeva nesnošljivosti prema kršćanima. Istraživanjem, dokumentiranjem i objavljivanjem tih slučajeva želimo podići razinu svijesti o ovom problemu, što je prvi korak prema rješavanju situacije.“

Evo sažetka izvješća za 2013. godine o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi :

1. U ovome izvješću Opservatorij za praćenje diskriminacije i  nesnošljivosti prema kršćanima donosi 241 slučaj iz 2013. godine. Slučajevi su podijeljeni u sljedeće kategorije: nesnošljivost povezana s mržnjom, nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici, te nesnošljivost prema kršćanima u umjetnosti i medijima.

2. Proteklih je godina Opservatorij za praćenje diskriminacije i nesnošljivosti prema kršćanima u Europi svjedočio velikom broju slučajeva vandalizma na mjestima bogoštovlja. Međutim, gotovo da i nema usporedivih statističkih podataka o vandalizmu na kršćanskim mjestima. Europske vlade najčešće ne vode posebnu evidenciju podataka o vandalizmu usmjerenom na kršćanstvo.

3. Postojeći ograničeni podaci upućuju na to da je broj slučajeva povezanih smržnjom prema kršćanima u Europi u porastu. U izvješću su opisana 133 slučaja vandalizma na kršćanskim mjestima u 11 zemalja.

4. Nesnošljivost prema kršćanima u pravnom sustavu i politici uglavnom se  odnosi na ograničenja prigovora savjesti, ograničavanje slobode govora zakonima koji promiču govor mržnje, diskriminirajuću politiku jednakosti i ograničavanje roditeljskih prava kada se radi o spolnom odgoju, kao i na slobodu okupljanja. U prošlogodišnjem izvješću naveden je 41 zakon iz 14 europskih zemalja kojim se kršćanima onemogućava slobodno življenje vjere.

5. Umjetnost, mediji, a i društveni mediji, postali su nova mjesta na kojima se razvija i širi nesnošljivost prema kršćanima. Opservatorij je u 2013. godini zabilježio 15 slučajeva iz 6 zemalja.

6. Poštovanje je ključni izraz u shvaćanju ljudskih prava općenito, te pogotovo kada se radi o slobodi vjeroispovijesti: razumna prilagodba trebala bi biti vodeće načelo kada je riječ o vjeri u javnom životu.

 

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nikola Kajkić: Istina o smjeni i zataškavanju ratnih zločina! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Bujica objavila ekskluzivne dokumente! Sudski vještak potvrdio: Falsificirali su potpise Nikole Kajkića da bi ga lažno optužili i maknuli sa slučaja Ovčara!

SUSPENDIRAN JE ZATO ŠTO JE ZA OVČARU ISPITIVAO SDSS-ovog DOŽUPANA I PUPOVČEVOG MILJENIKA ĐORĐA ČURČIĆA!

“Božinovića sam zvao više od 10 puta, ali nije imao vremena za Vukovar,” rekao je Kajkić i dodao: “Ministar Medved bio je korektan, ali se Božinović ni njemu nije htio javiti! Nije mu se javio niti Cvitan, znali su da zove radi Ovčare…”

Kajkić je u studio donio orginalne dossiere hrvatskih logoraša iz Sremske Mitrovice, među njima i dossier oca Blage Zadre i Franje Šoljića – dossieri nisu zanimali naše službe, iako bi oni bili važan dokaz u tužbama i odštetnim zahtjevima protiv Srbije!

Bujica je objavila još jedan šokantan dokument Višeg suda u Beogradu, iz kojeg se vidi da je srpski tajkun Petar Matijević u Hrvatskoj kupio pokajnički status za Boru Latinovića, zvanog Krajišnik, jednog od najvećih zločinaca sa Ovčare!

Ravnatelju policije Milini i njegovu zamjeniku Čeliću na optužbe da “nije profesionalno radio svoj posao”, Kajkić je odgovorio da su “neozbiljni cirkusanti”.

Inače, Kajkić je suspendiran 19. srpnja jer je pred Dan pobjede planirao uhićenje više od 40 osoba srpske nacionalnosti sa šireg vukovarakog područja, zbog osnovanih sumnji o upletenosti u teške ratne zločine…

(OPŠIRNIJE USKORO…)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Anušić: Za ostanak ljudi u Slavoniji ključne su plaće

Objavljeno

na

Objavio

Danas se u Belom Manastiru održava 6. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici će premijer Andrej Plenković i ministri potpisati ugovore vrijedne 640 milijuna kuna na području slavonskih županija. Na sjednici Savjeta bit će i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu.

Tim su povodom u emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovali Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, te Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira i Ivan Anušić, osječko baranjski župan.

Ova sjednica koja se održava u Belom Manastiru, lijepa je poruka premijera i svih članova Vlade, da Baranja nije zaboravljena, da će projektom iz konkurentnosti i kohezije, tj. Intervencijskim planom za ratom pogođena područja, ogromna sredstva biti uložena u sam grad i u dio Općine Darda koja je s nama u projektu, istaknuo je Rob.

Anušić je istaknuo kako Projekt Slavonija ima veliku ulogu za čitavu Slavoniju, Baranju i Srijem, te da se nada da će upravo on doprinijeti poboljšanju demografske situacije koja je loša. Plaće su ključne za ostanak ljudi. Moramo početi otvarati radna mjesta, koja trebaju biti normalno plaćena, rekao je Anušić. Ovdje su plaće ponekad duplo manje nego u ostatku Hrvatske.

Proces osiromašivanja i oslabljivanja Slavonije, Baranje i Srijema nije počeo jučer. Ovo je kontinuirani proces od samog završetka Domovinskog rata i od tada se nitko ozbiljno nije bavio ovim krajem, istaknuo je Anušić. Napokon smo nakon 27 godina počeli sustavno, planski i strateški razmišljati. Krenuli smo pravim smjerom i nadam se da će to u skoro vrijeme konkretno rezultirati, naglasio je Anušić. Žunac je istaknuo kako su svi zadovoljni napretkom Projekta Slavonija.

Ukupna alokacija od dvije i pol milijarde eura, je s današnjom sjednicom dosegla alokaciju od 42 posto ugovorenih projekata, a to je 7,9 milijardi kuna.
Danas se u Belom Manastiru potpisuje 11 ugovora ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna. Područje zdravstva, zaštite šuma, prometa, obrazovanja, socijalne skrbi, poljoprivrede. To su projekti koji se tiču svih 5 slavonskih županija, napomenuo je Žunac. Nadam se da ćemo svim ovim projektima promijeniti trendove u Slavoniji i vratiti optimizam ljudima koji tamo žive, zaključio je Žunac.

Što se tiče demografske slike u Belom Manastiru, mislim da smo uspjeli donekle zaustaviti odlazak mladih. Broj prvašića ostao je na istoj razini od prošle godine, ali bez novih radnih mjesta i urednih plaća teško možemo zadržati mlade, istaknuo je Rob. Potencijali Baranje su nevjerojatni, ali će zaživjeti u potpunosti i završetkom 5C prometnog koridora koji će ići kroz Baranju do mađarske granice, napominje Anušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari