Pratite nas

SBB i HDZ BiH u ponedjeljak će obznaniti rješenje za Sejdić – FInci

Objavljeno

na

Fahrudin Radončić i Dragan Čović, lideri SBB-a i HDZ BiH, trebali bi obznaniti javnsoti usuglašenim prijedlog o načinu provedbe presude “Sejdić i Finci”, a najvjerojatnije će to učiniti nakon satanka idućega tjedna, možda već u ponedjeljak.

Banjalučke Nezavisne novine, koje su objavile ovu informaciju pozivajući se na “izvor blizak ovim strankama”, pišu i kako će HDZ i SBB obznaniti rješenje koje je usuglašeno s SDA u paketu s dogovorom o novoj federalnoj većini.

Sve miriše na novu četvorku

Generalni tajnik SDA Amir Zukić u izjavi Nezavisnim rekao je kako je evidentno kriza sve dublja i treba tražiti rješenja. “Mi moramo riješiti pitanje vojne imovine, presudu ‘Sejdić i Finci’, kao i neka osnovna životna pitanja koja se u Federaciji ne rješavaju. Idućega tjedna je sastanak Tihić – Čović i neke bi stvari trebale biti jasnije”, kaže Zukić, potvrdivši i intenzivne konzultacije među ovim strankama.

Njegov kolega iz SBB-a, Munib Jusufović, najavljuje kako će prekompozicija vlasti u FBiH biti neminovna “ukoliko organi ove tri stranke dođu do ujednačenog stava”. “Takav razvoj događaja bi se reflektirao i na druge razine, posebice županije, izuzev na Vladu FBiH, gdje su procedure drugačije, a i čekamo neke postupke kod Ustavnog suda. Točno je kako su sastanci u tijeku, a početkom narednoga tjedna sastat će se i predsjednici SBB-a i HDZ BiH”, kaže Jusufović.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, također potvrđuje intenzivne sastanke “s mnogim strankama”. “Točno je kako je narednoga tjedna i sastanak na razini predsjedništava HDZ BiH i SDA, a i neki drugi. Naprosto, moramo riješiti neka ključna pitanja do kraja ovog mjeseca”, navodi Lovrinović.

SDP uvrijeđen ignoriranjem

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, na sve ovo kaže kakoa bi ove stranke mogle praviti “račun bez krčmara”.

“Kontekst ovih priča je takav da je Tihić svojim neprincipijelnostima prevazišao sam sebe. Ako postoje takvi kontakti – to je njihovo legitimno pravo, ali mi nećemo biti dio te priče”, ističe Hadžić. Zaključuje kako “četvorka” u FBiH i dalje postoji te se SDP drži tog dogovora.

“Možemo očekivati puno toga od SDA, a vidimo kako se i HDZ ponaša nedosljedno. Mi nećemo ugroziti njihovu komunikaciju, ali moraju biti svjesni kako u toj priči postoji još jedan bitan politički faktor koji se pita”, zaključuje Hadžić, posebno naglasiši kako “SDA nije i neće biti partner SDP-a”.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, preostale stranke u aktualnoj “četvorki”, ističe kako njegova stranka vodi samostalnu politiku te poštuje preuzete obveze.

“Vidjet ćemo hoće li se otvoriti prostor za nove dogovore. Očekujem narednih dana i sastanak ‘četvorke’ koja još funkcionira, kako bi videjli što i kako dalje”, kaže Raguž.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari